Nyheter

2016-10-10: Sista chansen att söka stöd för arbetsmiljökurser

Senast den 14 oktober har du möjlighet att ansöka om stöd hos AFA Försäkring för arbetsmiljökurser. Efterfrågan på det stöd till arbetsmiljöutbildning, som har finansierats via AFA försäkring, har visat sig vara mycket större än man trott, och de pengar som var avsedda att räcka till 2018 kommer att ta slut redan i år. AFA försäkring kan därför inte ta emot fler ansökningar eller godkänna fler utbildningsanordnare efter den här veckan.


2016-10-06: Offecct och Hans K nominerade till Design S

Nu har fyra kandidater nominerats i Design S-kategorin Möbler, inredning & textil – en priskategori som TMF är värd för. Två av dem är producenterna Offecct och Hans K. Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse och i år är det 10 år sedan utmärkelsen delades ut för första gången. Från den 11 oktober öppnar årets Design S-utställning på ArkDes där samtliga nominerade bidrag ställs ut.


2016-10-04: Offecct-medarbetare prisas för sitt jobb för arbetsmiljön

Huvudskyddsombudet Liselotte Valtersson på Offecct AB är en av två personer som tilldelats Arbetsmiljöstipendiendet 2016 och en summa på 15 000 kronor. Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent vartannat år till eldsjälar som aktivt arbetat för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.
– Jag blev både förvånad och glad när jag fick veta att jag hade vunnit. Nu vill jag förkovra mig ytterligare, säger Liselotte.


2016-09-27: Rickard Lindberg – TMF:s nye arbetsmijöexpert

Rickard Lindberg är TMF:s nye rådgivare inom arbetsmiljö och hälsa. Han tar över efter Martina Hallgren som gått över till branschutveckling. Rickard kommer närmast från Installatörsföretagen (f d EIO) där han jobbade som arbetsmiljöansvarig för EI och VVS. Dessförinnan var han på Arbetsmiljöverket som inspektör.


2016-09-24: TV4: Trähustillverkarna har bråda tider

Småhustillverkningen är starkare på flera år, men TMF menar att ökningen kunde vara än större om den kommunala bygglovshanteringen var snabbare. Se inslag i TV4-nyheterna från Smålandsvillans fabrik i Sundsvall.


2016-09-20: TMF:s vd David Johnsson kommenterar höstbudgeten

”Budgeten saknar satsningar som skapar förutsättningar för exportindustrin och stärker små- och medelstora företags konkurrenskraft. Tvärtom finns nya pålagor i form av skatter och avgifter som varken kommer att bidra till att ett ökat välstånd eller till ökade investeringar som kan skapa fler arbetstillfällen”, säger David Johnsson.


2016-09-20: TMF värd för europeiskt trähusmöte

Varje år träffas den europeiska prefabricerande trähusindustrins samarbetsorganisation, EFV (Europäischer Fertigbauverband), för kunskapsutbyte och ventilering av olika branschfrågor.  2016 sker mötet i Stockholm (22-23 september) och TMF står värd.


2016-09-20: SVT:s Husdrömmar fällt för bristande saklighet

Granskningsnämnden har – efter anmälan från TMF - fällt ett inslag i SVT-programmet Husdrömmar för att det strider mot kravet på saklighet. Energiförbrukningen för det hus som byggdes i programmet jämfördes inte med andra nyproducerade hus, utan med ett snitt där även äldre hus inräknades.


2016-09-19: Jaime Hayon är Guest of Honour 2017

Den spanske konstnären och designern Jaime Hayon, känd för sitt lekfulla uttryck och sin mångsidiga produktion, har fått uppdraget att göra en utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Det är 14:e gången Stockholm Furniture & Light Fair bjuder in en välrenommerad internationell designer att utforma en installation.


2016-09-17: Ministern: "Vi miljardsatsar på svensk forskning"

Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. I budgetpropositionen föreslår regeringen därför att de årliga anslagen till forskning succesivt höjs med 2 815 miljoner kronor.
Läs debattinlägg i Svenska Dagbladet av Helene Hellmark Knutsson (S), ansvarig minister.


2016-09-12: Rekordresultat för Trä & Teknik

Årets Trä & Teknik avslutades i fredags på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan befäste i år sin ställning som träindustrins helt dominerande mötesplats. Antalet besökare ökade med 17 procent. Och utställarna vittnar om rekordförsäljning:
- Vi sålde fem maskiner för sju miljoner kr, direkt på mässgolvet. Det har aldrig hänt förut, säger Per-Axel Noryd, Norden-chef på Biesse.


2016-09-09: Regeringen föreslår ökade forskningsanslag

Regeringen föreslår ökade resurser till forskning kring klimat, hälsa, migration och rymden. Anslagshöjningen kommer att ske successivt och vara fullt utbyggd 2020 och då omfatta 680 miljoner kronor årligen.


2016-09-06: DEBATT: "Klimat- och bostadsfrågorna kräver ökat träbyggande"

Sverige har unika förutsättningar för att bygga klimatsmarta bostäder i trä. Men ska träbyggandet kunna uppnå sin fulla potential måste vi satsa på utbildning, forskning samt införa styrmedel för ett mer klimatmässigt byggande, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä, och David Johnsson, TMF, i en debattartikel.


2016-08-30: Yrkeshögskolans kvalitet förstärks

Regeringen har beslutat om en proposition för en stärkt yrkeshögskola. Bland annat föreslås att en utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan måste ha den kompetens och de förutsättningar som krävs för att anordna utbildning inom det yrkesområde som utbildningen avser. Syftet är att ytterligare stärka utbildningarnas kvalitet.


2016-08-26: Gemensam arbetsgivarjour från 1 september

Den 1 september slår TMF, Grafiska Företagen och SLA ihop sina arbetsgivarjourer.  Med sammanslagningen kommer tillgängligheten att öka och samtidigt firgörs tid till annat arbete för TMF:s förhandlare.


2016-08-23: Regeringen drar tillbaka förslag om sjukskatt

- Det är mycket glädjande att regeringen nu drar tillbaka det hårt kritiserade förslaget om en sjukskatt. Det är en seger för det sunda förnuftet, men också för en stark och engagerad företagarrörelse. Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till regeringens besked idag. 


2016-08-19: Byggandet av flerbostadshus fortsätter öka kraftigt

Preliminärt påbörjades byggandet av 33 950 lägenheter under första halvåret. Det innebär en ökning med 44 procent jämfört med samma period förra året då 23 620 lägenheter började byggas. (Källa: SCB)


2016-08-19: ”En viktig markering i kampen mot piratkopiering”

Just nu pågår Sveriges hittills största rättegång kring kopierad design. Inredningsföretaget Designers Revolt stäms på närmare 100 miljoner för upphovsrättsintrång på designprodukter, och under torsdagen lämnade rättegångsparterna förhandlingarna för att studera verkshöjd i en möbelbutik i Stockholm.
- Det här är en viktig markering i kampen mot piratkopiering som hjälper oss i vårt långsiktiga arbete med att lyfta problematiken för svensk möbelindustri. Det är stora värden som står på spel när piratkopiering blir en industri och affärsidé, säger TMF:s branschchef Cecilia Ask Engström.


2016-08-15: Eksjöhus får ny vd

Anders Lindholm lämnar vd-posten i Eksjöhus AB efter drygt 30 år och det blir styrelseledamoten Mikael Olsson som tar över. Det meddelar Eksjöhus i ett pressmeddelande.


2016-08-13: Gymnasie- och kunskapslyftsminister Hadzialic avgår - körde påverkad

Gymnasie- och kunskapslyftsminister  Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha fastnat i en bilkontroll med 0,2 promille alkohol i blodet. "Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull", sa Hadzialic vid en presskonferens på Rosenbad under lördagen den 13 augusti.


2016-08-10: Bostadsministern gästar Trä & Teknik

Bostadsminister Peter Eriksson( MP) kommer att tala på Trä & Teknik-mässan den 6-9 september i Göteborg, där TMF är en samarbetspartner. Ministern efterlyser en tydlig målinriktning för svensk träindustri och vill se fler byggprojekt i trä: "Ur klimatsynpunkt har trä som material väldiga fördelar".


2016-08-04: Hadzialic: "2016 ska vara yrkesutbildningarnas år"

Högskolebehörighet inom alla yrkesprogram, tidigare yrkesvägledning och större möjlighet till omkvalificering. Det är några av de åtgärder gymnasie -och kunskapsministern Aida Hadzialic (S) vill vidta efter DN:s artikel om vilka yrken det kommer råda brist på i framtiden.


2016-08-03: Familjeföretagare lutar sig mot smal produktion och vill reformera LAS

Anna Karin Tyskhagen och hennes man har hittat en smal och framgångsrik hantverksnisch: tillverkning av ledstänger. Det har gått bra ända sedan starten trots att hantverk i trä på sikt är utdöende, och trots att LAS för några år sedan ställde till det rejält för Dala ledstång och snickeri.


2016-08-02: DI: "Det ska inte ta tio år att bygga bostäder"

Flera regeländringar behövs för att få fart på byggandet. Och det är dags att lyfta bort bostadsförsörjningsansvaret från kommunerna. Läs DI:s uppföljande ledare på granskningen i Dagens Nyheter den 1 augusti - om att det i genomsnitt tar tio år att bygga ett flerfamiljshus.


2016-08-01: DN-granskning: Bromsat byggande pressar upp priserna

Kommunerna ger klartecken åt bostadsprojekt – sedan tar det många år innan spaden sätts i marken. Byggherrar som bromsar takten för att hålla priserna uppe är en stor anledning till att det byggs för långsamt i Sverige, visar en granskning av DN.


2016-07-27: "Industrijobb har oförtjänt rykte"

Många unga har fel uppfattning om industrijobb tror de ungdomar som SR P4 Jönköping har talat med. De beskriver istället sitt jobb som roligt. 


2016-07-21: Regeringen vill utöka Komvux

Regeringen vill utöka rätten att delta i kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå. Enligt förslaget ska det nuvarande kravet på att den sökande måste ha en examen från ett yrkesprogram i gymnasieskolan för att ha rätt till sådana studier tas bort. I stället vill man införa en allmän rätt till komvux på gymnasienivå för personer som vill uppnå behörighet till högskola eller yrkeshögskola.


2016-07-07: Glimakra of Sweden köper Fanérami Sweden

Glimakra of Sweden AB, som är en del i Garpco-koncernen, har köpt konkursboet efter Fanérami Sweden AB, en producent av komponenter till svensk möbelindustri. Glimakra kommer bland annat att ta över driften av Fanéramis fabrik i Tranås.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se