Nyhetsarkiv 2013

2013-12-27: TMF:s Cecilia Ask Engström i GP om möbelbranschens utveckling

Mellandagarna lockar inte bara klädfyndare. Även möbel- och designaffärer söker sitt mellan jul och nyår av konsumenter. Läs TMF:s Cecilia Ask Engström uttala sig om möbelbranschens utveckling de senaste åren i ett uttalande till Göteborgs-Posten.


2013-12-25: SvD Opinion: "Bostadsköpare bör få ökad valfrihet"

TMF:s vd, David Johnsson, och Claes Hansson, vd på Götenehus Group AB samt ordförande i TMF:s trähusgrupp, argumenterar för ökad valfrihet för bostadsköpare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 


2013-12-20: Offecct förvärvar Möbeldesign i Tibro

Offecct AB förvärvar majoriteten i företaget Möbeldesign i Tibro AB, genom köp av 51 % av aktierna. Möbeldesign tillverkar sedan en lång tid tillbaka även vissa delar av Offeccts designkollektion. Genom samgåendet ser båda parter en möjlighet att växa snabbare, och Möbeldesign har även nyligen gjort stora investeringar i en modern maskinpark.


2013-12-20: Årets badrum kommer från Vedum

Vedums serie Art, formgiven av Jesper Ståhl, är framröstad till Årets badrum i tidskriften Bad & Kökguidens årliga tävling. Art lanserades i början av 2013 och tidigare i år vann serien som första svenska badrumsmöbel det internationella ”red dot design award”.


2013-12-20: Möbelfakta förbi 300-strecket

För precis ett år sedan passerades 100 möbler, i slutet av augusti 200.  Nu har märkningssystemet Möbelfakta tagit sig förbi ännu en milstolpe - över 300 möbler/möbelserier. TMF:s märkningssystem lockar allt fler producenter i möbelbranschen och det hänvisas allt oftare till Möbelfakta vid upphandlingar. Totalt 29 producenter har nu märkt möbler.


2013-12-18: Europeisk design - samlad och sökbar

Den 18 december ansluter Patent- och registreringsverket, PRV, sin Svensk Design-databas till DesignView med designs från hela Europa. Det innebär att samtliga av Europas register över designregistreringar snart finnas samlade i en och samma databas. Databasen är offentlig och sökningar kan göras kostnadsfritt.


2013-12-18: Regeringen vill underlätta bostadsbyggande för unga

Regeringen lämnade den 17 december en proposition till riksdagen med förslag på ändringar i plan- och bygglagen vilka ska göra det enklare att bygga lägenheter för ungdomar och studenter. Det är förslag som TMF välkomnar.


2013-12-17: Rön kring elastiskt limfog

Ett nytt sätt att limma trä kan göra trähus och andra träkonstruktioner tåligare än tidigare. Genom att fogen görs något elastisk blir den extremt stark och motståndskraftig mot sprickor.


2013-12-13: TMF aktivt på Möbelriksdagen 2014

Möbelåret inleds i vanlig ordning med Möbelriksdagen. Politiker, branschfolk, lokala företrädare samt representanter från TMF träffas under två dagar på Kinnarps i Skillingaryd (9-10/1) för att diskutera och debattera möbelindustrins framtid och utmaningar. TMF medverkar på tre seminarier.


2013-12-13: Carola Lemne ny vd i Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs styrelse beslutade den 13 december att enhälligt utse Praktikertjänsts nuvarande VD och koncernchef Carola Lemne till ny vd i Svenskt Näringsliv.


2013-12-13: Sunnerbo Fönster förvärvar Sävsjö Snickerifabrik

Ett TMF-företag köper ett annat. Sunnerbo Fönster AB, med verksamhet i Nybro och Osby, förvärvar Sävsjö snickerifabrik AB. Det meddelar Sunnerbo Fönster AB i ett pressmeddelande. Tillträde sker i januari 2014.


2013-12-12: Boverket har lyssnat på byggmaterialindustrin

I början av december presenterade Boverket slutsatserna av ett regeringsuppdrag om standarder. Rapporten heter Tillgängliga eurokoder och andra standarder inom byggsektorn. I uppdraget har de tittat på hur centrala standarder kan göras mer tillgängliga.
Notera dock att Boverket har översatta eurokoder som kan laddas ner kostnadsfritt. De hittar du på SIS
webbplats.


2013-12-10: Kick-off och framtidsverkstad

Smart Housing Småland vann i juni i år Vinnovas Vinnväxt-utlysning och därmed finansiering för en innovationsmiljö med smart boende och hållbar byggd miljö med bas i trä och glas. Den 10-11 december sker den officiella kick-offen på Linnéuniversitetet, inklusive en framtidsverkstad.


2013-12-10: Sävsjö Trähus byggde Årets hus 2013

Sävsjö Trähus har byggt Årets hus 2013, för en modern kubliknande husskapelse med riktigt tekniska utmaningar. Företaget kammade hem segern i tidningen Allt om hus och villas tävling, ansedd som Sveriges största hustävling, i konkurrens med fyra andra finalister.


2013-12-09: Nordbygg skapar kökskluster

På Nordbygg 2014 kommer det att skapas ett kökskluster med alla utställare inom kök på en sammanhållen yta. Det är ett upplägg som välkommas av de ledande köksleverantörerna.


2013-12-06: Debatt om framtidens bostadsmarknad

Orsakerna till dagens bostadssituation har diskuterats under lång tid. Vart går vi och när blir den nya bostadsmarknaden en realitet?
I samband med ett trähusmöte den 5 december arrangerade TMF en bostadspolitisk debatt - Framtidens bostadsmarknad 2.0 - där politiker, näringsliv och företrädare från byggbranschen ingick i panelen.


2013-12-05: Nordiskt möbelmöte på TMF

Ett par gånger om året samlas representanter för de nordiska branschorganisationerna inom möbelindustrin för att diskutera gemensamma frågor och utbyta information. Den 4 december var Sverige och TMF värd för ett möte i Stockholm med gäster från Norge och Danmark.


2013-12-05: Byggindustrirapport; Bolånetak och amorteringskrav - inte rätt recept

Bolånetak och amorteringskrav är inte rätt rececpt för att komma åt hushållens ökade skuldsättning, enligt en ny rapport där byggindustrin är avsändare.


2013-12-05: UTERUM 2014 - idétävling för arkitektstudenter

Moelven Töreboda bjuder in till en idétävling - UTERUM 2014 - tillsammans med Sveriges Arkitekter.  Studenter inom utbildningarna arkitektur, landskapsarkitektur och inredningsarkitektur är välkomna att delta i tävlingen UTERUM 2014 med syftet att omdefiniera begreppet uterum.  Vinnaren kommer att presenteras under Nordbygg-mässan i april nästa år.


2013-12-04: Attefall invigde åttavåningshus i trä

Den 3 december invigde bostadsminister Stefan Attefall Folkhems åttavånings trähus i Sundbyberg. I samband med invigningen skruvade han upp en skylt om fördelarna med att bygga i trä.


2013-12-03: Samlat upphandlingsstöd på gång

Den 28 november beslutade regeringen att Kammarkollegiet, Vinnova och Konkurrensverket ska förbereda överföringen av upphandlingsstödet till en myndighet - Konkurrensverket.  Målet är att det samlade upphandlingsstödet, inklusive Miljöstyrningsrådets del ,ska vara tillgängligt senast den 1 juli 2014. Det var i samband med höstbudgeten den 18 september som regeringen gjorde bedömningen att det offentliga upphandlingsstödet behöver koncentreras och därför ska samlas hos Konkurrensverket.


2013-11-28: Svenska Fönster sponsrar tv-sändningar från vinter-OS

Svenska Fönster, med varumärkena SP Fönster och Traryd Fönster, sponsrar tv-sändningarna från vinter-OS i Sotji 2014. SP Fönster kommer att synas vid de tv-sända hockeymatcherna med Traryd Fönster finns med som sponsor av skidtävlingarna vid OS.


2013-11-28: Kritik mot Löfvéns förslag om slopad Lex-Laval

Socialdemokraterna och LO är kritiska mot villkoren på den svenska arbetsmarknaden. På en pressträff den 27 november anklagade Stefan Löfvén regeringen för att utarma den svenska modellen och lovade i ett utspel att slopa den så kallade Lex Laval-lagen vid en valseger. Det är ett utspel som lett till motreaktioner; bland annat av Svenskt Näringsliv men även från TMF:s vd.


2013-11-28: Växjö bygger fem nya hyreshus i trä

Växjö får fem nya hyreshus i trä. Det står klart sedan ”Bygga nu” avgjorts, en upphandling med parallellt tävlingsmoment för trähusföretag. Målet var fyrtiotalet lägenheter, men resultatet blir det dubbla. Vinnaren är Värends Entreprenad med hus ritade av Mats Elgström och Stefan Johansson på LBE-arkitekter. Häromveckan togs investeringsbeslutet av Växjöhems styrelse samt Växjö Kommunföretag AB investeringsbeslutet och platsen blir Teleborgsskogen.


2013-11-27: Kährs och Kinnarps prisas för miljöarbete

Onsdagen den 27 november prisas tio företag/organisationer för deras långsiktiga arbete med miljöledningssystemet EMAS. Två av företagen är TMF-medlemmar; Kährs och Kinnarps. Priset delas ut i samband med en konferens i Stockholm.


2013-11-26: Stockholm kan bli först med skyskrapa i trä

En 34 våningar hög skyskrapa i trä tog hem segern i HSB Stockholms arkitekttävling. Skrapan kan bli Stockholms nya landmärke – och den högsta träbyggnaden i världen.


2013-11-21: Så ska fler hus bli energieffektiva

Ett nationellt informationscenter i kombination med regionala energi- och klimatrådgivare. Det är något av det som Boverket och Energimyndigheten föreslår för att få fastighetsägare att energieffektivisera mer när de ska renovera.


2013-11-20: Debatt: "Fyra förslag för ökat bostadsbyggande"

Bostadsbyggandet måste fördubblas och inträdet för unga på bostadsmarknaden underlättas. Det skriver Hans Lind (professor, KTH), Lennart Weiss (kommersiell direktör, Veidekke) och Håkan A Bengtsson (Arenagruppen) i en debattartikeln i Dagens Arena.


2013-11-18: Derome köper takstolsfabrik i Kalix

Träindustrikoncernen Derome är ny ägare till takstolstillverkaren TK Bygg i Kalix och stärker därmed sin position på marknaden.


2013-11-18: Unga formgivare möts i Camp Greenhouse

Den 4-8 februari 2014 kommer unga formgivare från hela världen till Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. Note Design Studio, som utformar hallen för andra året i rad, vill till kommande mässa belysa den sociala aspekten av att ställa ut.


2013-11-13: Skaffa din egen trä-Zlatan!

Lagom till stundande play-off i VM-kvalet kan du nu köpa din egen trä-Zlatan i naturlig stolek. För 100 000 kronor kan han bli din. Det är träsnidaren och skulptören Gunnar Hansson i Antnäs utanför Luleå som avbildat Zlatan Ibrahimovic - mitt uppe i den berömda klacksparken mot Italien 2004!


2013-11-12: TMF i P1- debatt om piratkopiering

Den 12 november hade P1 Morgon piratkopiering som ett av sina ämnen för dagen. Hör reportage av Lina Lund samt en debatt mellan Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och Cecilia Ask Engström, chef  branschutveckling på TMF.


2013-11-12: Färg & Blanche-reportage: Designmöbler med modekänsla

Fredrik Färg & Emma Blanche är designduon som verkar i gränslandet mellan möbelformgivning, mode och konst. Deras nytolkning av Emmafåtöljen har utsetts till Årets möbel. Läs TT-Spektra-reportage.


2013-11-07: SVT Kulturnyheter: Svårt att försvara sin formgivning

Onsdagskvällen den 6 november samlades formgivare, jurister, designföretag samt Cecilia Ask Engström från TMF på en debatt hos Svensk Form i Stockholm för att diskutera var gränsen går mellan inspiration och plagiat. SVT Kulturnyheterna har berättat om flera fall av plagiatanklagelser i designvärlden den senaste tiden och hur svårt det kan vara som enskild formgivare att hävda sin upphovsrätt.


2013-11-04: DesignOnsdag; Inspiration eller plagiat?

Den 6 november ordnar Svensk Form en DesignOnsdag, en diskussionskväll på tema designstöld, plagiat och upphovsrätt, där man bjuder in allmänhet, designkåren och företag att delta. Här medverkar Cecilia Ask Engström för TMF, tillsammans med bland andra Mette Rode Sundstrøm, vd på auktionssajten Lauritz.com.


2013-10-25: EFIC välkomnar EU-förslag om stärkta regler kring produktsäkerhet och produktspårning

Med 27 röster för, 7 emot, samt 5 som avstod, röstade IMCO-kommittén i EU-parlamentet (Internal Market and Consumer Protection) nyligen igenom ett förslag om stärkta regler kring produktsäkerhet och spårande av original – något den europeiska möbelsammanslutningen i högsta grad välkomnar.


2013-10-24: Seminarier: "Allt ljus på jobbet"

Ta chansen att gå på ett seminarium som lyfter fram vinsterna med bra belysning i arbetslivet. Det ger djupare kunskap om ljuset, synen och olika belysningsalternativ, vilket ökar beställarkompetensen så att man vet vad man kan kräva när man planerar ny belysning.


2013-10-23: Dagens Samhälle/Debatt: "Behovet av effektivare upphandlingar"

Ledande aktörer i den svenska möbelbranschen är oroliga för konskevenserna av den nya lagen om offentlig upphandling. "Med fem års erfarenhet av den nya lagen om offentlig upphandling ser vi att den riskerar att slå ut viktiga delar av svensk möbeltillverkning. Inte bara konkurrensen har påverkats negativt, konsekvenserna av lagen och hur den tillämpas drabbar även upphandlare och medborgare". Läs debattinlägg i Dagens Samhälle.


2013-10-18: DI Debatt: Långsiktiga regler krävs för bostadsbyggandet

Nyproduktionen av bostäder i Sverige är fortfarande extremt låg. Den ökade bostadsbristen är ett hinder för regional utveckling och hämmar tillväxten i landet. Där svensk industri utvecklas måste det skapas rörlighet och möjligheter till bra boende för den arbetskraft som efterfrågas, skriver 14 företrädare för husproducenterna i en debattartikel i Dagens Industri.


2013-10-18: Tillbakablick på Teknikcollege kampanjdag

Den 10 oktober var det nationell kampanjdag för Teknikcollege. Se vidare under www.teknikcollege.se på vad som gjordes runt om i Sverige.
 


2013-10-18: Träcentrum Norr får miljontillskott

Skellefteå kommunstyrelses arbetsutskott vill bidra med 1 250 000 kronor till Träcentrum Norr, TCN, eftersom de anser att verksamheten fungerat bra. Det är frågan om medfinansiering under förutsättning att övrig finansiering säkerställs.


2013-10-16: TMF i Fokus; Kriget om klonerna

Folklig möbelrevolution eller fräck stöld? Tidningen Fokus har gett sig i ämnet om kopiering där bl a TMF:s Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling samt möbelansvarig, uttalar sig.


2013-10-14: DI: Ljus i tunneln för husbyggarna

Dagens Industri är en av de medier som skrivit om färska TMF-siffror där småhusbyggandet ökar för första gången sedan 2010. Läs hela artikeln med uttalanden från TMF:s Gustaf Edgren samt Lars-Göran Johansson.


2013-10-14: Boliden får Industrins Jämställdhetspris 2013

Metallföretaget Boliden tilldelas Industrins Jämställdhetspris 2013. Priset delades ut av näringsminister Annie Lööf under Industridagen i Göteborg på måndagen.


2013-10-11: Sveriges första nära-noll-renoverade småhus

Den 11 oktober bjöd projektet renZERO in till pressvisning av Sveriges första nära-noll-renoverade småhus. Byggprojektet, som är ett samarbete mellan Paroc, Nibe och Elitfönster, är EU- finansierat och kontrolleras av finska VTT (Teknologiska forskningscentralen).


2013-10-10: Robotisering - angeläget ämne för träindustrin

Automation och robotisering är angelägna frågor för träindustrin. Det visar den seminarieserie som Trä- och Möbelföretagen, TMF, anordnat under hösten. Fyra  tillfällen – Hässleholm, Skellefteå och Jönköping samt avslutande Falun idag – har lockat nästan 120 personer.


2013-10-10: Toppnamn på Industridagen

Den 14-15 oktober är det dags för Industridagen i Göteborg. Årets upplaga samlar toppnamn inom politik, näringsliv och akademi till en gemensam mötesplats på Svenska Mässan. Temat för året är Industrin. Jobben. Framtiden.


2013-10-10: Åtal för kopering av lampklassiker

Tre män i Skåne har åtalats för brott mot upphovsrättslagen, efter att ha sålt piratkopior av den klassiska lampan PH Kotten, skriver Skånska Dagbladet.


2013-10-09: Nationell kampanjdag för Teknikcollege

Den 10 oktober har Teknikcollege en nationell kampanjdag för att visa upp sina satsningar och fördelen med utbildningssystemet. Under en dag genomför certifierade utbildningsanordnare, regionala och lokala styrgrupper, samverkansföretag, Industrirådets medlemsorganisationer samt övriga samverkansparter inom Teknikcollege en kraftsamling för att nå ut med budskapet om industrirelevanta utbildningar och yrkesmöjligheter inom teknik och industriföretag.


2013-10-09: SoliferPolar nyanställer

SoliferPolar AB i Dorotea nyanställer 30 personer på grund av en omfattande ökning av produktionsbehovet. Detta efter det intresse kunderna visat bolagets modeller på såväl Noliamässan (Umeå) som Elmiamässan (Jönköping).


2013-10-08: Förhandlingar om omställningsavtal återupptas

Svenskt Näringsliv och PTK återupptar nu förhandlingarna om ett utvecklat omställningsavtal. När parterna inledde förhandlingarna i september 2012 var avsikten att avsluta dem innan avtalsrörelsen inleddes. När det inte var möjligt ajournerades förhandlingarna den 19 december 2012, för att nu återupptas.


2013-10-04: Fyra dagars boendeinspiration på Hem & Villa

3-6 oktober går Hem & Villa 2013 av stapeln i Stockholm, Sveriges största boendemässa med inspiration och expertrådgivning för hela hemmet. I år har mässan 350 utställare, vilket är 40 fler än i fjol. Cirka ett 30-tal av TMF:s medlemsföretag ställer ut och TMF finns även på plats – i en samlingsmonter med Svenskt Trä.


2013-10-04: Sökes: Sveriges bästa arbetsteam!

Nu startar jakten på att utse Sveriges bästa arbetsteam! Tävlingen görs tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK och genomförs i två etapper. I ett första steg utses nio regionala vinnare som sedan går vidare till en nationell final där Sveriges bästa arbetsteam koras.


2013-10-04: Balder bäst i Europa

Lisebergs berg- och dalbana Balder har utsetts till Europas bästa berg- och dalbana i trä. Vid en ceremoni i Paris fick Lisebergs vd Andreas Andersen ta emot priset European Star Award 2013 för Balders räkning.


2013-10-04: Vespa med tio sorters trä

Carlos Alberto är en portugisisk snickare med sinne för detaljer som då hans dotter ville ha ett fordon byggde en fantastisk vespa i trä.


2013-10-01: Norsk kritik mot passivhus

Chris Butters och Bente Nuth Leland, medlemmar i GAIA arkitekter i Norge, har skrivit och gett ut boken Fra Passivhus til sunne hus. I boken riktas kritik mot passivhus och den satta byggnormen i Norge. Kritiken går främst ut på att man inte skall lagstifta om vissa tekniska lösningar, utan att man bör sätta upp mål som sedan kan nås på flera olika sätt - annars hindrar man den tekniska utvecklingen.


2013-09-30: Trähuscykel i platt paket

Sandwichbike heter en cykel som presenterades på möbelmässan Salon de Mobile i Milano i vintras, men som börjar säljas först nu. Cykeln levereras som ett platt paket av posten.


2013-09-26: Unikt Leksandssamarbete

I samband med att Leksands IF börjar spela i SHL inleder klubben ett samarbete med LeksandsDörren: Klubben ska sälja en specialgjord dörr för alla fans den har över hela landet. Det som blir unikt med dörren är dels ett runt fönsterglas med klubbens emblem, dels symbolen för Leksands IF, de tre stjärnorna, frästa i dörrbladet.


2013-09-25: Tjänstepensionens dag 27/9

För att uppmärksamma den betydelse som tjänstepensionen har för arbetsgivare och arbetstagare arrangeras Tjänstepensionens dag den 27 september. Målsättningen är att öka intresset för och engagemanget i den kollektivavtalade tjänstepensionen.


2013-09-24: Myresjös vd avgår

Mikael Olsson lämnar posten som vd för BWG Homes AB, där Myresjöhus och Smålandsvillan ingår. I ett pressmeddelande skriver husföretaget att det är hans eget beslut att sluta för att istället gå till en ledande befattning utanför bostadsbranschen.


2013-09-24: Möbelriksdagen – ny ort och senare datum

Nästa års möbelriksdag kommer inte att hållas i Lammhult utan byter ort mot Skillingaryd. Dessutom skjuts januari-evenemanget några dagar in på året.


2013-09-20: Regeringsuppdrag till Boverket - skärpta krav och enhetliga byggregler

Regeringen beslutade den 19 september att ge ett uppdrag till Boverket att se över och skärpa energikraven för byggnader. Samtidigt går en promemoria ut på remiss från Socialdepartementet med förslag till gemensamma byggregler i hela landet och en ny lag för kommunala markanvisningar. Målet är att de nya reglerna ska börja gälla 2015.


2013-09-19: Tyskt på Nordbygg

Nu lanseras ett nytt inslag på branschmässan Nordbygg i Älvsjö - en konferens med internationellt anslag. På vårens mässa står Tyskland i fokus för den nya konferensen Nordbygg Sustainable days. Den arrangeras tillsammans med tysk-svenska handelskammaren.


2013-09-19: Lammhults Design Group expanderar i Norge

Lammhults Design Group förvärvar 100 procent av aktierna i designmöbelföretaget Fora Form AS med säte i Ørsta, Norge. Fora Form har cirka 70 anställda.


2013-09-17: Norra Länken får torn i limträ

De 21 meter höga tornen som kommer att leda luften från Norra länken-tunneln i Stockholm byggs i limträ. Martinsons har fått i uppdrag av Trafikverket att konstruera och leverera tornen. Produktionen inleds i dagarna på Martinsons fabrik i Bygdsiljum i Västerbotten.


2013-09-13: Minskat regelkrångel ska öka byggandet

Byggreglerna i olika kommuner kan idag se väldigt olika ut, något som krånglar till det rejält för landets husföretag. Nu vill regeringen införa ett nationellt regelverk som alla kommuner måste följa. Äntligen, tycker Mikael Olsson, vd på BWG Homes, som tror att det kommer att leda till fler och billigare bostäder. Läs och se reportage på Svenskt Näringslivs webbplats.


2013-09-12: Lyckat företagskoncept på Ekobygg

Under två dagar, 11-12 september, blev Kistamässan mötesplats för aktörer med intresse för grönt byggande med ett genomgående tema om hållbar utveckling. 2013 blev också premiär för ett koncept och en samlingsmonter där TMF, Svenskt Trä och Sveriges Träbyggnadskansli  tillsammans med tre företag marknadsförde träets fördelar vid byggnation - en satsning som blev väldigt lyckad.


2013-09-12: GamFratesi - Guest of Honour 2014

För elfte året i rad bjuder Stockholm Furniture & Light Fair in en välrenommerad internationell designer eller designstudio för att gestalta en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. Denna gång har uppdraget gått till den danskitalienska designstudion GamFratesi. 2014 års mässa äger rum mellan den 8-14 februari.


2013-09-12: SvD Opinion: "Upphandlingar får samlat stöd"

Stödet vid upphandlingar ska förstärkas. Det ska också samlas och placeras på Konkurrensverket, istället för att vara uppdelat på flera olika platser så som det fungerar idag. Vi skjuter till pengar för detta i höstbudgeten, skriver ministrarna Stefan Attefall och Annie Lööf på SvD Opinion den 11 september.


2013-09-11: Susanne Rudenstam ny chef för Sveriges Träbyggnadskansli

Från och med september är Susanne Rudenstam ny chef för Sveriges Träbyggnadskansli. Susanne har sedan 2006 varit kommunikationschef för Trä- och Möbelföretagen, och har där under många år land annat arbetat med att främja träbyggande såväl som med andra näringspolitiska frågor. Innan dess har hon haft ledande befattningar inom marknadsföring och kommunikation, bland annat inom Bonnierkoncernen.


2013-09-10: Edsbyn Senab AB investerar i Norge

När Edsbyn Senab AB köper Pitney Bowes inredningsverksamhet i Norge blir koncernen en av Skandinaviens största leverantörer av möbler och inredning till arbetsplatser. Den 30 september sker affären.


2013-09-09: Kinnarpskoncernen väljer Möbelfakta

Kinnarps, Materia, NC Nordic Care samt Skandiform väljer framöver att fokusera på en märkning i Sverige – Möbelfakta. Koncernen motiverar sig med att Möbelfakta täcker såväl kvalitet, miljö som socialt ansvar, vilket ligger i linje med Kinnarpskoncernens hållbarhetsarbete.


2013-09-09: Timmerförordningen och övervakningsorganisationer

EU-kommissionen har utsett de två första övervakningsorganisationerna för timmerförordningen; NEPCon, (www.nepcon.net)  och Conlegno (www.conlegno.eu).


2013-09-06: Urban Bäckström lämnar i vår

I samband med Svenskt Näringslivs arbetsutskotts sammanträde fredagen den 6 september meddelade föreningens vd Urban Bäckström att han avser att lämna sin befattning under våren 2014.


2013-09-06: DI: Småhusbyggarna fast i krisen

Ökad efterfrågan i Stockholm och Göteborg har lyft småhusbranschen ur den värsta krisen. Men bostadsbyggandet ligger fortfarande på ohållbart låga nivåer, enligt flera bedömare som di.se har talat med. Däribland Gustaf Edgren, TMF branschutveckling trähus.


2013-09-06: Umeå-kurser om att förebygga diskriminering

I höst erbjuder Diskrimineringsombudsmannen kurserna ”Introduktion till diskrimineringslagen i arbetslivet” (26/11) och ”Målinriktat arbete för lika möjligheter på jobbet” (27/11) i Umeå. De riktar sig främst till chefer och personalansvariga samt till fackliga representanter och ombudsmän.


2013-09-05: Trähus från Dalarna gör japansk succé

Det mest importerade huset i Japan tillverkas i Dalarna. Varje år levererar Tomoku Hus komponenter till cirka 1300 trähus. "I Japan bygger man hellre nytt än att renovera", säger Toshinori Sato, nytillträdd vd för företaget.


2013-09-05: E-handel för möbler fortsätter att öka

Den svenska e-handeln inom möbler & inredning fortsätter att visa stark tillväxt under 2013 samtidigt som segmentet tar ytterligare andelar från den fysiska handeln. En fortsatt förändring av konsumenternas köpbeteende kan vara anledningen.


2013-09-05: Rekordorder för Trätrappor AB

Trätrappor AB i Norsjö kan glädja sig åt den mest mest omfattande ordern någonsin - sett till antalet trappor. Under en period av två år ska 544 trappor levereras till Danmark.


2013-09-05: Koll på kollektivavtalad försäkring?

Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation för arbetsgivare erbjuder under hösten ett antal utbildningar inom området kollektivavtalad försäkring. Utbildningarna hålls runt om i Sverige och riktar sig i första hand till arbetsgivare.


2013-09-02: Bengt Johansson - ny chefsjurist på TMF, GFF och SLA

De tre Arbio-förbunden TMF, GFF samt SLA kommer framöver att dela på en gemensam chefsjurist - Bengt Johansson. Bengt startade sin nya befattning den 1 september.


2013-08-30: Vill ert företag sänka energikostnaderna?

Vill ert företag vara med i ett projekt som sänker era energikostnader? Länsstyrelsen Dalarna leder en satsning på att hjälpa ett urval av branscher i Dalarna och Gävleborg att energieffektivisera. Erfarenheter från flera års arbete med olika branscher visar att det finns goda möjligheter att sänka energikostnaderna i många företag. TMF är därför intresserade av att tillsammans med länsstyrelsen inleda samarbete med företag.


2013-08-30: Lammhults möblerar Tele2 Arena

Designföretaget Lammhults är väl representerat i nya Tele2 Arena i Stockholm som invigdes officiellt i den 24 augusti.


2013-08-29: Tillgängliga eurokoder på SIS webbplats

Regeringen gav förra året Boverket i uppdrag att utreda och förhandla med SIS om vilka eurokoder som kunde omfattas och hur de kunde bli tillgängliga för alla. Boverket har nu träffat ett avtal med SIS, som innebär att eurokoder kan laddas ner från SIS webbplats.


2013-08-28: Nytt forskningscentrum för framtidens boende

Trähustillverkaren Derome levererar i slutet av augusti en energismart villa till SP i Borås. Villan kommer att användas som ett nytt forskningscentrum för framtidens boende och husmodellen blir ett nytillskott till egna varumärket A-hus sortiment.


2013-08-28: Byggstart för trälägenheter i Knivsta

Onsdagen den 28 augusti togs det första spadtaget för 40 nya lågenergilägenheter i trä på sågenområdet i centrala Knivsta. Setras dotterbolag Plusshus är leverantör av bostäderna som byggs med det industriella byggsystemet Trälyftet.


2013-08-27: Brand förstörde norrländskt snickeri

Stora delar av snickeriet i Flarkens snickeri AB, i Robertsfors kommun, förstördes den 26 augusti i samband med en våldsam brand. "Det här är rena dråpslaget för oss", säger vd:n Markus Andersson till Västerbottenskuriren.


2013-08-23: Skärpt brittisk lag ska försvåra designkopior

Snart ändras brittisk lag. Upphovsrätten för möbler förlängs. Det gör det förbjudet att sälja kopior av många av de mest populära designklassikerna, som exempelvis stolen Ägget.


2013-08-23: Kungligt besök på Kinnarps

Under onsdagseftermiddagen den 21 augusti besökte kungaparet Kinnarps fabrik i Kinnarp. Besöket var en del av firandet av kungens 40 år på tronen där 21 län ska hinnas med under 2013.


2013-08-22: Diskutera kompetensförsörjning med oss!

Vi bjuder in dig som är verksam inom industrin för en konstruktiv dialog. Vi vill höra hur ni ser på er kompetensförsörjning, hur samverkan mellan företag och skola fungerar idag och hur du vill att vi som organisationer ska arbeta med dessa frågor. Målet är att du ska ha trygg tillgång på kompetens i världsklass.


2013-08-21: Stenberg samarbetar med Olby Design

Den prisade formgivaren Mattias Stenberg har inlett ett samarbete med möbeltillverkaren Olby Design. Samarbetet ska resultera i en möbelkollektion som presenteras på Stockholm Furniture Fair i februari. Kollektionen fokuserar på träets möjligheter och först ut är stolen "Nätt".


2013-08-20: VårgårdaHus - Årets företagare i kommunen

Trots tuffa tider för branschen har småhustillverkaren VårgårdaHus stått pall och istället ökat sin försäljning och lönsamhet. Dessutom kommer företaget att bygga ut sin tillverkningsyta och nästan dubblera antalet anställda i produktionen. Därför har nu Per-Erik Bonander och VårgårdaHus utsetts till Årets Företagare 2013 i Vårgårda kommun. Bakom utmärkelsen står Vårgårda kommun och organisationen Företagarna.


2013-08-20: Småhusbranschen vill ha nya låneregler

TMF Trähus menar att reglerna är onödigt rigida och gör det svårt för många att köpa ett hus. Man vill se lättnader. Läs/hör reportage i Nyheter P4 Jönköping.


2013-08-16: Årets NOVA-vinnare utsedd

För tredje året i rad har Formex och Plaza Interiörs nordiska designpris Nova delats ut. Fem kandidater stod nominerade till utmärkelsen och till slut var det Mattias Stenberg från Studio Vision Arichitecture & Design som stod som årets vinnare.


2013-08-14: Möbelupphandling i Luleå måste göras om

Förvaltningsrätten underkänner Luleå kommuns upphandling av möbler till regionens skolor och förskolor. Upphandlingen måste nu göras om.


2013-08-14: Hilding Anders köper Carpe Diem

Hilding Anders, en av Europas ledande sängtillverkare, har köpt Lysekilsbaserade Carpe Diem Beds of Sweden.


2013-08-12: Välkommet förslag till ny yrkesutbildning

Regeringen meddelade idag att det inrättas en industriell inriktning på gymnasieskolans Teknikprogram. Detta ger nya möjligheter att skapa attraktiva yrkesutbildningar av hög kvalitet och ligger helt i linje med vad TMF har verkat för under en längre tid, nu senast på ett välbesökt seminarium i Almedalen. TMF ställer sig därför positiv till förslaget och förväntar sig att trä- och möbelindustrins behov beaktas i den kommande utredningen.


2013-08-12: Byggindustrin: "Attefall sätter blåslampa på kommunerna"

Regeringen ökar trycket på kommuner som bygger alltför få bostäder. Nu ska en parlamentarisk kommitté visa hur man kan fatta beslut på regional nivå. Då förlorar kommunerna en del av sin makt. Det skriver Byggindustrin.
 


2013-08-12: Sök företagsstöd från Miljödriven tillväxt

Vill du utveckla affärerna och nå nya marknader? Nu är sista chansen att söka stöd från programmet Miljödriven tillväxt.


2013-08-09: Regional samordning viktigt steg på vägen mot nationell bostadspolitik

En kommitté för Regional planering och bostadsförsörjning presenterades av Social- och Bostadsminister Stefan Attefall idag på förmiddagen tillsammans med en övergripande plan för ökat bostadsbyggande. Attefall framhöll att Sverige har det mest decentralistiska planeringssystemet i Europa.


2013-08-09: Trä och trägolv – det bästa miljöalternativet

Trä, och inte minst trägolv, får högt betyg som miljöalternativ, såväl när det gäller hållbarhetsaspekter, energieffektivitet som att stå emot klimatutmaningar. Det skrivs i följande, bifogade artikel (på engelska) – sampublicerad i Europaparlamentets tidning av CEI Bois, EPF (europeiska sammanslutningen för träpanelsindustrin) samt FEP (europeiska sammanslutningen för golvindustrin).


2013-08-05: "Skärp kompetenskraven vid byggbesiktningar"

Det är inte bara konsumenter som kan råka illa ut i byggsammanhang. Det finns faktiskt även anledning att uppmärksamma hur främst en del mindre byggentreprenörer ibland framstår som närmast rättslösa. Besiktningen av ny-, om- eller tillbyggnader är ett exempel, skriver Henrik S Järrel i ett debattinlägg.


2013-07-29: Fråga till Attefall om småhuskrisen

Krisen inom småhusbranschen gav riksdagsledamoten Anders Karlsson (S) en anledning att lämna in en fråga till bostadsministern Stefan Attefall (KD).


2013-07-24: Småhusbyggandet rasar

Förra året minskade byggstarterna för småhus med nästan 40 procent. Nedgången har pågått i flera år. Trä- och Möbelföretagen samt aktörer inom branschen uppmanar nu regeringen att stimulera byggandet. Läs TMF:s vd David Johnsson i TT-intervju.


2013-07-07: Bruno Mathsson-reportage: "Avtryck som ger intryck"

Formgivaren Bruno Mathsson var en av de första som designade ergonomiska sittmöbler. Läs söndagsreportage i Sydsvenskan.


2013-07-04: "LOU fungerar inte för möbler"

Trä- och Möbelföretagen anser inte att LOU fungerar för upphandling av möbler. Enligt en forskningsrapport som presenterades under Almedalsveckan sätter rangordnade avtal konkurrensen ur spel.


2013-07-04: Stororder för Lappvattnets snickerifabrik

Lappvattnets Snickerifabrik AB har erhållit sin enskilt största order. De kommer att tillverka och montera alla snickerier till 61 nya bostadsrätter som fastighetsbolaget Wallenstam AB uppför på Östermalm i Stockholm.


2013-06-30: Ny byggproduktförordning den 1 juli

Den 1 juli börjar den nya europeiska byggproduktförordningen att gälla i Europa. Några av de viktigaste nyheterna är att CE-märkning blir obligatorisk för vissa produkter, tillverkare måste upprätta en prestandadeklaration, att varje land utser en nationell kontaktpunkt samt att marknadskontrollen skärps.


2013-06-28: TMF-replik SvD Opinion: "Oansvarigt med kommunala byggregler"

TMF tar ton i debatten och menar att kommunernas särkrav i byggfrågor är oansvariga eftersom de hämmar såväl bostadsförsörjningen som energieffektiviseringen. TMF:s trähusansvarige Gustaf Edgren samt Maria Brogren, Sveriges Byggindustrier, har skrivit ett gemensamt inlägg på SvD Opinion Brännpunkt.


2013-06-27: Nordbygg - alltmer internationell

Utländska kontakter och samarbeten blir allt viktigare för svensk byggbransch och det avspeglas inte minst kring Nordbygg, Nordens största byggmässa. Inför mässan i april 2014 skapas nya kontaktvägar och mötesplatser, flera med internationella inslag.


2013-06-27: Sex tips för att undvika blufföretagen

Under sommaren härjar många blufföretag som värst. När ordinarie medarbetare är på semester ökar risken att gå i fällan. Svensk Handel har tagit fram sex handfasta tips för att ditt företag ska undvika att bli lurade i sommar.


2013-06-24: Sammanslagning ger ny dansk branschorganisation

Danskarna har nu gjort samma resa som Trä- och Möbelföretagen, TMF, för snart tio år sedan, dvs slagit ihop bransch och arbetsgiveri inom trä- och möbelindustrin. Det är Træets Arbetsgivere inom Dansk Industri som gått samman med Møbel + Interiør Brancheforeningen. Tillsammans bildar de nu Træ- og Møbelndustrien med cirka 400 medlemsföretag, rapporterar Wood Supply.


2013-06-19: Tre sekler med City-Möbler

City-Möbler har skapat ett nytt varumärke, Tre Sekel, med en kollektion byggd på tre svenska möbelepoker; gustavianska klassiker, ”nyheter” från Carl Malmstens arkiv, samt helt nya produkter i design.


2013-06-19: Förändringar inom Edsbyn Senab-koncernen

Edsbyn Senab-koncernen gör ett antal personella förändringar framöver för att skapa förutsättningar för en mer sammanhållen och effektiv organisation.


2013-06-18: Ikea köper Hedlunda och Norrfog

I ett pressmeddelande skriver Ikea att de går från att vara delägare till att nu fullt ut köpa Hedlunds industris möbelfabrik i Lycksele, Norrfogs limfogsfabrik i Malå och sågverket i Glommersträsk.


2013-06-17: Umeå bygger världens nordligaste

Kommunala Hedlunda förskola i Umeå, som byggstartar nu i juni, ska bli världens nordligaste passivhus.


2013-06-16: Stolen som överlevde folkhemmets död

Läs söndagsreportage i Svenska Dagbladet om Yngve Ekströms Lamino - framröstad till 1900-talets möbel. Vid sidan om eventuella ergonomiska kvaliteter har den klassiska stolen blivit en estetisk markör.


2013-06-14: Engagerade företagare fick diplom

Företagen Leksandsdörren och Allmoge Snickerier har premierats för sitt engagemang i skolan. Häromdagen fick respektive vd ta emot diplom av Skola-arbetslivs gruppen i Leksand.


2013-06-12: Träskyskrapa kan bli landmärke

Det kan bli ett mycket spektakulärt trähus på 34 våningar som byggs vid Västerbroplan i centrala Stockholm om tio år. Det är i alla fall ett av förslagen som man kan rösta på i en tävling om "spektakulära bostadshus" som utlysts av HSB. Nu finns tre förslag klara.


2013-06-12: Maja Säfström – vinnare av Offect-priset 2013

Offecct kunde den 11 juni  presentera vinnaren av Offecct-priset 2013; Maja Säfström med projektet ”100 dagar av teckningar.”


2013-06-03: ETT, TVÅ, TRÄ! - sommarens designutställning på Artipelag

TMF är med och sponsrar sommarens stora designutställning på konsthallen Artipelag i Stockholm. Med just inriktning trä! Artipelag går loss på 1 200 kvadratmeter ”där man släpper in skogen i finrummet, blandar högt med lågt, hus med mjölkpallar, båtar med lekstugor, spånplattor med ädelträ”.


2013-06-03: Edbergs tennishall - etta bland passivhus

Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Den internationella juryns val föll på världens första passivhustennishall i Växjö. Hallen byggdes helt i trä i uppdrag av Södra Timber och drivs av Stefan Edbergs bolag Ready Play.  


2013-05-30: Nytt inköpsavtal på bilar

Nu har du som är medlem i TMF möjlighet att använda TMF:s gruppavtal på person- och transportbilar. Vi har tecknat avtal med Ford och Nissan och fler bilmärken kommer under året.


2013-05-29: Frankfurt får ekomässa

Nu startar mässarrangören Messe Frankfurt en ny mässa. Ecostyle blir den första inköpsmässan i Europa med enbart ekologiska och hållbara produkter inom bl a inredning, sport, trädgård, print, teknik, mode och accessoarer. Mässan går av stapeln 24-26 augusti.


2013-05-27: Diskutera Teknikcollege med oss!

Som en uppföljning av förra årets seminarieserie om Teknikcollege arrangerar TMF - i samarbete med Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna - nu tre nya tillfällen under hösten. Tag chansen att delta och dela med dig av dina erfarenheter.


2013-05-24: Sveriges längsta vägbro i trä

En del i den förbifart som just nu byggs förbi Gislaved är en träbro från Moeleven Töreboda. Bron, som är 47 meter lång och tio meter bred, kommer att bli Sveriges längsta fritt spännande vägbro i trä.


2013-05-23: Jens Spendrup ny ordförande i Svenskt Näringsliv

Styrelseordföranden och förre vd:n i bryggeriföretaget Spendrups - Jens Spendrup - valdes den 23 maj till ny styrelseordförande för Svenskt Näringsliv. En av hans största utmaningar med kommande jobbet menar han är utanförskapet i Sverige, inte minst bland unga.


2013-05-22: Nyskapande Carl Malmsten-utställning

För fjärde året i rad hålls just nu vårutställning på Carl Malmsten Furniture Studies i skolans lokaler på Lidingö. Eleverna visar upp examensarbeten som är såväl "nyskapande som nytänkande både vad gäller material och teknik". Utställningen invigdes den 21 maj och pågår till den 2 juni.


2013-05-21: Nässjö kommun nobbar förskolor i trä

Enligt bland andra Höglandsnytt och Lokalradion så vill inte Nässjö kommun bygga förskolor med trästomme eftersom de anses kräva för mycket underhåll. Något som upprör bland andra Träfackets ordförande Per-Olof Sjöö.


2013-05-20: Regeringen vill se snabbare överklagandeprocesser av byggärenden

Regeringen har utsett en utredare för att se över hur processen för överklaganden av kommunala beslut enligt plan- och bygglagen kan förenklas. Anledningen är att det idag ofta tar lång tid från idé till att spaden sätts i jorden, något som hämmar bostadsbyggande och försämrar konkurrensen på byggmarknaden.


2013-05-15: Framtidens bostadsfinansiering på Riksdagsagendan

Onsdagen den 15 maj samlade TMF – Trä- och Möbelföretagen - politiker i Riksdagen för att diskutera bostadsfrågan och visa på bostadsbyggnadshinder och möjligheter, politiska beslut som går att ta till långsiktigt och kortsiktigt för att få igång bostadsproduktionen. Inte minst var riksdagsaktiviteten ett led i att få politiker att lyssna till branschen för trähuskonstruktioner för småhus och flerfamiljshus.


2013-05-15: Få ungdomar intresserade av vår industri!

Är ni som företag intresserad av att inspirera kommande generationer till att söka sig till trä- och möbelindustrin? Ta chansen att hjälpa Framtidsvalet genom att ställa upp som föreläsare på skolor eller genom att ta emot studiebesök till er arbetsplats.


2013-05-15: Bra vår för Kährs

Orderingången har stärkts under våren för golvtillverkaren Kährs. Nu anställs 50 personer – i första hand för att klara sommaren. Det är 54 maskinoperatörer och annan produktionspersonal som just nu rekryteras genom ett bemanningsföretag till Kährs fabrik i Nybro.


2013-05-13: Möbler och trägolv av stulet virke säljs i Europa

Skogarna i ryska Fjärran Östern hotas av en omfattande olaglig avverkning. Det stulna virket går till största delen till tillverkare av möbler och golv i Kina och vidareexporteras ofta till Europa och USA. Det visar en ny rapport från WWF.


2013-05-13: Framtidstrender och hållbarhet på Interzum

Interzum, en ledande internationell mässa för material och tillbehör till möbel- och inredningsindustrin, arrangeras vartannat år. Den 13-16 maj, i Köln, är det dags igen. Framtidstrender och hållbarhet är viktiga inslag för den här mässupplagan och i vanlig ordning laddar utställarna med produktnyheter.


2013-05-11: TMF om nya timmerförordningen

Vad har företagen som trä i sina produkter? Och hur har träet avverkats? Det ska Skogsstyrelsen hålla koll på nu när EU:s timmerförordning börjat gälla. Läs vad TMF:s Robin Ljungar säger i en intervju med Åkeri & Transport. Just Trä- och Möbelföretagen kommer att bli i en av de branschorganisationer som påverkas en hel del.


2013-05-10: Kursserie i hållbart byggande

I höst startar Linnéuniversitetet, Växjö, en serie kurser direkt riktade till dig som jobbar och vill utveckla dina kunskaper inom hållbart byggande och träförädlande industri. Utbildningspaketet tas fram i projektet Expertkompetens för hållbart träbyggande.


2013-05-08: Träbyggande i fokus på Växjö-konferens

Över 300 deltagare från 34 europeiska länder kom till Växjö i slutet av april och en konferens om energi, klimat och miljöfrågor. Södra lyfte fram trä som byggnadsmaterial och berättade bland annat om Södra Climate Arena, världens första tennishall i trä som klarar kraven för passivhus.


2013-05-07: Västra Götaland goes Milano goes Röhsska

Under några dagar i maj pågår utställningen Västra Götaland goes Milano goes Röhsska. Tretton formgivare finns på plats på Röhsska museet med både prototyper och möbeldesignprodukter som inte visats tidigare.


2013-05-07: Möbeltillverkaren Harbo i konkurs

Möbeltillverkaren Harbo i Skånes Fagerhult med 110 anställda har försatts i konkurs och driften har övertagits av konkursförvaltare. Det familjeägda företaget tillverkar trädgårdsmöbler i furu.


2013-05-06: Vem ska få Industrins jämställdhetspris 2013?

Vem tycker du ska få Industrins jämställdhetspris 2013? Nu öppnar nomineringen till Industrins jämställdhetspris 2013, ett pris som delas ut årligen till ett företag som har genomfört insatser för ökad jämställdhet. Juryn består av företrädare för arbetsgivar- samt arbetstagarförbund inom industrin.


2013-05-03: Årets möbel produceras av Gärsnäs

Fredrik Färg och Emma Marga Blanche får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2013 för fåtöljen Emma. Stolen produceras av Gärsnäs.


2013-05-03: Årsmötesresumé: Hållbarhet i fokus!

Den 24 april var det dags för TMF:s årsmöte, med tema Hållbarhet, förlagd till Kosta - mitt i det småländska trä- och glasriket! Hållbar utveckling har stått i fokus under senare tid och är ett av ledorden för den moderna trä- och möbelindustrin. Läs om TMF:s hållbarhetsdag i publikationen Resumé - bifogad till höger. Du kan även ladda ner verksamhetsberättelsen samt årsredovisningen.


2013-05-03: Byggkravsutredningen får brett stöd

Efter remisstidens slutdatum står det klart att Byggkravsutredningen får ett brett stöd också utanför själva byggsektorn. Bland annat från Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen, Svenskt Näringsliv och myndigheter och kommittéer som Konkurrensverket och Regelrådet.


2013-04-29: Nytillskott från Kährs i TMF:s styrelse

Christer Persson, vd och koncernchef på Kährs, blev nytillskottet i TMF:s styrelse när TMF höll stämma i Kosta den 24 april. Eftersom ingen ledamot slutar förrän 2014 blir därmed styrelsen utökad med en person inför kommande verksamhetsår.


2013-04-26: Kemikalieinspektionen inspekterar möbelbranschen

I Kemikalieinspektionens Handlingsplan för en giftfri vardag 2011–2014 är barn och barns hälsa i fokus. Ett problemområde för kemiska risker i vår vardag som tas upp i handlingsplanen är textilier. Tillsynsavdelningen på Kemikalieinspektionen inspekterar därför under 2013 företag som tillverkar, importerar och distribuerar stoppade och klädda möbler samt några väverier och grossister av möbeltyg.


2013-04-26: Bruno Mathsson-priset till Staffan Holm

Det prestigefyllda Bruno Mathsson-Priset för år 2013 går till den svenske formgivaren Staffan Holm, bland annat fick han priset för sin pall Spin. Priset  på 250 000 kronor instiftades för 30 år sedan för att uppmuntra unga formgivare i Norden.


2013-04-26: Norge vill bygga världens längsta träbro

Norge vill bygga världens längsta, trafikerade träbro. Bron över sjön Mjøsa kan bli 1,4 kilometer lång. Enligt Teknisk Ukeblad blir bron blir sju gånger längre än världens i dag längsta träbro för trafik.


2013-04-25: Designhelg i Möbelriket

Kommande veckoslut - 27-28 april - väntar årets stora stora designhelg i Möbelriket. Butiker och fabriker har dörrarna på vid gavel och det erbjuds designutställningar, föreläsningar samt Designers Saturday Night. Lös ett DS-pass, ställ bilen och nyttja bussarna som går från ställe till ställe!


2013-04-24: Transportkonflikt avblåst

Den varslade transportkonflikten var tänkt att träda i kraft den 24 april kl 12.00 - något som skulle drabba många medlemsföretag inom TMF,  beroende av transporter. Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transport enades dock om ett nytt avtal knappt en timme efter det att strejken utbrutit.


2013-04-23: Artikelserie Immaterialrätt del 5/5: Middagsfrid - värdefull matleverans direkt till dörren

Sedan 2007 har Middagsfrid planerat och levererat middagsmat direkt till dörren. Menyerna ska vara klimatsmarta, hålla hög kvalité och smaka bra. En välpaketerad tjänsteinnovation i ständig utveckling.


2013-04-23: Franska möbelåtervinningsregler vållar oro

Frankrike har skapat nya, kontroversiella regler när det gäller återvinning av möbler – regler som fått den europeiska möbelorganisationen, EFIC, att agera. EFIC:s ordförande, österrikaren Markus Wiesner, är väldigt orolig för utvecklingen.


2013-04-19: Artikelserie Immaterialrätt del 4/5: Varumärkesmarkerande vita linjer på grått papper

Whitelines vände upp och ner på branschen när de lanserade sitt revolutionerande skrivpapper för ett par år sedan. Istället för mörka stödlinjer på vit bakgrund har Whitelines papper en ljusgrå ton och linjerna är vita. Det här gör att stödlinjerna inte stör anteckningar.


2013-04-18: Träcentrum får kompetensutvecklingsmedel

Regionförbundet i Jönköpings län har beviljat 2,7 miljoner kronor till Träcentrum för kompetensutvecklingsinsatser i den trärelaterade industrin.


2013-04-18: Svenskt Träs kommunikationsarbete vann hederspris

Charlotte Dedye Apelgren, kommunikationsansvarig på Svenskt Trä inom Skogsindustrierna, tilldelas Chris Heisters hederspris 2013. Priset delades ut av Chris Heister, landshövding i Stockholms län, under Trädagen den 17 april.


2013-04-17: TMF:s utbildningsansvarige: "Välkommen budgetsatsning, men det behövs mer"

Regeringen aviserar satsningar på utbildning i vårbudgeten. Medel tillförs för Yrkesvux och arbetsmarknadsutbildning och man avser också att utöka antalet platser på bl.a. ingenjörsutbildningar.  Trä- och möbelindustrin välkomnar satsningarna men efterlyser ändå mer. Läs kommentar från TMF:s utbildningsansvarige Henrik Smedmark.


2013-04-17: Carina Håkansson - ny vd för Skogsindustrierna

Skogsindustrierna har utsett Carina Håkansson till ny vd.


2013-04-16: Trä - goda chanser att bli framtidens material

Trä har alla förutsättningar att vara det material som löser flera av de utmaningar världen idag står inför. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från SP Trä - Agenda Trä - som utarbetats genom workshops, möten och intervjuer med deltagare från industri, universitet och institut samt arbetsförmedlingen.


2013-04-16: Ny träbro - utan skruv eller spik

En grupp studenter från från det internationella masterprogrammet på Arkitekthögskolan i Umeå arbetar just nu med att bygga en ny träbro över Virserumsån - utan att använda skruv eller spik. Det handlar om Limträutmaningen.


2013-04-12: Artikelserie Immaterialrätt del 3/5: Roxtec tror på immateriella tillgångar

Företaget Roxtec tillverkar ett brett sortiment av innovativa kabel- och rörgenomföringar som är baserade på ett patent som löpte ut för två år sedan. I samband med det har konkurrenterna närmat sig men Roxtec har funnit vägar för att ligga steget före dem.


2013-04-11: Artikelserie Immaterialrätt del 2/5: Höghöjdshotell bygger på bra avtal

Treehotels affärsidé är att erbjuda sina gäster en unik hotellupplevelse. De vårdar och arbetar aktivt med både sitt eget varumärke och sina samarbeten med andra parter, där avtal är en viktig bit.


2013-04-11: Moduler bygger trähus i racingfart

Många förknippar trähus med villor. Men det byggs också allt fler prefabricerade flerfamiljshus och hotell i trä, världens äldsta byggmaterial. Hög kostnadseffektivitet, tack vare långt driven prefabricering, och förnyelsebara råvaror bidrar till uppsvinget.


2013-04-09: Artikelserie Immaterialrätt del 1/5: Sliten skatebord ledde till patent

PROSK8 gör innovativa brädor och går mot strömmen i en konservativ bransch. I skateboard-världen kasseras brädan när den blivit för sliten. Det vill PROSK8 ändra på genom att erbjuda kvalitetsprodukter som håller. Företaget använder sig både av patent, varumärkesskydd och andra verktyg för att se till att vara konkurrenskraftiga.


2013-04-05: LiU Malmsten goes Milan

Stundande iSaloni – Milanos och världens hetaste design- och inredningsmässa – har inte bara väletablerade svenska designföretag som utställare. I Superstudio Più finns ett flertal designskolor – däribland möbelutbildningen LiU Malmsten med egen monter där de representeras av 16 alumner och åtta studenter.


2013-04-02: Parterna överens - ingen byggstrejk

Det blir ingen storstrejk inom byggsektorn. På måndagskvällen, den 1 april, kom parterna överens och sade ja till medlarnas bud.


2013-03-31: Tuffa tider för småhustillverkare

Bygglovsansökningarna för småhus har närapå halverats sedan 2010 i landet som helhet. Även i Uppsala var minskningen kraftig mellan 2011 till 2012. Läs artikel i Upsala Nya Tidning där TMF:s Gustaf Edgren uttalar sig.


2013-03-28: Jönköping satsar på kompetensutveckling

Regionförbundet i Jönköpings län gör just nu en satsning med riktade kompetensutvecklingsinsatser för länets industri. Syftet är att ge företag och anställda möjlighet att utveckla sin kompetens för att stå bättre rustade för förändringar och skärpt konkurrens. Intresseanmälan måste vara inne 2 april och TMF kommer att finnas med i en projektansökan.


2013-03-26: Ingen strejk för elektriker

EIO och Elektrikerförbundet har träffat en överenskommelse om konfliktfrågorna på installationsområdet. Båda parter drar tillbaka sina stridsåtgärder. Inkasseringsavtalet fortsätter att gälla, Elektrikerförbundet återtar sitt krav på så kallad facklig skatt och Installationsavtalet gäller från 1 april med sju dagars ömsesidig uppsägningstid. Parterna fortsätter nu att förhandla om installationsavtalsfrågorna och revidering av Inkasseringsavtalet under medlarnas ledning.


2013-03-26: Debatt: Högre löner kan ge färre jobb

De senaste årens ekonomiska turbulens har drabbat även Sverige, inte minst exportindustrin. I detta läge skulle lönelyft som innebär en kraftig kostnadsökning väsentligt försämra situationen för svenska företag. Konkurrenskraften skulle urholkas och det skulle bli dyrare att anställa, skriver Thomas Wall, Regional företagsrådgivare på TMF, i ett debattinlägg i Smålandsposten.


2013-03-25: Möbelriket växer

Från och med den 25 mars ingår även Vaggeryds kommun i  det så kallade Möbelriket.


2013-03-25: Kronfönster - nu också ytterdörrar

Småländska Kronfönster startar snart tillverkning av ytterdörrar. Produktion ska ske i Sverige.


2013-03-21: Ta chansen till gratis studieresa

Ta chansen att följa med till Kaiserslautern i Tyskland den 12-18 maj. Det är konsultföretaget Amledo & Co - som bl a jobbar med projekt­ansökningar och utlandspraktik i samarbete med TMF - som anordnar resan och det är också den sista studieresan för denna projektomgång.  Du får värdefull kunskap om yrkesutbildningen i en av världens största industrinationer. Det är dessutom en möjlighet till stimulerande diskussioner med kollegor.


2013-03-19: Nominering för Svenskt Trä

Svenskt Träs kampanj ”Framtiden växer på träd” är en av 13 kampanjer som nominerats till reklamtävlingen Columbi Ägg. Det är tidningen Dagens Samhälle som utser bästa kampanj för offentlig sektor.


2013-03-19: Trähusdagarna - en succé

Det årliga evenemanget i Borås (13-14 mars) - arrangerat av SP och TMF - var fullsatt med över 120 deltagare samt intressanta föredragshållare. Dagarna gick i hållbarhetens anda.


2013-03-18: Uppskjuten byggstrejk

Medlingsinstitutet har idag den 18 mars, efter begäran av medlarna, beslutat att Svenska Byggnadsarbetareförbundet och Sveriges Byggindustrier under 14 dagar ska skjuta upp de varslade stridsåtgärderna.


2013-03-15: Helix utsett till "Årets Bygge"

Den nya rättspsykiatriska anläggningen Helix, utanför Flemingsberg i Stockholm, har utsetts till ”Årets Bygge” av tidningen Byggindustrin. Totalt nominerades 20 byggnader över hela Sverige. I hård konkurrens med bland annat Friends Arena, Clarion Hotell Arlanda, Artipelag och Klaraporten valdes Helix som det bästa byggsektorn presterat under 2012.


2013-03-14: Ökad e-handel för möbler & inredning

Under 2012 ökade e-handeln av möbler och inredning med 15 procent. Ännu större ökningar väntas under de närmaste åren. Enligt analysföretaget Forrester spås tillväxten öka med 24 till 32 procent per år mellan 2013 till 2016.


2013-03-14: Ny app väljer rätt limträ

Nu blir det lättare än någonsin att välja rätt dimension för limträbalkar. Moelven Töreboda AB lanserar i dagarna en app, som innehåller all information som krävs.


2013-03-14: Byggelit lägger ner i Ambjörby

42 anställda blir av med sina jobb när Byggelit lägger ned sin fabrik i Ambjörby. Företaget flyttar all tillverkning till fabriken i Jämtland.


2013-03-13: 3M har årets hetaste materialnyhet

3M har tilldelats Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2013. Priset delades ut på Stockholmsmässan i Älvsjö den 12 mars i samband med konferensen Nordbygg Ecoforum. Företaget fick priset för den nya supertejpen 3M All Weather Flashing Tape 8067. Bland utmanarna fanns bl a Svenska Fönsters Passivfönster Alu.


2013-03-13: Första passivhus-certifierade fönstret

Svenska Fönster, med varumärkena Traryd Fönster och SP Fönster, är först i Sverige med att få certifikat för passivhusfönster. I vår lanseras det första certifierade svenska fönstret för passivhus - Passivfönster Alu.


2013-03-13: Internationellt designpris till Vedum

Kök och badföretaget Vedum har i dagarna fått ett tungt designpris för sin badrumsserie Art. Art lanserades i januari 2013 och har nu som första svenska badrumsmöbel vunnit ”red dot award” – för sin ”fulländade och innovativa design”.


2013-03-11: Bravo - Borg redo att bygga bostäder!

Regeringen uppmärksammar behovet av att öka bostadsbyggandet i dag (den 11 mars) på DI debatt (Anders Borg och Henrik von Sydow). Det är en välkommen om än senfärdig insikt enligt Trä- och Möbelföretagen (TMF). TMF saknar dock de skarpa förslagen – analysen är redan klar, hur går vi från ord till handling - hur kommer bostadsbyggandet i gång redan i år?


2013-03-11: Holm Trävaror köper Edward Hulthén

Holm Trävaror AB har köpt Edward Hultén AB i Kungsbacka ifrån DT Group A/S.  Hulténs är en välrenommerad trävarugrossist sedan 1969 och genom förvärvet förstärker Holm Trävaror sin marknadsnärvaro i Västsverige. Företaget breddar nu sitt sortiment ytterligare.


2013-03-06: Stort intresse för CE-märkning

Från den 1 juli 2013 blir det obligatoriskt även i Sverige med CE-märkning av byggprodukter – ett ämne som i högsta grad involverar och engagerar medlemsföretagen. Under uppstarten av 2013 har TMF arrangerat två seminarier om CE-märkning, något som fått stor respons.


2013-03-06: Tävlingsupphandling för prisvärda trähus

För första gången genomförs nu en upphandling med tävlingsmoment för trähusföretag. Växjö kommun och Virserums Konsthall i samarbete med Växjöhem och Trä och möbelföretagen (TMF) står bakom initiativet som presenterades i måndags. Målet är att bygga 40-talet bra och prisvärda lägenheter på Teleborgskogen i Växjö.


2013-03-05: Hårda tider för trähusbranschen

Bolånetaket har satt käppar i hjulet för småhusbranschen. Och någon ljusning är inte i sikte. Läs vad TMF:s Gustaf Edgren säger i en intervju med TT.


2013-02-28: Byggnads varslar om strejk

Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, har varslat om konflikt.


2013-02-28: Nord West & Najad försatt i konkurs

En av Skandinaviens största fritidsbåttillverkare, Nord West & Najad på Orust, har försatts i konkurs av Uddevalla tingsrätt. Det var den 26 februari som Nord West & Najad begärde sig själva i konkurs vid Uddevalla tingsrätt efter att företaget hamnat på obestånd.


2013-02-26: Ytterligare Yh-utbildningar kan beviljas

Myndigheten för Yrkeshögskolan kommer att bevilja ytterligare ca 1 000 utbildningsplatser ur den ansökningsomgång där sista ansökningsdag var den 12 september 2012.


2013-02-21: Badkar i trä prisbelönat

Ett badkar tillverkat i almträ har utsetts till bästa ädellövsprodukt i södra Östersjöregionen. Almbadkaret har tillverkats av ett snickeri i Laholm. Tävlingen ingår i ett EU-projekt för entreprenörer verksamma inom lövträbearbetning i länder runt södra Östersjön.


2013-02-21: Åttondeklassare tävlade i trä

Att vara träforskare för en dag - den chansen hade 600 åttondeklassare i Skellefteå, Norsjö och Malå valt att ta den 20 februari. Träslaget heter den eu-finansierade satsningen som Luleå Teniska Universitet och träbranschen står bakom.


2013-02-17: Skånsk samling i Milano

Tolv designers och producenter med skånsk anknytning går ihop tillsammans med Form Design Center för att ställa ut i Milano under den stora internationella möbelmässan i april. Projektet heter ”Malmö by proxy” och stöttas av såväl Region Skåne som Malmö Stad.


2013-02-14: Sthlm Furniture Fair håller ställningarna

Stockholm Furniture & Light Fair, Stockholmsmässans stora mässa för möbler och belysning, håller ställningarna. Trots den rådande lågkonjunkturen så låg både besökar- och utställarantalet på årets mässa nästan i nivå med förra årets.


2013-02-14: Industrirobotar i en ny miljö

Under Stockholm Design Week (v. 6) kunde man se tunga industrirobotar i ett helt nytt sammanhang - när de mötte glaskonst på ett museum.


2013-02-13: Podcast om design

Sugen på att få dagliga update:s kring design och arkitektur? Summit är en ny, svensk podcast som behandlar det mesta i ämnet. I veckan finns en färsk rapport från Stockholm Furniture Fair att lyssna på!


2013-02-08: Tydligare regler för minderårigas arbetsmiljö

Det händer en hel del på arbetsmiljöområdet just nu. Under 2013 inspekterar Arbetsmiljöverket hur arbetsgivare hanterar hälso- och explosionsrisker vid lackeringsarbete. Inspektioner av industrier och verkstäder har pågått sedan hösten 2012. Men framförallt har AV nya tydligare regler kring minderårigas arbetsmiljö – regler som började gälla från den 1 februari 2013.


2013-02-08: Årets besökarantal matchar 2012

Med två dagar kvar av årets Stockholm Furniture Fair matchar besökarsiffrorna de från 2012.


2013-02-08: Brödernas Anderssons är ”Årets leverantör”

För bröderna Andersson inledde årets Stockholm Furniture Fair på bästa möjliga sätt. Stoppmöbelföretaget i småländska Ekenässjön (utanför Vetlanda) utsågs till ”Årets leverantör” av FMI (Färg, Möbler, Interiör), branschorganisationen för heminredningsföretag som säljer varor och tjänster inom heminredning till konsumenter.


2013-02-07: Virserum laddar för Trä 2013

Virserums konsthall forsätter sin satsning på hållbarhet och en av årets utställningar med koppling till sommarens höjdpunkt, Trä 2013, har redan öppnat.


2013-02-06: Möbelfakta - en trygghet för upphandlarna

Möbelfakta har blivit ett naturligt inslag på möbel-Sveriges årliga mötesplats - Stockholm Furniture Fair - och onsdagen den 6 februari hölls det första av veckans två seminarier med upphandlarfokus. TMF framhöll märkningssystemet stora fördel – en kravpaketering som ger en väldig trygghet i affärerna.


2013-02-05: Sthlm Furniture Fair i media

2013-02-04: Höjdpunkter - Sthlm Furniture Fair 2013

Den 5-9 februari går den 62:a Stockholm Furniture & Light Fair, världens största och viktigaste mötesplats för skandinavisk möbel- och belysningsdesign. Cirka 730 utställare från 31 länder samlas under Stockholmsmässans tak och visar det senaste inom möbler, belysning och textil för såväl hem som offentlig miljö.


2013-02-01: Vilt, vågat och ... träigt!

Genom ett samarbete mellan Trä & Teknik och Wood Punk kan nu även maskintillverkare visa upp sina unika produkter under Stockholm Design Week. Wood Punk är en träutställning med attityd som visar samtida verk från olika formgivare och leverantörer. Man kan se utställningen på Scandic Anglais den 4-10 februari.


2013-01-23: Ikea bygger nytt i Stockholm

Stockholm får ett nytt Ikeavaruhus. Stockholms stad har tecknat avtal med Ikea, Ikano retail centers och Ikano bostad om en ny stor etablering i Söderstaden i Stockholm, med både handel och bostäder.


2013-01-22: Snickarakademin får vara kvar

Vartannat år gör Myndigheten för yrkeshögskolan (YH-myndigheten) en genomgång över vilka utbildningar de ska bevilja och Snickarakademin på Wendesskolan i Kristianstad har levt i ovisshet. Fredagen den 18 januari kom dock ett glädjande besked om att Snickarakademin får vara kvar – åtminstone i två år till. Därmed bärgades också en viktigt delseger för den regionala grupp som stridit för utbildningen.


2013-01-18: Dyrare byggen efter ny dom

Nu står det klart att den kvalitetsansvarige som hovrätten dömt till att betala 1 miljon kronor i skadestånd inte får prövningstillstånd i Högsta domstolen. Flera aktörer i byggbranschen varnar för allvarliga konsekvenser av hovrättens dom, bland annat ökade byggkostnader.


2013-01-18: Myresjöhus vann viktigt hovrättsmål

Myresjö har vunnit en viktigt mål i från Göta hovrätt som mycket väl kan bli vägledande för hela trähusbranschen. Målet handlade om brister i engstegstätade fasader där Göta hovrätt konstaterar att entreprenaden utförts på ett sätt som motsvarar fackmässig standard vid tidpunkten för uppförande av husen och att någon vårdslöshet inte kan läggas på Myresjöhus.


2013-01-18: Insamling av medlemsuppgifter 2013

Nu påbörjas insamlingen av samtliga medlemmars uppgifter avseende år 2012. Det är viktigt att företagets uppgifter rapporteras in. Uppgifterna ligger till grund för den årliga avgiften. Sista inrapporteringsdag är den 22 februari 2013.


2013-01-17: Villa Björken - Sveriges första certifierade passivhus

Fiskarhedenvillan har byggt Sveriges första enfamiljsvilla godkänd som passivhus enligt internationell standard.


2013-01-17: TMF i debatten: "Amortera bättre än bolånetak"

Bolånetaket har bidragit till ett lågt byggande. Det bästa vore om den som tar lån kunde välja mellan bolånetak eller ett tuffare amorteringskrav. Det skriver Leif Gustafsson och Gustaf Edgren, Trä- och Möbelföretagen, på Dagens Industris debattsida.


2013-01-17: Succé för svenskt träs Lathund som app

Lathunden - Hjälpreda för byggare är en skrift från Svenskt Trä sedan några år tillbaka. Parallellt med en ny utgåva finns nu även Lathunden som gratisapp - ett digitalt grepp som gjort succé. Sedan årsskiftet har man haft över 5 000 nedladdningar.


2013-01-15: Yrkeshögskolorna under lupp

Det är inte bara trä- och möbelindustrin och TMF:s vd Leif G Gustafsson som är orolig för vad regeringens hantering av Yrkeshögskolan innebär för framtiden och kompetensförsörjningen. Även Socialdemokraterna har gått ut med ett pressmeddelande samt brev till statsrådet Nyamko Sabuni (FP) där de betonar Yrkeshögskolarnas vikt för att företag ska utvecklas.


2013-01-11: Utmärkelser till Bülow och LiU-Malmsten

I samband med den årliga Möbelriksdagen i Lammhult delades ett antal utmärkelser ut. Lars Bülow, vd på Lammhults Möbler sedan knappt ett år, utsågs till Årets möbelprofil för 2012. Årets marknadsförare blev Svensson i Lammhult medan LiU-Malmsten - rankat bland Europas hundra bästa - fick utmärkelsen "Årets designskola".


2013-01-10: TMF-brev till Jan Björklund; "Bristande resurser till Yrkeshögskolan hotar svensk industri"

Trä- och möbelindustrin är orolig för vad regeringens hantering av Yrkeshögskolan innebär för framtiden och kompetensförsörjningen. I veckan gick följande brev från TMF:s vd till utbildningsminister Jan Björklund:


2013-01-10: Swedish design goes Milan

Under temat ”Swedish Design Goes Milan” samlas en stor del av den svenska inrednings- och designbranschen för att visa upp sig på bred front under designveckan i Milano 9-14 april 2013. VisitSweden och Möbelriket har tagit initiativ till satsningen där ett tjugotal företag och intressenter medverkar tillsammans med Business Sweden, Svensk Form och Svenska institutet. Syftet är att marknadsföra svenska designprodukter och stärka Sveriges varumärke som innovativt designland.


2013-01-07: Göteborg tar över Industridagen

Efter åtta år i Stockholm flyttas evenemanget Industridagen där industrins största framtidsfrågor diskuteras. Ny värd - i oktober 2013 - blir Göteborg och Svenskan Mässan.


2013-01-03: Debatt: "Kommunernas makt är för stor"

Dagens kommunala regler begränsar byggandet av bostäder och det drabbar många tillverkare. Nya nationella normer som begränsar kommunernas möjligheter att skapa egna husmarknader ären av många efterlängtade åtgärder.Läs debattinlägg av TMF:s vd, Leif G Gustafsson, samt vice vd:n i Villaägarna, Joacim Olsson.


2013-01-02: Möbelriksdagen ökar debatten

Möbelriksdagen i Lammhult laddar för en ny, sjunde upplaga och programmet växer i omfattning. 2013 (3-4 januari) satsar arrangören ännu mer på debatter.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se