"Nya kompetenser gör branschen starkare"

Konkurrensen för Sveriges företag blir allt tuffare - det gäller även trä- och möbelindustrin. För att klara den utmaningen behöver man utveckla egenskaper som stärker konkurrenskraften. Det handlar till exempel om design, materialval, kvalitet men också produktivitet, logistik och leveranssäkerhet. Dessa egenskaper ger sammantaget en styrka som få kan matcha, skriver Lef G Gustafsson, TMF:s vd, i senaste Trä & Möbelforum.

"Trä- och möbelindustrin består av många både stora och små företag. Flera varumärken tillhör de mest kända inom alla kategorier. En stor del av produkterna används i husbyggnation, andra för att inreda husen och skapa boende. Det är produkter som vi har omkring oss var vi än befinner oss, ombord på båtar eller på väg i husbilen.
Det är produkter som lovar något: fönster för en vacker utsikt, en skön fåtölj att njuta av musiken i, en härlig säng att vila ut i, ett läckert kök för att bjuda vännerna på mat, en fräck walk-in-closet till kläderna, vackra trägolv att tassa barfota över, ett modert energisnålt hus för att spara pengar… eller en vacker svensk segelbåt, bara för att njuta av snickarkonsten.

Trä- och möbelindustrin lovar också att vara en attraktiv arbetsmiljö för morgondagens med­arbetare. För att klara den hårda konkurrensen från andra länder utvecklar vi de egenskaper som stärker vår konkurrenskraft. Det handlar till exempel om design, materialval, kvalitet men också produktivitet, logistik och leveranssäkerhet. Dessa egenskaper ger sammantaget en styrka som få kan matcha. Och för att utveckla dem krävs kompetenser som delvis är nya för vår industri. Datastyrning knyter samman design och produktionsplanering, ordermottagning och tillverkning, lager och leverans. All personal i hela kedjan är med­leveran­tör av dessa fantastiska produkter till kunder både i Sverige och allt oftare i utlandet.

Det är positivt att jobba med produkter som kunder efterfrågar och uppskattar. Det är i allra högsta grad en framtidsbransch i utveckling, som erbjuder duktiga medarbetare att vara med och skapa morgondagens moderna trä- och möbelindustri. TMF har arbetat målmedvetet de senaste tio åren för att minska skadorna inom industrin. Det är glädjande att konstatera att andelen allvarliga arbetsolycksfall i det närmaste halverats sedan 2004. Vi arbetar vidare med information och utbildning och har stora förhoppningar att Maskinkörkortet ska bidra till att minska skadorna ytterligare."

Leif G Gustafsson, vd, TMF


Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se