”En viktig markering i kampen mot piratkopiering”

2016-08-19

Just nu pågår Sveriges hittills största rättegång kring kopierad design. Inredningsföretaget Designers Revolt stäms på närmare 100 miljoner för upphovsrättsintrång på designprodukter, och under torsdagen lämnade rättegångsparterna förhandlingarna för att studera verkshöjd i en möbelbutik i Stockholm.
- Det här är en viktig markering i kampen mot piratkopiering som hjälper oss i vårt långsiktiga arbete med att lyfta problematiken för svensk möbelindustri. Det är stora värden som står på spel när piratkopiering blir en industri och affärsidé, säger TMF:s branschchef Cecilia Ask Engström.

Se inslag i Rapport

De åtalade menar att föremålen sålts helt lagligt, medan åklagare och designföretag hävdar att det rör sig om brott och kräver bolaget på över 100 miljoner kronor.

Under torsdagen tog sig rättegångens parter - domare och nämndemän från Stockholms tingsrätt, försvarsadvokater och åtalade – ut till en av Stockholms inredningsbutiker för att studera verkshöjden på möbler och lampor av kända designers som åklagarna menar har utsatts för upphovsrättsbrott.

– Ibland tar man ju produkter till rätten, men det här åtalet handlar ju om 105 olika produkter och då får rätten komma till ett ställe där de flesta finns och så får de titta på och känna på produkterna, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare, i inslaget.

Åklagaren väckte den 3 december 2015 åtal mot fyra personer iblandade i inredningsföretaget Designers Revolt. En av dem är bolagets grundare, Ink Club-miljonären Lennart Nyberg.

Det var i maj 2014 som polisen slog till mot en lagerlokal i Älvkarleby i Uppland. Målet för tillslaget var inredningsföretaget Designers Revolt som på sin webbplats sålt kopior av bland annat designmöbler och lampor.

Enligt åtalet har bolaget varit registrerat på Isle of Man men haft sin huvudsakliga verksamhet i Älvkarleby. Efter tillslaget lades verksamheten ned.
Designers Revolt grundades av Lennart Nyberg och han har varit öppen med att bolaget säljer kopior men även hävdat att det är lagligt då Designers Revolt var registrerat i Storbritannien där lagstiftningen ser annorlunda ut. Denna åsikt delas dock inte av kammaråklagare Fredrik Ingblad. Totalt omfattar åtalet upphovsrättsintrång i drygt 100 olika designprodukter.

Förutom grundaren Lennart Nyberg åtalas två personer som hanterat det dagliga arbetet. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till upphovsrättsintrång då företaget han företrätt enligt åtalet skött huvuddelen av uppgifterna som varit nödvändiga i verksamheten.

Dela: Share Share

Relaterade länkar

Nyhet

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se