Gymnasie- och kunskapslyftsminister Hadzialic avgår - körde påverkad

2016-08-13

Gymnasie- och kunskapslyftsminister  Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha fastnat i en bilkontroll med 0,2 promille alkohol i blodet. "Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv och framförallt är jag djupt ångerfull", sa Hadzialic vid en presskonferens på Rosenbad under lördagen den 13 augusti.

Aida Hadzialic berättade på presskonferensen att hon hade varit på en konsert i Köpenhamn i torsdags och druckit två glas vin. Cirka fyra timmar efter att hon druckit vinet körde hon hem mot Malmö, hon trodde då att hon hade förbränt alkoholen. Strax efter brofästet blev hon stoppad av polisen och då visade det sig att hon fortfarande hade 0,2 promille i blodet.

- Jag valde att ta bilen hem till Malmö, naturligtvis i tron om att jag inte var påverkad, sa Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic talade med statsminister Stefan Löfven under fredagen och kom då fram till att hon ska avgå. På måndag den 15 augsti lämnar hon in sin avskedsansökan.

- Jag vill ta ansvar för vad jag har gjort, säger hon.

"Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd" skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

Ministern för högre  utbildning,  Helene Hellmark Knutsson,  kommer tillfälligt att ta över ansvaret för  gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Fakta: Aida Hadzialic (TT)
Aida Hadzialic utsågs till  gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till statsråd blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina. Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

Källa: TT

Dela: Share Share

Relaterade länkar

Nyhet

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se