Avtal klart för trä- och möbelindustrierna

En överenskommelse om nya kollektivavtal har den 31 mars träffats för trä- och möbelindustrierna. Avtalen gäller i ett år och innebär löneökningar på 2 procent och avsättning till deltidspension på 0,2 procent. Det betyder att industrin nu kommit fram till ett märkessättande avtal.
- Det är bra och viktigt att vi nu har nya avtal på plats då alternativet hade varit risk för konflikt, men den höga löneökningen oroar våra företag, och det är en besvikelse att samtalen med facken inte lett till mer moderna avtal. En längre avtalsperiod hade varit betydligt bättre för alla parter, säger Eva Glückman, förhandlingschef på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Läs pressmeddelande
 

Information om nya avtal
Vi har nu avslutat årets avtalsrörelse. Den 31 mars 2016 träffade TMF nya avtal med GS-facket och tjänstemannafacken. Resultatet blev ett 1-årigt avtal med en löneökning om 2.0 %. Vidare tillkommer en ytterligare pensionsavsättning om 0.2 %.
Några andra förändringar avseende de allmänna anställningsvillkoren har inte skett.
Vi kommer därför inte ha några avtalskonferenser i år utan istället fokusera på att utvärdera avtalsrörelsen och börja arbeta med Avtal 17.
För ytterligare information kan ni titta på den film som gjorts – där förhandlingschef Eva Glückman förklarar premiserna kring de nya avtalen -  samt läsa de cirkulär som har skickats ut.
Till cirkulär
 

FILM: EVA GLÜCKMAN KOMMENTERAR DE NYA AVTALEN


TMF:s förhandlingschef Eva Glückman berättar om de nya kollektivavtalen och vad de innebär. Intervjun gjordes på Fogia - ett av våra medlemsföretag.
 


Avtal 2016
 
På dessa sidor samlar Trä- och Möbelföretagen (TMF) information om avtalsrörelsen 2016, förkortad Avtal 2016. Här hittar du de senaste nyheterna och debattinläggen, får en överblick om förutsättningarna samt behövliga fakta.
TMF förhandlar om totalt fyra kollektivavtal och har fyra motparter (GS-facket, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen).
 
I menyn till vänster finns även sidor där du kan läsa in dig på avtalsrörelsens fundament och de mest förekommande termerna - Vilka förhandlar under en avtalsrörelse? Vad är märket? Vilka är OpO? Och - vad är Industriavtalet?

Förutom tmf.se finns bevakning om Avtal 2016 på;
# avtal2016.se - en gemensam webbplats för industrins arbetsgivarparter
# arbetsmarknadsnytt.se - en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad

TMF skickar även ut ett särkilt anpassat nyhetsbrev för Avtal 2016. 


 


 

200x200

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se