Nyhetsarkiv 2014

2014-12-28: Decemberöverenskommelse och inget extraval

Statsminister Stefan Löfven informerade vid en pressträff den 27 december om att regeringen inte kommer att fatta beslut om extra val. Bakgrunden är den överenskommelse som Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna träffat.


2014-12-22: Teknikcollege tilldelas 3,5 miljoner till nationell handledarutbildning

I december beviljades Riksföreningen Teknikcollege Sverige bidrag på 3,5 miljoner från Skolverket för utveckling av en nationell branschspecifik handledarutbildning.


2014-12-17: SvD Opinion: "Du tar risker om du köper kopiorna"

FN har lanserat en världsomfattande kampanj mot piratkopior, EU har ett handlingsprogram på tio punkter och i Sverige har sju myndigheter bildat ett nätverk för att motverka piratkopiering. Det är bra – men kan vara ett slag i luften så länge inte konsumenterna har fått upp ögonen för vad de egentligen köper. Det skriver Sara Sparring, specialist på immaterialrätt, på SvD Opinion.


2014-12-12: Stockholmsbostäder skapar jobb i Bygdsiljum

En storsatsning på trälägenheter i Stockholm ger träföretaget Martinssons i Västerbotten ett av sina största avtal någonsin. Martinssons skrev idag på ett femårigt avtal med bolaget Folkhem Trä, som bildats av Folkhem och Rikshem, värt cirka 300 miljoner. Anläggningen i Bygdsiljum måste nu förstärkas med dygt 10 tjänster.
 


2014-12-12: Tullverket stoppade 10 000 misstänkta piratkopior

Under två oktoberveckor stoppade Tullverket närmare 10.000 misstänkta piratkopierade produkter till ett värde av cirka 5,3 miljoner kronor. Kontrolloperationen var nationell och genomfördes i Stockholm, Göteborg och Malmö.


2014-12-11: Nya gymnasieingenjörer heta på arbetsmarknaden

"Ett glädjebesked för de elever som kan välja den nya utbildningen". Så kommenterar Sveriges Ingenjörer SCB:s prognos för arbetsmarknaden fram till 2035, där gymnasieingenjören träder fram som den verkliga bristgruppen inom teknikområdet.


2014-12-11: Miljösmarta material på Stockholm Furniture & Light Fair

Vid möbelproduktion och produktformgivning är det idag snarare regel än undantag att tänka på hållbarhet och CSR (Corporate Social Responsibility). På Stockholm Furniture & Light Fair, 3-7 februari 2015, visas utställningen Materials & CSR som presenterar olika material och tillverkningsmetoder och lyfter fram miljösmarta argument för det som visas i utställningen. Utställningen Materials & CSR är producerad av Materialbiblioteket.


2014-12-10: 24 entreprenörer på prispallen

Under hösten har tävlingen "Årets mest företagsamma människa" pågått ute i landet. Från 120 finalister har nu 24 vinnare korats, framröstade av hela 42 287 personer. De 24 vinnarna har röstats fram i sin egen region, där de skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter.
Svenskt Näringsliv kommer under de kommande veckorna att löpande presentera samtliga vinnare.


2014-12-09: Svenskt Näringsliv vill begränsa konflikträtten

Fackförbunden orsakar stora skador för företagen genom sina varsel. Det anser Svenskt Näringsliv som vill begränsa konflikträtten. Svenskt Näringsliv har granskat alla varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad åren 2011 till och med september 2014 i en färsk rapport,


2014-12-08: Hanna Saarela fick nyinstiftat designpris

Fredagen den 5 december hade Kristianstads Fabriks & Hantverkssektion sin årliga gesällceremoni. Sju möbelsnickargesäller, utbildade vid SnickarAkademin, fick sina gesällbrev men inte minst hedrades en av dem, Hanna Saarela, med ett nyinstiftat designpris på 15 000 kronor.


2014-12-04: Framtidens stjärnor i Greenhouse

Till Greenhouse inbjuds formgivare och designskolor från hela världen att söka. Nu har juryn valt vilka som ställer ut 2015 i Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. Frej Wichmann, M-S-D-S Studio, Malin Bobeck och Pettersen & Hein är några av utställarna. Sammanlagt deltar 33 formgivare eller designgrupper och 30 designskolor från 13 länder. 


2014-12-03: Fogias vd, Marcus Huber, prisad som Årets producent

Tisdagen den 2 december hyllades årets främsta kreatörer, arkitekter och designers när Residence Stora Formpris delades ut Färgfabriken i Stockholm. Priset instiftades 2005 och delas i år ut i tio kategorier, däribland Årets designer, Årets arkitekt och Årets producent. Bland pristagarna fanns Fogias vd, Marcus Huber, som utsågs till Årets Producent.


2014-11-27: Regeringen tar första steget mot att ändra Lex Laval

Regeringen tar nu första steget mot att förverkliga sitt vallöfte om att ändra Lex Laval. En utredning får i uppdrag att föreslå hur kollektivavtalens ställning kan stärkas för utländsk arbetskraft. Moderaterna säger sig vara öppna att diskutera saken.


2014-11-26: "Inside Scandinavian Design" - en utställning om arbetet och värdena inom den skandinaviska möbelindustrin

Vilka värden står modern skandinavisk möbelindustri för? Vilken roll spelar innovation, hantverk och närhet mellan konstruktion och produktion i skapandet av en möbel? Och hur håller produktionslandskapet på att förändras med tanke på den ökade betydelsen av miljöfrågor? På Stockholm Furniture & Light Fair, 3-7 februari 2015, visas utställningen "Inside Scandinavian Design" som belyser viktiga aspekter av arbetet bakom skandinaviska möbler.


2014-11-25: Lärare startade eget och räddade yrkesutbildning

Snickeriutbildningen på gymnasieskolan i Visby skulle läggas ner. Då startade läraren Christer Engström ett eget utbildningsföretag och drev arbetet vidare. Nu ökar antalet sökande till utbildningen.


2014-11-24: Plusshus-order på 100 Mkr för Storstockholm

Under hösten har Setra Plusshus fått nya order på radhusbebyggelse i Storstockholm om sammanlagt 100 miljoner kronor. De nya avtalen som tecknats under hösten utgörs av tre gruppbyggda radhusområden i Bagarmossen, Vendelsö och Vällingby.


2014-11-21: SCB: Andelen påbörjade lägenheter ökade med 23 procent

Preliminärt påbörjades byggandet av cirka 25 900 lägenheter under de tre första kvartalen 2014. Det innebär en ökning med 23 procent jämfört med samma period 2013 då 21 067 lägenheter började byggas.


2014-11-19: BJS Group prisat för sin export

Den 17 november avgjordes regionsfinalen i EY:s entreprenörstävling EY Entrepreneur Of the Year region Öst, i Växjö. Huvudvinnaren och de tre kategoriprisvinnarna kommer nu att få representera regionen i den nationella finalen i Stockholms stadshus den 29 januari. Huvudsponsorn SEB:s pris Bästa internationella tillväxt gick till Pär Lidåker från BJS Group i Värnamo.


2014-11-18: Flytande gränser på Stockholm Furniture & Light Fair

Stockholm Furniture & Light Fair, 3-7 februari 2015, har bjudit in fyra kreatörer att i mässans Trendutställning 2015/16 gestalta ett rum som man hittar både i hemmet och i offentlig miljö; hotellobbyn, lunchrummet, hemmakontoret och sovrummet.


2014-11-07: Blå Station öppnar showroom i Milano

Milano – designhuvudstaden i Europa - får i mitten av nästa vecka ett spännande, svenskt tillskott. Familjeföretaget Blå Station, från östskånska kuststaden Åhus, har den 13 november ”Grand Opening” av sitt showroom – ett showroom som kommer att delas med ljusföretaget Zero samt en annan italiensk aktör.


2014-11-07: Återbetalning av premier för AGS och AGS-KL

Under november påbörjas återbetalningen av 2005 och 2006 års premier för AGS och AGS-KL till de företag som berörs. Återbetalningen kommer att vara avslutad innan årsskiftet. Det är AFA Försäkring som tagit beslut om att sänka och återbetala premier för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL) samt Avgiftsbefrielseförsäkring för 2005 och 2006.


2014-10-31: SvD/Brännpunkt: "Energikommission värd namnet behövs"

Det som hittills kommit fram om energipolitiken är inte seriöst av en regering som säger sig värna industri, näringsliv och jobb, skriver Annika Lundius och Maria Sunér Fleming, Svenskt Näringsliv, i en debattartikel på SvD/Brännpunkt.


2014-10-30: TMF:s vd om veckans räntesäkning

TMF tar lugnt på tisdagens oväntat stora räntesänkning från Riksbanken och betonar istället branschens krav på slopat bolånetak.
- Räntesänkningen har inte så stor betydelse för våra företag. Men det är ju positivt att folk får lägre månadskostnad, säger David Johnsson, vd för TMF, till TT.


2014-10-30: Storsatsning på småhustillverkning - Svensk Husproduktion gör nyemission för att fördubbla produktionen

Svensk Husproduktion AB, med varumärkena LB-Hus, Seniorvillan och Nordiska Hus, har genomfört en riktad nyemission på 25 MSEK. Iinvestmentbolaget Profura AB har genom sitt dotterbolag Provator AB och medinvestor tecknat hela emissionen. Nu är målet att fördubbla produktionen inom två år samt att öka andelen på småhusmarknaden.


2014-10-30: Branschdag för återbruk av offentliga möbler

Kan nya arbetstillfällen och affärsmöjligheter i Sverige och Tibro öppnas för möbel- och inredningsbranschen?
IDC West Sweden och VGR, Västra Götlandsregionen, genomförde en välbesökt branschdag med återbruk i fokus på Inredia i Tibro under onsdagen.
Bland deltagarna fanns bland andra representanter från Kinnarps, Swedese, Offecct, Martela, Formidabel, Stolab, Lundbergs Möbler, Tre Sekel, Noas Snickeri, TMF och Input.


2014-10-29: ”Ovanliga” gesällbrev till två hustimrare

Timringsyrket har sedan många år inte haft traditionen med gesällbrev. Nu har dock branchorganisationen Föreningen Svenska Timmerhus åter tagit fram provbestämmelser för gesällbrev inom hustimring, något Stefan Andersson och Jonas Fäldt – på Handkraft Timmerhus - i höst blivit godkända inom.


2014-10-23: TMF om budgetpropositionen: ”Bekymmersamt att inget fokus ligger på företagen”

TMF:s vd David Johnsson saknar företagsfokus i den budgetproposition som regeringen presenterade idag.
- Det är mycket prat om jobb och arbetstillfällen, men inget fokus på vem som skapar dem. Företagen måste ges bättre förutsättningar för nyanställning istället för den här återgången till forna tiders sysselsättningsskapande åtgärder som inte är riktiga jobb. Överhuvudtaget finns det ett stort oförstående för företag och företagens roll som välståndsskapare.


2014-10-22: TMF gästkrönikerar hos SKL: "Tankar om svensk möbelindustri"

Kvalitet, design, genomtänkta och innovativa lösningar tillsammans med ansvarsfull och hållbar tillverkning. Det har bidragit till att göra Sverige till en av Europas starkaste möbelbranscher och till att svenska möbler uppskattas och älskas långt utanför landets gränser.
Läs gästkrönika i SKL:s oktobernyhetsbrev av Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling hos TMF.


2014-10-22: S lovar 24 000 platser i nytt Kunskapslyft

Regeringen vill satsa 2,5 miljarder kronor för att få fram 24 000 nya utbildningsplatser under nästa år. Det handlar om platser inom högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux. Regeringen vill satsa 2,5 miljarder kronor för att få fram 24 000 nya utbildningsplatser under nästa år. Det handlar om platser inom högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux.
– Det här är ett första steg i ett nytt kunskapslyft, säger statsminister Stefan Löfven till TT om budgetförslaget som läggs fram den 23 oktober.


2014-10-21: Regeringen vill göra miljonprogrammen energieffektiva

Den rödgröna regeringen vill införa ett statligt stöd till fastighetsägare som satsar på energieffektivisering i miljonprogramsområdena. Totalt avsätts 1,7 miljarder kronor under mandatperioden.


2014-10-21: Minstrarnas stab på plats

Drygt två veckor efter Stefan Löfvens regeringsbildning med nya statsråd har nu även de flesta statssekreterare tillsatts.
Se sammanställning nedan av ministrar + statssekreterare i departementen för de näringspoliska frågor som TMF driver.


2014-10-17: Flera svenskföretag på Orgatec

Om Milano fokuserar på hela möbelspektrat är det kontorsmöbler som gäller i Köln. Det har åter blivit dags för Europas största kontorsmässa, Orgatec, den 21-25 oktober - en av de ledande internationella fackmässorna inom moderna kontors- och arbetsmiljöer. Fler än 600 företag från 40 länder ställer ut möbler, golv, akustik, belysning och teknologiska lösningar på en total yta av 150 000 kvm. Mässan anordnas vartannat år.
Bland de svenska utställarna på Orgatec finns Abctracta, Blå Station, Glimakra of Sweden, Johanson Design, Karl Andersson & Söner, Lammhults, Lintex, Ragnars Inredningar och SA Möbler.


2014-10-16: Förslag om höjda drivsmedelsavgifter oroar branschen

”För oss skulle det kunna få ganska förödande effekter”, säger Älsvsbyhus vd Kent Johansson i en artikel i Dagens Industri  i dag.


2014-10-16: Shekarabi (S): "Upphandling är ett verktyg för att skaffa jobb"

En ny strategi för offentlig upphandling samt nya styrmodeller i offentlig sektor. Sveriges nya civilminister, Ardalan Shekarabi (S) som är ansvarig för LOU och upphandlingsfrågorna, tänker gå ut hårt. Läs artikel i Dagens Samhälle.


2014-10-14: Vem tycker du ska få Industrins jämställdhetspris 2015?

Nu öppnar nomineringen till Industrins jämställdhetspris 2015. Priset delas ut till ett industriföretag som har genomfört intressanta insatser för ökad jämställdhet. Juryn består av företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarförbund inom industrin. Sista dag för nominering är den 30 november 2014.


2014-10-11: Bostadsbranschen kräver besked om amorteringar

Bankföreningens nya rekommendation skapar en osäkerhet på bostadsmarknaden. Ett antal parter har uttalat sig i en artikel i Dagens Industri, inklusive TMF:s Gustaf Edgren, branschutveckling trähus.


2014-10-06: Vedum och Kvänum blir syskonbolag

Bröderna Magnus och Niklas Efraimsson, som sedan tidigare äger och driver Vedum Kök & Bad, tar från och med årsskiftet över Kvänum Kök. Såväl Vedum som Kvänum är familjeföretag med lång historia, med huvudkontor och produktion bara några mil ifrån varandra i Västergötland.
– Vi är glada och stolta över att få den här möjligheten och kommer att driva båda företagen som två syskonbolag fortsättningsvis, säger Magnus Efraimsson i en presskommentar.


2014-10-06: Kampanjdag för Teknikcollege

Den 9 oktober arrangerar Teknikcollege en nationell kampanjdag för att visa upp satsningar runt om i Teknikcollege Sverige och för att skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges industriföretag har.


2014-10-03: TMF:s vd David Johnsson kommenterar regeringsförklaringen

Idag presenterade Sveriges nye statsminister Stefan Löfven regeringsförklaringen, det vill säga den politik hans regering vill driva under den kommande mandatperioden.  Flera av de frågor och de behov av förändringar han målade upp, påverkar företagen inom svensk trä- och möbelindustri, och deras möjligheter att växa och vara konkurrenskraftiga.


2014-10-03: Svenskt Näringsliv och LO vill utveckla den svenska modellen

LO och Svenskt Näringsliv har enats om att utvecklingen av den svenska modellen på arbetsmarknaden ska styras av arbetsmarknadens parter och inte av politiska beslut. ”Det här är inga lätta frågor och diskussionerna kommer att behöva ta tid, säger vd Carola Lemne.


2014-10-02: Damberg vill se en nationell upphandlingsstrategi

– Att formulera en nationell upphandlingsstrategi har hög prioritet. Vi anser att detta arbete ska ske i nära samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det säger Mikael Damberg, en av Socialdemokraternas ledande politiker i Sverige, till Offentliga Affärer.


2014-10-01: Lindbäcks Bygg etablerar ny fabrik

90-årsjubilerande Lindbäcks i Piteå är Sveriges ledande aktör inom industriellt byggda flerbostadshus och nu växer företaget ännu mer. Lindbäcks kommer att etablera en ny produktionsenhet i Piteå med dubbelt så stor kapacitet som den nuvarande fabriken.


2014-10-01: Remissvar från TMF på nya LOU

TMF har nu lämnat sitt remissvar på de nya EU-reglerna för LOU (lagen om offentlig upphandling). Se bifogad fil. 
TMF menar bland annat att genomförandet av EU:s nya upphandlingsdirektiv är en möjlighet för lagstiftaren att se över de svenska upphandlingsreglerna och ta initiativ för att komma tillrätta med de problem som kan hänföras till rangordningsprincipen.


2014-09-30: Attefall blickar tillbaka på sina ministerår

90 utredningar och drygt 100 nya lagförslag senare lämnar bostads- och civilminister Stefan Attefall över vad han kallar "ett dukat bord" till sin efterträdare. Men hur mycket bostadsbristen har ökat visar sig svårt att svara på. 


2014-09-29: Ilse Crawford är Guest of Honour 2015

Stockholm Furniture & Light Fair bjuder för tolfte året i rad in en välrenommerad internationell designer eller designstudio till att utforma en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. 2015 går uppdraget till Ilse Crawford – designer, akademiker och creative director, som blivit utsedd till en av Storbritanniens mest inflytelserika kvinnor inom design.


2014-09-29: Årlig möbelhelg i Tibro

Under den gångna helgen hade Tibro sina möbeldagar. Det innebar fabriks- och butiksförsäljning på de flesta av stadens möbel- och inredningsföretag samt öppet hus på inredningscentrum Inredia och Folkuniversitetets hantverkscentrum. 


2014-09-25: Sandin/Bülow släpper trilogi om möbeldesign

Lagom till bokmässan i Göteborg (25-28 september) släpper design- och entreprenörsduon Kersti Sandin och Lars Bülow tre böcker inom möbeldesign. S+B-böckerna behandlar olika perioder i deras yrkesliv; INREDNINGSARKITEKTER, MÖBELFORMGIVARE, DESIGNENTREPRENÖRER och de kan köpas separat eller samlade i en box.


2014-09-16: Inwido gör entré på börsen

Ratos gör sin första börsnotering sedan 2005 och sätter fönsterbolaget Inwido på börsen. Ratos, som tillsammans med ledningen äger bolaget, menar att det är rätt läge för notering och vill sälja 55–75 procent av aktierna i bolaget.


2014-09-16: Pontus Eklind – ny vd för Hjältevadshus

Pontus Eklind är ny vd för Hjältevadshus från och med den här veckan. Han efterträder avgående Per Ekholm. Pontus Eklind kommer närmast från badrumsbranschen och vd-posten i Vanna Group, där han varit drivande i att bygga upp Aspen, ett av Nordens ledande varumärken för badrum.
– Det känns mycket stimulerande och roligt att få ge sig in i en bransch med stor potential och i ett bolag med lång historia och långsiktiga ägare, säger Pontus Eklind i en presskommentar.


2014-09-15: Svenskt Näringslivs vd om valresultatet : "Allvarligt läge kräver ansvarstagande"

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är orolig över de konsekvenser som kan komma ut av söndagens valresultat.
- Valresultatet skapar stor osäkerhet i ett bekymmersamt läge för jobb och tillväxt. Det finns även frågetecken kring Sveriges möjligheter att fortsätta vara ett öppet och välkomnande land. Sverige har inte råd med fyra förlorade år, säger hon i en presskommentar.


2014-09-12: Fler åtgärder för att förenkla plan- och byggprocessen

I en promemoria från Socialdepartementet föreslås en rad nya åtgärder för att göra plan- och byggprocessen enklare och snabbare. Bland annat föreslås att byggnadsnämnden ska handlägga s.k. anmälningsärenden - till exempel bygganmälan om attefallshus - inom tre veckor. Promemorian skickas nu ut på remiss.


2014-09-11: TMF om Boverkets delrapport: ”Outnyttjad kapacitet för småhusbyggande”

I en första delrapport där Boverket ska utreda förutsättningar för ökat byggande av småhus i storstadsregioner klarläggs att småhusbyggande står för en låg andel.
- Boverket konstaterar också att det inte är en bristande kapacitet som orsakar det låga byggandet, utan att det tvärtom finns en outnyttjad kapacitet, säger TMF:s Gustaf Edgren i en kommentar.


2014-09-05: Debattlust och inspiration på Trä & Teknik

Drygt 200 utställare, en intensiv politisk debatt om framtidens träindustri samt en frispråkig och framgångsrik golventreprenör. 2-5 september genomfördes Trä & Teknik på Svenska Mässan i Göteborg och bjöd besökarna på ett brett spektra av träindustrin.  TMF är samarbetspartner och syntes på Wood Fusion-ytan med monter samt engagemang i ett antal seminarier.


2014-09-05: TMF om långvarig uthyrning: ”Problemet överdrivs”

TMF: s vd David Johnsson delar han inte LO:s uppfattning om att långvarig inhyrning skulle vara ett problem på arbetsmarknaden.
– Jag tror att man överdriver problemet för att skapa en symbolfråga inför valet, säger han till Dagens Arena.


2014-09-03: Blå Stations vd Johan Lindau: "Vi slåss om brödsmulor"

Blå Stations vd Johan Lindau tycker mycket och gärna - inte minst om de problem som möbelbranschen brottas med. Läs en intervju på nystartade webbplatsen Industripolik.se där designern och företagaren uttalar sig om svensk möbelindustri, piratkopiering samt ett kompakt ointresse från politiken.


2014-09-02: Småhusföretagare i möte med Attefall

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tar tillfället i akt att träffa branschen under valspurten. Måndagen den 1 september hade Attefall ett två timmar långt möte med representanter från Eksjöhus, Sävsjö Trähus, Vallsjöhus samt Willa Nordic på Vallsjöhus huvudkontor i Sävsjö.


2014-09-02: Attefall missnöjd med kommunernas avgifter

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) är inte nöjd med att handläggningskostnaden för att bygga ett Attefallhus skiljer sig stort mellan kommunerna. Nu öppnar han för att strama åt regelverket.


2014-09-01: Alliansen satsar på lärlingsutbildning

Alliansen firade på söndagen tio år genom att presentera 24 förslag som ska få fler i arbete. Högst på agendan stod mer pengar till ungdomar som går lärlingsutbildning.


2014-08-29: Framtidsoptimism när VårgårdaHus invigde större lokaler

TMF var en av småhusindustrins representanter på plats när VårgårdaHus invigde nya, större lokaler i Vårgårda den 28 augusti. Nu tar företaget sikte mot att dubbla produktionskapaciteten till 2015.


2014-08-28: Nytt ramavtal för möbler

SKL Kommentus Inköpscentral AB (SKI) har tecknat nytt ramavtal (Möbler 2013) för möbler till skolor och andra offentliga miljöer. Arbetet med att ta fram utvärderingskraven har skett tillsammans med över 200 upphandlare och beställare, ett antal leverantörer samt TMF och Miljöstyrningsrådet. Ett samarbete som TMF är väldigt nöjda med.
- Vi måste arbeta för att få en bättre offentlig upphandling av möbler, säger Cecilia Ask Engström.


2014-08-27: S sätter mål om 250 000 nya bostäder

Socialdemokraterna lanserar ett nytt mål om minst 250 000 nya bostäder till 2020. Men partiet lägger inte fram några nya förslag för att öka bostadsbyggandet. 


2014-08-25: S flaggar för att lätta på bolånetaket

Enligt Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, kan partiet komma att se över bolånetaket om det samtidigt införs regler som tvingar hushållen att amortera sina bolån. Vissa hushåll skulle därmed undantas från eventuella nya krav, uppger Magdalena Andersson i en intervju med Bloomberg.


2014-08-22: Bostadspolitiken styr mångas röstande

Var femte svensk låter bostadspolitiken avgöra riksdagsvalet, visar en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.


2014-08-22: M vill satsa nytt på lärlingsplatser

Moderaterna vill utöka och ändra inriktningen på lärlingsutbildningen. Den ska ut mera på arbetsplatserna och inte bedrivas i skolbänken, men då krävs ett handslag med näringslivet. Socialdemokraterna menar att systemet är misslyckat och vill börja om från början.


2014-08-20: Svensk möbeldesign på nya frimärken

Lilla Åland, Lamino, Aluminiumfåtöljen, Cinema samt Hug. Den 21 augusti hamnar fem erkända och välkända designstolar extra mycket i fokus när PostNord lanserar svensk möbeldesign som ett av två nya frimärksteman.


2014-08-17: Reinfeldt lovar fler bostäder

Moderaterna vill gå vidare med alliansens Sverigebygge och lovar nu 150.000 nya bostäder till 2035. ”Moderaterna vill se en påbyggnad av det som alliansen presenterade i somras”, sa Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal på Norrmalstorg den 16 augusti.


2014-08-15: SA Möbler köper Swedwood-fastighet

SA Möbler har förvärvat den fastighet i Tibro där Swedwood tidigare hade möbelfabrik. Fastigheten är på 35 000 kvadratmeter.


2014-08-12: Attefall i Sveriges Radio-intervju: Kräver mer av kommunerna

Under åren med Stefan Attefall som bostadsminister har reglerna ändrats, men det tar fortfarande på tok för lång tid mellan idé och byggstart, menar han i en intervju med SR Jönköping.
– Det tar tid att ändra reglerna men nu måste också kommunerna göra sin hemläxa, säger Stefan Attefall.


2014-08-07: Per Bolund (MP) vill upphandla mer trä

Per Bolund vill som Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesman se mer innovationsupphandling och en större satsning på forskning och utveckling av träprodukter.


2014-08-04: Träsatsning på stockholmslägenheter

Folkhem och Rikshem bildar ett gemensamt bolag för att bygga trähus i Stockholmsregionen. Det nya bolaget, Folkhem Trä, ska börja bygga redan i höst, då med projekt ur Folkhems befintliga projektportfölj.


2014-07-28: Konsument Europa varnar för möbelsajter

Konsumenter över hela Europa, däribland många svenskar, har blivit blåsta på stora belopp av möbelsajten Infurn. Nu befarar konsumentorganisationen Konsument Europa att fenomenet med utdragna leveranstider och uteblivna återbetalningar kan upprepas på andra, liknande sajter. "Betala aldrig, aldrig med banköverföring", varnar Magnus Adell, juridisk rådgivare, i en artikel på Dagens Industri.


2014-07-18: Debattreblik Attefall: "Människors dröm om villa bör bejakas"

Stefan Attefall har skrivit replik på SvD-inlägget från FP-politikerna Lotta Edholm och Madeleine Sjöstedt (Brännpunkt 14/7) där de ställer sig frågande inför att bostadsministern prioriterat att bygga fler småhus i storstäderna.


2014-07-17: Få unga vill läsa Industriprogrammet på gymnasiet

Det är få unga som vill läsa Industriprogrammet på gymnasiet. Läs/hör reportage i SR P4 Stockholm.


2014-07-14: DN:s arkitekturskribent: "Bristen på bostadspolitik leder till kollaps"

Hela Sveriges ekonomi är i farozonen om inte något görs åt bostadsbristen, skriver DN:s arkitekturskribent Ola Andersson.


2014-07-11: Ny jury för Träpriset utsedd

Svenskt Trä har utsett en ny jury för det prestigefyllda Träpriset. Priset är ett av de främsta inom svensk arkitektur och delas ut vart fjärde år. Fem personer med bred erfarenhet inom arkitektur, både på nationell och på internationell nivå, kommer att bedöma bidragen som ansöker om priset år 2016.


2014-07-04: Hög kännedom om Attefallshus bland byggkonsumenter

Bygg & Järnhandlarna, branschorganisation för 750 bygg- och järnhandlare, har genomfört en enkät bland 1 000 konsumenter. Enkäten har utförts av HUI Research. Det visar sig att 77.1 procent hört talas om Attefallshusen.


2014-07-03: Sverige genomför EU:s nya regler om offentlig upphandling

Sverige genomför EU:s nya regler om offentlig upphandling. Civilminister Stefan Attefall (KD) lämnade beskedet i Almedalen när 
Genomförandeutredningen delredovisade sina förslag. TMF:s chef för branschutveckling, Cecilia Ask Engström vill nu att man öppnar upp för nya alternativ till rangordningsprincipen.


2014-07-02: Almedalen: "Vem tar ledarpinnen?"

Infallsvinklar från näringsliv, forskare och ungdomsanalytiker, och återigen - lovande politiska ambitioner. TMF avslutade sina seminarier under årets Almedalsvecka med hur vi ska locka ungdomar till vår industri och fick igång bra diskussioner.
EFG:s vd Marcus Westdahl kräver nu att någon måste ta ledarpinnen för att öka det nödvändiga samarbetet mellan näringsliv och skola.


2014-07-02: Högt tryck hos leverantörer på nya Attefallhus

Den 2 juli träder regeringens nya byggregler i kraft och det blir grönt ljus att bygga sitt Attefallshus utan bygglov. Leverantörer spår kraftiga omsättningslyft.


2014-07-01: Almedalen: "Överens i frågan - nu vill vi gå till praktisk handling"

När TMF lyfte LOU-frågan i Almedalen för andra året i rad var det med tydligare fokus på den konkurrenshämmande rangordningsprincipen samt att få politikerna att agera i frågan.
Paneldeltagaren EFG:s vd Marcus Westdahl tyckte också att han fick de politiska svar han ville ha.
- Vi är överens i frågan – nu vill vi gå till praktisk handling.


2014-06-30: Almedalen; Attefall:”Fristäder – värt ett försök”

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) ställde sig positiv till försök med fristäder och en ökad flexibilitet för byggnation i stadsmiljö, när han gästade TMF:s första av tre seminarier under Almedalsveckan; ”Hur kan drömmen om den varierade staden förverkligas”?
- Fristäder är värt att försöka och det kommer att prövas i positiv anda.


2014-06-26: TMF ser positivt på hård dom mot lampkopior

Företaget Ikonm och dess grundare dömdes den 25 juni av Stockholms tingsrätt till en miljon kronor i skadestånd för att ha sålt piratkopierade lampor till Sverige. TMF, som driver ett arbete mot piratkopering sedan flera år, tycker det är bra att domen är tydlig och kännbar.


2014-06-25: Ekot: TMF:s vd om småhusbranschen

Det har vänt uppåt för småhusbranschen, efter år av djup kris. Hör/läs TMF:s vd David Johnsson i ett inslag i Ekot.


2014-06-25: TMF välkomnar riksdagens särkravsförbud

TMF ser positivt på den del gällande förbud mot kommunala särkrav som riksdagens sade ja till när regeringens proposition om förenklad plan- och bygglag behandlades.  Riksdagen sa dock nej till tre delar i förslaget.


2014-06-24: TMF ser fram emot Boverkets utredning om småhusbyggande

Boverket får i uppdrag av regeringen att utreda behov och förutsättning för ökat byggande av småhus i storstadsregionerna. TMF – som fokuserar på den varierade stadsbilden i ett bostadsseminarium i Almedalen den 30 juni – ser fram emot vad utredningen kan ge.


2014-06-12: TMF välkomnar helhetssyn i Bokriskommitténs rapport

Bokriskommittén lägger i dag fram en rapport för att komma till rätta med bostadsbristen samt att få en fungerande bostadsmarknad. Några centrala förslag är reformering av hyresregleringen, en rad förenklingar av planprocessen och sänkt reavinstbeskattning på villor och bostadsrätter. TMF välkomnar framförallt helhetssynen i kommitténs ansatser.


2014-06-12: TMF instämmer med kritisk IER-rapport: ”Allvarligt om parterna på svensk arbetsmarknad inte kan förutse Riksbankens agerande”

TMF instämmer med den kritiska rapport som IER (Industrins Ekonomiska Råd) presenterade den 11 juni och höjer varningsflagg för Riksbankens ensidiga fokus på den finansiella stabiliteten. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Industrirådet (industriavtalets parter).


2014-06-11: Positiv respons på förslag om bosparande för unga

Sedan bolånetakets införande 2010 har det blivit svårare för unga vuxna att skaffa sig egen bostad. I en rapport som presenterades under en debatt i Näringslivets Hus den 11 juni föreslår TMF, HSB, Riksbyggen samt Villaägarna ett nytt bosparande för unga med en statlig stimulans som gör det möjligt att spara ihop till insatsen.
Responsen från debattdeltagarna var generellt positiv och man välkomnade ansatsen att få in ungdomarna på bostadsmarknaden. 


2014-06-11: Miljardorder till Lindbäcks bygg

Bostadsbolaget Rikshem har lagt en order värd över 2 miljarder kronor på nybyggnation av 2 000 hyreslägenheter, skriver Rikshem i ett pressmeddelande. Ordern, som kan utökas med ytterligare 500 lägenheter, går till Lindbäcks bygg i Piteå.


2014-06-03: Kravet på byggfelsförsäkring borta

Efter en antagen proposition upphörde den 1 juni officiellt kravet på byggfelsförsäkring och privatpersoner behöver inte längre teckna försäkringen för att bygga nytt eller bygga till.


2014-06-02: Regeringen vill skärpa RUT- och ROT-regler

Regeringen vill skärpa kraven på ansökningarna om så kallade ROT- och RUT-avdrag. Förslagen innebär att Skatteverkets kontrollverktyg vässas ytterligare, skriver finansminister Anders Borg i ett pressmeddelande.


2014-06-02: Lammhults Möbel inreder Göteborgs rådhus

Lammhults Möbel har fått en prestigefylld order. Designmöblerna ska inreda Göteborgs rådhus som ritats av arkitekten Gunnar Asplund. 


2014-05-22: Claes Hansson i Svenskt Näringslivs nya styrelse

I samband med Svenskt Näringslivs stämma torsdagen den 22 maj utsågs ny styrelse - däribland TMF:s nyblivne styrelseordförande Claes Hansson, Götenehus Group. Samtidigt omvaldes Jens Spendrup till ordförande.


2014-05-22: NTT satsar på träbyggande

I sommar och i höst kommer trähusbyggandet i Sverige att få ytterligare kunskapsstöd och inspiration. Det är NTT och Mentor Communications som jämför två event i samarbete med bland annat SP Trä, TMF samt  Svenskt Trä. Den 25 juni genomförs Trähusdagen i Båstad, och den 1 oktober är det dags för kunskapsdagen ”Stora Trähus” i Stockholm.


2014-05-21: Almedalen - mer och mer upphandling

Almedalsveckan växer för varje år - samtidigt som intresset för frågor som rör upphandling ökar. I år väntas antalet seminarier bli större än någonsin tidigare och TMF anordnar ett av dem.  Den 1 juli (kl 08.00-09.30) lyfter TMF problemet att att rangordningsmodellen, som infördes år 2008, praktiskt taget satt konkurrensen ur spel vid upphandling av möbler.


2014-05-20: Elva gesällprov på Träakademien i Kramfors

Träakademien i Kramfors ståtar med en imponerande siffra inför examen i vår. I maj avlägger nämligen elva studenter gesällprov; sju möbeltapetserare, tre smeder samt en möbelsnickare.


2014-05-14: Bygg- och arkitektstudenter vill se mer hållbart byggande

En undersökning gjord av byggföretaget Martinson visar att bygg- och arkitektstudenter prioriterar ett hållbart byggande väldigt högt.


2014-05-12: Årets Stockholmsbyggnad – ett urbant trähus

Skagershuset i Årsta, ett urbant och helt prefabricerat radhus med stomme och fasad av trä, har utsetts till Årets Stockholmsbyggnad 2014.


2014-05-09: Pigg 90-åring vill trappa upp

Efter några tuffa år planeras nu miljoninvesteringar på Trätrappor i Norsjö. Den viktigaste anledningen till att vinden har vänt är att den svenska hustillverkningen tagit fart igen.
 


2014-05-07: Framtida arbetsmiljön - en utmanande fråga

För svenska företag står arbetsmiljön högt på agendan, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Samtidigt är utmaningarna många med alltmer gränslösa arbetspremisser. Den 6 maj presenterades en kartläggning av arbetsmiljöområdet i samband med en speciell satsning på området från Svenskt Näringslivs sida. Såväl arbetsgivare som fackliga företrädare fanns på plats på ett seminarium på Gröna Lund i Stockholm.


2014-05-01: S vill få fart på bostadsbyggandet - lovar miljarder till SBAB

Socialdemokraterna vill satsa på att få fart på bostadsbyggandet i Sverige. SBAB ska få ett tillskott på 3 miljarder att låna ut till nya byggprojekt, säger S-ledaren Stefan Löfven.


2014-04-30: Bordet Spänna - Årets möbel 2014

Möbelsnickaren och formgivaren Gustav Person får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2014 för bordet Spänna. Årets möbel 2014 är resultatet av hans undersökning kring hur trä kan fogas samman utan användning av spik, skruv eller lim.


2014-04-27: PRV-krönika inför WIPD-dagen 2014: "Immaterialrätten har betydelse för affärsframgång"

Inför World Intellectual Property Day har PRV:s generaldirektör Susanne Ås Sivborg skrivit en krönika på ämnet, där hon bland annat ställer sig frågan ”hur hanterar kreatören immaterialrätten i sitt företagande och hur mycket måsta man kunna?”


2014-04-25: TMF och GFF satsar regionalt

TMF förändrar och utökar sin arbetsgivarservice från och med den 1 maj 2014. Tillsammans med  GFF (Grafiska Företagens Förbund) slår organisationerna ihop sina centrala och regionala förhandlingsavdelningar och blir därmed mer tillgängliga för medlemmarna.


2014-04-24: Artikelserie del 4: Designtrion som gör avtryck i hela världen

Claesson Koivisto Rune är en designtrio som funnits i över tjugo år. Deras design och arkitektur finns över hela världen och har belönats med en mängd internationella priser. Men vad ligger bakom all framgång? Läs mer om Mårten Claessons tankar om syskonskap, royalties och varumärkesarbete.


2014-04-24: Industrin tar matchen gör industribesök

Under aktiviteten ”Hej industrin” bjuder Industrin tar matchen in till spännande industribesök runt om i Sverige den 16-17 maj.


2014-04-24: Artikelserie del 3: Jakebox: Visar insidan på utsidan

Förpackningen kan öka försäljningen med över 2 300%, det har JakeBox bevisat. Genom att konstruera innovativa CD-konvolut och kortförpackningar knyts ett företagskoncept samman med produkten.


2014-04-22: Teknikcollege tilldelas 3,5 miljoner för utveckling och informationsspridning

Teknikcollege har tilldelats 3,5 miljoner från regeringen för utvecklingsarbete och informationsinsatser. Informationssatsningen kommer att rikta sig till ett flertal målgrupper och innefatta flera delprojekt, bland annat målgruppsinriktade filmer, webb samt en kampanj för att locka unga till Teknikcollege informationskanaler.


2014-04-22: Artikelserie del 2: Hope: Modet att växa och leva i

Kläder med kvalitet, omsorg om detaljerna och starkt moderna värderingar i livsstilsfrågor är Hopes utgångspunkt. Vägen att ladda varumärket med associationerna har bestått av en kombination av hårt arbete och lite tur.


2014-04-17: "För svårt att få bygga i Stockholm"

Lång och krånglig planprocess, snåriga regler för hyresrätter och reavinstskatten gör det omöjligt att bygga de bostäder ett växande Stockholm behöver. De slutsatserna drar en arbetsgrupp från byggbranschen och näringslivet. 


2014-04-15: Artikelserie, del 1: Svenskt Tenn: Gammal och väldigt modern design

Ett nästan hundraårigt arbete med risktagande, nytänkande och tillväxtinvesteringar har gjort Svenskt Tenn till en designinstitution. Idag säljs föremål designade på 20-talet sida vid sida med formgivning från idag. Hur kan design från så olika årtionden fortfarande vara storsäljare i samma butik?


2014-04-11: TMF kommenterar fällande dom för piratkopierad lampa

TMF har tagit del av Lunds tingsrätts dom i det s.k. PH Kotten-målet. Målet handlar om tre personer som åtalades och nu fällts för att ha importerat och sålt en lampmodell, via Blocket, som var efterbildad den upphovsrättsskyddade designklassikern, PH Kotten.


2014-04-11: DEBATT; Barometern: "Möbler visar upp vår tillverkning"

Den svenska möbelindustrin skapar sysselsättning för drygt 17 000 personer, oftast i mindre företag i glesbygden. Dessutom skapar det arbetstillfällen i försäljningsleden. Läs debattinlägg i Barometern  från TMF- och branschrepresentanter.


2014-04-10: Årets Trädag gav många nya insikter

Den 9 april var det dags för Trädagen 2014, ett samarrangemang av TMF och Svenskt Trä och en del av Skogsnäringsveckan.


2014-04-09: Vårbudgeten: TMF:s vd välkomnar infrastruktursatsning

Onsdagen den 9 april presenterades vårbugetpropostitionen av finansminister Anders Borg (M). Regeringen aviserar bland annat nya satsningar inom tre områden till en total kostnad av fem miljarder kronor. Den större delen går till utbildning och andra områden som får extra medel är vård samt näringspolitik (tillväxt och infrastruktur). TMF:s vd David Johnsson välkomnar framförallt den satsning som alliansregeringen gör på infrastruktur.


2014-04-08: Givande ministermöte i Milano

Världens viktigaste möbelmässa, iSaloni Internazionale del Mobile, har öppnat och årets upplaga inleddes med ett svenskt ministerbesök. Den 8 april fanns handelsminister Ewa Björling samt Sveriges Italien-ambassadör Ruth Jacoby på plats, inbjudna av TMF, för att träffa nio utställare samt delta vid två svenska designsatsningar.


2014-04-08: EU hjälper byggföretag till ökad konkurrenskraft och miljömedvetenhet

ECHOES (Eco-design for Construction of Habitat Optimizing Energy för Sustainability) är ett EU-projekt som stödjer små och medelstora företag inom hållbart byggande som vill bli bättre på miljö och samtidigt öka sin konkurrenskraft. Framförallt omfattas företag som tillverkar produkter inom byggsektorn. Målsättningen är att små och medelstora bygg- och byggmaterialföretag skall förbättra sina affärer, minska sina kostnader samt få nya kontakter på Europamarknaden.


2014-04-03: Debatt på Nordbygg: ROT-avdraget lär bli kvar efter valet

Kommer ROT-avdraget vara kvar efter höstens riskdagsval? I så fall, ska det förändras och på vilket sätt? Den 2 april hölls en debatt om ROT-avdragets framtid på Nordbygg på Stockholmsmässan med politiker från riksdagspartierna samt representanter från Skatteverket, fack samt arbetsgivare.  Och svaret får tolkas som JA – de flesta partier ser ingen anledning att upphöra med ROT-avdraget de närmaste åren, även om syftet och inriktningen skiljer sig.


2014-04-03: Svensk träbyggnadsteknik på World Urban Forum

Svensk träbyggnadsteknik kommer att finnas på plats i Sveriges paviljong när FN:s program för boende och bebyggelsefrågor samlar nära 100 ministrar, 500 borgmästare och 25 000 andra deltagare i Medellin 5-11 april för att diskutera en hållbar framtid för världens städer.


2014-03-31: Byggstrejken avblåst

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har kommit överens i byggkonflikten och byggstrejken är därmed avblåst.


2014-03-26: TMF:s Exportdag: Våga, vinn, men tänk efter först

Våga exportera. Men gör din hemläxa innan du ger dig ut på nya marknader. Det var rådet som deltagarna fick med sig från TMF:s Exportdag i samband med årsmötet i Skövde.
– Vi brukar försöka stoppa plågsamma exportförsök. Ta reda på vad som krävs av dig för att lyckas innan du satsar, uppmanade Jonas Karlsson, exportrådgivare på Business Sweden.


2014-03-25: Claes Hansson - ny TMF-ordförande

I samband med TMF:s årsmöte i Skövde, den 25 mars 2014, valdes tre nya ledamöter in i styrelsen; Mats Andersson, H-fönstret i Lysekil AB, Lars Bülow, Lammhults Möbel AB, samt Johan Jonsson, Trätrappor AB. Ny ordförande efter avgående Ulf Adolfsson (Biketjänst AB) blir Claes Hansson, vd för Götenehus Group AB samt även ordförande i TMF:s trähusgrupp.


2014-03-25: Högsta utmärkelsen till Skandiform i Red Dot Award 2014: Produktdesign

Skandiform har fått ett starkt kvitto att på att man tillhör de bästa inom internationell produktdesign. Produkterna Deli stol och Modulor bord tilldelas Red Dot Award 2014: Produktdesign av en 40 ledamot stark expertjury. Red Dot Award räknas som en av världens största och mest prestigefyllda produkttävlingar.


2014-03-25: Träbranschen i Västerbotten nysatsar

Industriellt utvecklingscentrum i Västerbotten AB  (IUC Trä i Västerbotten) nysatsar och byter namn till Träbransch Norr AB. Tanken är att bli en innovativ partner för samverkan och utveckling, samt att arbeta med frågor som stärker och utvecklar länets träindustri. Ny verksamhetsledare blir Lars Engman, tidigare utbildningschef vid Lernia Utbildning AB i Skellefteå.


2014-03-20: Attefall och Borg på välbesökt pressvisning

Det första exemplet på ett bygglovsfritt komplementbostadshus presenterades under en pressträff, mitt på Norrmalmstorg i Stockholm, under torsdagseftermiddagen den 20 mars. TMF bjöd in finansminister Anders Borg och bostadsminister Stefan Attefall till husesyn av ett föreslaget så kallat Attefalls-hus, som ett av TMF:s medlemsföretag, Sommarnöjen, har färdigställt.


2014-03-19: Varsel från Byggnads

I dag, den 19 mars, varslade Byggnads om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Varslet är utformat i tre etapper att träda i kraft 1 april, 8 april och 15 april.  Varslet omfattar bland annat total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Byggavtalets tillämpningsområde på företag och på arbetsplatser som finns angivna i varslet.


2014-03-18: Joakim Henriksson – ny vd för BWG Homes AB

BWG Homes AB, med dotterbolagen Myresjöhus AB och SmålandsVillan AB, har utsett Joakim Henriksson till ny vd. Joakim Henriksson är 47 år och kommer ifrån småländska Stenberga, strax utanför Vetlanda. Han har en lång erfarenhet från branschen efter närmare 25 år inom Skanska-koncernen, där han har haft olika chefsbefattningar. Från och med 2011 och fram tills nu har han verkat som chef för den kommersiella projektutvecklingen i Skanska Sverige.


2014-03-13: Trähusdagarna 2014: Vi vill bo tryggt och flexibelt

En flexibel bostad med köket i centrum, ett ökat behov av trygghet och ”rätt bostadsområde”, samt en längtan närmare naturen. Det var några intressanta botrender som Mia Wahlström, konsult i samhällsanalys, bjöd på i samband med årets Trähusdagar i Växjö, 12-13 mars.


2014-03-10: TMF:s vd invald i Teknikcollege styrelse

Vid årsstämman den 6 mars utsågs en ny styrelse för Riksföreningen Teknikcollege Sverige. Ny ordförande är Åke Svensson, vd Teknikföretagen, och samtidigt tar TMF:s vd David Johnsson plats i styrelsen.


2014-03-07: Svenskar bor helst i villa

Det är villa som gäller! Nu kommer ny statistik från SCB som bekräftar att svenskarna oftast väljer att bo i eget hus. Halva befolkningen bor numer i villa.


2014-03-05: Regeringen vill avskaffa obligatorisk byggfelsförsäkring

Regeringen har tidigare aviserat att den obligatoriska byggfelsförsäkringen ska avskaffas. Tisdagen den 4 mars överlämnades en proposition till riksdagen om att det inte längre ska krävas en obligatorisk byggfelsförsäkring för att få påbörja byggandet av ett bostadshus. För TMF:s del tror man nu att fullgoda försäkringsalternativ kommer kunna skapas på frivillig basis.


2014-03-04: Åtal för piratkopierade lampor

Tre personer har åtalats för att ha "uppsåtligen eller av grov oaktsamhet olovligen tillgängliggjort lampan PH Kotten" via svenska sajten Blocket under drygt ett år. Första målet av två som gäller brott mot upphovsrättslagen tas upp i mars. Läs pressutttalande från TMF:s branschchef, Cecilia Ask Engström, i Göteborgs-Posten.


2014-02-28: Platser kvar till nya företagsforskarskolan ProWOOD

Den 25 september startar företagsforskarskolan ProWOOD och fortfarande finns det några  doktorandplatser kvar.  ProWOOD erbjuder yrkesverksamma att genomgå en forskarutbildning samtidigt som de arbetar på ett företag. Fokus ligger på industriell produktframtagning. Forskarutbildningen omfattar fyra år och i de flesta fall kombineras detta med ordinarie arbete i företaget så den totala tiden blir fem år.


2014-02-25: Inflyttningsdags i energivilla

Trähustillverkaren Derome och SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har tillsammans tagit fram ett energieffektivt boende. Inom ramen för det EU-finansierade samarbetsprojektet NEED4B kommer två demonstrationsvillor att byggas. Den 24 februari var det inflyttningsdags i den första villan, i Borås.


2014-02-25: Grönt för webbaserad prestandadeklaration för byggprodukter

Från den 24 februari 2014 är det möjligt för näringsidkare att tillhandahålla prestandadeklarationer för byggprodukter på webben. För att en webbaserad prestandadekaration ska vara giltig måste den ekonomiska aktören upplysa mottagaren av en byggprodukt var mottagaren kan hitta den. Om prestandadeklarationen måste åtföljas av eventuell REACH-information ska även denna finnas på webben.


2014-02-20: DN Debatt-Nybyggarkommissionen: ”Vi har ingen bostadsbubbla – Sverige har en bostadsmur”

63 förslag för att råda bot på det låga bostadsbyggandet. Idag, den 20 februari, släpps en rapport från Nybyggarkommissionen och ex-politikerna Agneta Dreber, Göran Persson samt Olle Wästberg. TMF är en av de organisationer som har intervjuats som en del i kommissionens arbete. Bland förslagen finns att bolånetak slopas, att ränteavdragen sänks och att staten återtar en aktiv roll för byggandet.


2014-02-15: TMF om piratkopierad lampa i rätten

Handeln med piratkopierade produkter på nätet har ökat rejält. Nu väntar, för första gången i Sverige, två rättegångar mot piratkopierad så kallad brukskonst. Läs nyheten samt hör TMF:s chef för branschutveckling, Cecilia Ask Engström, uttala sig i ett inslag i SVT Nyheterna.


2014-02-14: Lång livslängd på aluminiumbeklädda träfönster

Aluminiumbeklädda träfönster är miljövänliga, har lång livslängd och är på sikt även billigast. Det visar en färsk forskningsrapport - ”Whole Life Analysis of timber, modified timber and aluminium-clad timber windows” - från Heriot Watt University i Storbritannien. Ett skäl till den långa livslängden är att träet i fönstret skyddas först av en luftspalt och sedan av aluminium.


2014-02-14: Positiva tongångar på årets möbelmässa

Den 8 februari avslutades Stockholm Furniture & Light Fair, världens främsta mötesplats inom skandinavisk design. Många utställare gav positiva signaler om att konjunkturen har vänt.


2014-02-13: TMF positivt till regeringens ambition att effektivisera bygg- och planprocessen

Den 13 februari fattade regeringen beslut om förslag som innebär en förenkling av bygg- och planprocessen. Plan- och bygglagen ska ändras så att det blir lättare för en kommun att ta fram en detaljplan. TMF är positivt till regeringens arbete med att effektivisera och rensa i regelverket för att därmed skapa en bättre, snabbare och enklare hantering.


2014-02-13: Regeringförslag om förenkling av planprocessen

Den 13 februari  fattar regeringen  beslut om förslag som innebär en förenkling av planprocessen i stort. Det är jag stolt över att vara en del av, skriver bostadsminister Stefan Attefall (KD) på SvD Opinion.


2014-02-11: Borg röt till mot stockholmskommuner

I ett inslag i ABC-nyheterna den 10 februari röt finansminister Anders Borg till mot stockholmskommuner och menar att det måste ta ett större ansvar angående bostadsfrågan och bostadsbristen.


2014-02-11: Svag ökning av antalet företagsamma

Under 2013 blev ungefär 12 000 fler människor aktivt engagerade i företag, en ökning med 1,4 procent från 2012. Samtidigt fortsätter kvinnors företagsamhet att öka snabbare än mäns. Det visar Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsamhet.


2014-02-06: Regeringsförslag för bygglovsfria små bostäder

Regeringen vill slopa bygglovskrav vid tillbyggnad av hus på upp till 15 kvadratmeter samt införa superfriggeboden ”Attefallshus ”– en bygglovsfri komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter. Under torsdagen presenterades förslaget från bostadsminister Stefan Attefall.


2014-02-06: Årets stol är i trä

Årets stol är i trä. Det stod klar vid en av de prisutdelningar som äger rum i samband med pågående Stockholm Furniture Fair.


2014-02-06: Färg & Blanche vinnare av Form +1 Award

Årets vinnare av Form +1 Award är Färg & Blanche med stolen Layer, från kollektionen Wood Tailoring. Priset delades ut på Stockholm Furniture Fair den 6 februari.


2014-02-05: Vedums Art vald till årets badrum av Elle

Vedum och designern Jesper Ståhl har fått ännu ett pris för badrumsserien Art. Den här gången är det Elle Decoration Swedish Design Awards som prisat inredningen.


2014-02-04: Swedese vann Årets stol

Under måndagskvällen - dagen innan starten av årets Stockholm Furniture Fair - firades vinnarna av ELLE Decoration Swedish Design Awards på Operaterrassen i Stockholm. Bland pristagarna fanns Swedese, som tog hem utmärkelsen Årets stol med Grace, formgiven av Staffan Holm.


2014-01-29: Statsministern besökte Johanson Design

Ett av Sveriges mest framgångsrika möbeldesignföretag – Johanson Design i Markaryd – fick under onsdagen besök av statsminister Fredrik Reinfeldt. Totalt varade besöket i två timmar, inklusive en rundvandring på företagets produktionsdel, och Johanson Design hade gott om tid att diskutera branschens angelägna frågor.


2014-01-28: Arbetsmiljöverket granskar små företag

Framöver kommer Arbetsmiljöverket inspektera små företag inom tillverkningsindustrin, bland annat trä- och möbelindustrin. Fokus är på företag med 3-20 anställda.


2014-01-28: Hatt och Attefall: "2020 ska alla nya byggnader klara lågenergiprestanda"

Energisnåla byggnader är en viktig del av klimatpolitiken. Därför satsar regeringen på att få fram nära-noll energihus till 2020, skriver bostadsminister Stefan Attefall ( kd ) och it- och energiminister Anna Karin Hatt ( c ) på Miljöaktuellt debatt.
 


2014-01-24: Projekt Trästad får regeringstillskott

Projektet Trästad, som startades 2012, får ytterligare tre miljoner kronor av regeringen.


2014-01-24: Möbelmässa i Köln lockade fler

Den nyligen avslutade möbelmässan Imm i tyska Köln lockade såväl fler besökare som utställare i år. Antalet besökare var hela 120 000 stycken, vilket innebär en ökning med 4 000 personer jämfört med 2012 då mässan senast arrangerades utan parallell köksmässa.


2014-01-23: Ministermöte öppnar för bygglovsfria små bostäder

Vid ett möte med bostadsminister Stefan Attefall på Socialdepartementet i veckan fick TMF indikationer på att ett beslut om att bygglovsbefria bostäder, ej större än 25 kvadratmeter, kan komma att klubbas igenom före sommaren 2014.


2014-01-23: Mikael Carleson ny vd för Inwido Sverige

Inwido Sverige har utsett Mikael Carleson till ny vd. Samtidigt lämnar den tidigare vd:n för Inwido Sverige, Anders Isaksson, koncernen. Mikael kommer att ansvara för hela verksamheten i Sverige med varumärkena Elitfönster, Outline, Erafönster, Diplomat, Hajom samt SnickarPer.


2014-01-21: SSC - betydande leverantör till Karolinska

Aula Medica, Karolinska Institutets nya hörsal, har blivit nominerad till Årets Bygge 2014. Snickerileverantören SSC har levererat produkter till de flesta synliga tak- och väggytor i sjuvåningsbyggnaden.


2014-01-16: Nya EU-direktiv om offentlig upphandling

Den 15 januari antog Europaparlamentet förslag till nya direktiv om offentlig upphandling. Nu tar processen vid för implementering i respektive land och TMF kommer att se över vilka möjligheter som finns för att de nya direktiven bättre kan stödja offentlig upphandling för möbelbranschen. De nya EU-reglerna möjliggör att på ett annat sätt än tidigare att kunna ställa krav på miljö- och sociala hänsyn. Det gäller även rätten att kräva kollektivavtal.


2014-01-16: Syskonen Lindau - årets möbelpersonligheter

Ägarna av Blå Station, syskonen Johan och Mimi Lindau, har utsetts till Årets Möbelpersonligheter. Priset delades ut i samband med Möbelriksdagen i Skillingaryd.


2014-01-15: TMF-brev till FI: "Gör undantag för bolånetaket"

Gör ett undantag för bolånetaket vid nyproduktion av bostäder. Det skriver TMF i ett öppet brev till Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson.


2014-01-15: Premiär för regeringens yrkesintroduktionssatsning

Idag, den 15 januari, är det premiär för regeringens satsning på yrkesintroduktionsanställningar (YA-jobb) -  en ny svensk modell av lärlingsutbildning på den svenska arbetsmarknaden. Det innebär en möjlighet till ekonomiskt stöd till företag som använder sig av de yrkesintroduktionsavtal som bland annat TMF och GS-facket gemensamt slöt i mitten av oktober.


2014-01-13: Puckel ger efterfrågan på bostäder

Smart Housing Småland - med TMF:s Anders Rosenkilde som en av föreläsarna - betonade vid Möbelriksdagen att behovet av bostäder är på väg mot en puckel. Höga födelsetal runt 1990 gör att många kommer att behöva bostad de närmaste åren. Och de flesta vill bo i småhus.


2014-01-13: Guest of Honour skapar balans

Den danskitalienska designstudion GamFratesi - årets Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair - har valt att kalla sin lounge på Stockholmsmässans entrétorg ”Balans”. Med framför allt textila objekt skapar de en miljö som ska påminna om människans strävan efter balans.


2014-01-10: Lööf lyfte fram TMF-rapport på Möbelriksdagen

Möbelåret har inletts med Möbelriksdagen – 2014 innebar nionde upplagan för arrangemanget. Politiker, branschfolk, lokala företrädare samt representanter från TMF träffades den 9-10 januari på Kinnarps i Skillingaryd för att diskutera och debattera möbelindustrins framtid och utmaningar. TMF var medarrangör och medverkade på tre seminarier. TMF fick också stort gehör – bland annat lyfte näringsminister Annie Lööf fram TMF:s färska möbelrapport i sitt tal.


2014-01-09: Underleverantörslistning på tmf.se

TMF har nu en underleverantörslistning (efter kategorier) på sin webbplats. Listningen ligger under medlemsinloggning.


2014-01-08: Ny ramavtalsupphandling för möbler

En ny ramavtalsupphandling för möbler är nu framtagen av SKL Kommentus i dialog med branschen och TMF.


2014-01-03: Attefall-replik till Ingves: Lösningen är fler bostäder

Problemet med skuldsättningen i Sverige måste lösas genom att det byggs fler bostäder, menar bostadsministern Stefan Attefall, (KD). Han tycker inte att det behövs en kommission för att utreda problemen, något som riksbankchefen Stefan Ingves efterlyst i en DN-intervju.


2014-01-03: Regeringen föreslår specialdomstol för immaterialrätt

Regeringen vill värna svensk innovation och kommer därför föreslå att en ny domstol för bland annat immaterialrättsliga mål inrättas. TMF, som sedan ett antal år aktivt jobbar för att motverka kopiering i branschen, är väldigt positiva till beskedet.


2014-01-03: DN: Ingves efterlyser bred, politisk bostadskommission

I en DN-intervju efterlyser riksbankschef Stefan Ingves en bred politisk kommission som vågar lägga fram kontroversiella förslag för att reformera den svenska bostadsmarknaden. 


2014-01-02: Ekot: Ljusare tider för småhustillverkare

Efter några tuffa år ser det ljusare ut för tillverkarna av småhus i Sverige. Hör/läs Ekot-intervju med TMF:s vd David Johnsson samt Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se