Nyhetsarkiv 2015

2015-12-28: Duo från Kinnarps tar plats i Allmänna reklamationsnämnden

På förslag av Svenskt Näringsliv förordnas Tomas Ekström, kvalitets- och miljöchef på Kinnarps, samt Rolf Johansson, customer quality manager på Kinnarps, som ledamöter i Allmänna reklamationsnämnden fr.o.m. den 1 januari 2016 t.o.m. den 31 december 2020.


2015-12-22: AVTAL 2016: ”Möbelkunderna väntar sig snabba resultat”

I dag lever möbelbranschen i en helt annan värld än på 1970-talet. Handeln på nätet har förändrat branschen. Det är snabba puckar och numera vill kunderna ha sina möbler direkt. Därför blir flexibilitet i arbetstiden en av de viktigaste frågorna för TMF i årets avtalsrörelse. ”Vi måste kunna hantera produktionstoppar och dalar bättre”, säger Eva Glückman, TMF:s förhandlingschef till Arbetsmarknadsnytt.


2015-12-21: AVTAL 2016: Makten över arbetstiden i fokus

Under morgonen växlade GS-facket avtalskrav med sina motparter i Trä- och möbelföretagen (TMF), Grafiska Företagen (GFF) och Skogs- och Lantarbetsgivarerförbundet (SLA). Arbetsgivarna går fram med gemensamma krav – överst på listan står större möjligheter att anpassa arbetstiden efter orderläget.
– Arbetstiden måste vara kundorderorienterad. Vid förra avtalsrörelsen kom vi överens om ett system för varierad arbetstid och det har varit väldigt populärt bland våra medlemmar. Det där vill vi bygga vidare på, säger David Johnsson, vd på TMF, till Dagens Arbete.


2015-12-21: Derome investerar 200 miljoner i industriellt byggande

Det byggs mer och mer i Sverige – inte minst i trä. Det drar Derome  nytta av och föreetaget satsar nu stort på industriell produktion för att gynna bostadsbyggande och erbjuda möjlighet till ett kostnadseffektivt boende.


2015-12-17: Lagrådet säger ja till amorteringsförslaget

Lagrådet ger grönt ljus till förslaget om amorteringskrav, enligt ett yttrande som publicerades på torsdagen den 17 december.
”Det strider inte mot grundlagen, så nu har de gett grönt ljus. Regeringen fortsätter nu som planerat. Nästa steg är att en proposition tas fram som går till riksdagen”, säger Mikaela Kotschack, finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare.


2015-12-16: AVTAL 2016: Flera fack kräver högre löneökningar än industrin

Flera förbund inom LO utmanar den rådande ordningen på arbetsmarknaden och kräver högre löneökningar än industrin.


2015-12-16: Svenskt Näringsliv möter Per-Arne Andersson

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Per-Arne Andersson är vd för Kinnarps AB sedan drygt 4 år. Han tog över vd rollen i familjeföretaget efter Henry Jarlsson som är son till grundarna Jarl och Evy Andersson. Kinnarps, som grundades 1942, har gjort en fantastisk resa och är idag en av de största inredningskoncernerna i Europa i sin bransch.


2015-12-16: Byggkonkurrensutredningens rapport överlämnad till Kaplan

Byggkonkurrensutredningens rapport överlämnad till Kaplan
Enhetlighet och transparens är ledorden i ”Utredningen om bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande” som överlämnades till bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) den 15 december.


2015-12-15: Mindre byggföretag stängs ute från bostadsmarknaden

Att planeringen av nya bostäder i kommunerna ofta tar lång tid gör att nya och mindre byggföretag hålls utanför marknaden, visar en ny utredning. Utredarna vill att regeringen ser över möjligheterna till någon sorts "affordable housing" för att möta den stora bostadsbristen.


2015-12-13: Halländska småhusbolag expanderar

Nu i december skrev trähusbranschens organisation TMF upp sin prognos för sålda småhus i prognosen Trähusbarometern. Trenden gäller såväl Halland som det övriga landet.


2015-12-10: Förslag om amorteringskrav till Lagrådet

Regeringen överlämnade den 10 december en remiss till Lagrådet med förslag till krav på amortering av nya bolån. Förslaget innebär i huvudsak att långivare ska tillämpa villkor som bidrar till en sund amorteringskultur när de lämnar nya bolån. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer förslås få meddela föreskrifter om amorteringskravet.


2015-12-10: Årets Kök och Årets Badrum korade

Årets Kök och Årets Badrum 2015 har korats och vinnarna är Exklusiv Hultaberg från Kungsäter Kök, respektive serien Free från Vedum.


2015-12-09: AVTAL 2016: TMF:s styrelse fastställde avtalsyrkanden

Idag, den 9 december, fastställde TMF:s styrelse avtalsyrkanden inför kommande avtalsrörelse (Avtal 2016). Om knappt två veckor – den 21 december - byts avtalsyrkanden med våra fackliga motparter.
Så här kommenterar TMF:s förhandlingschef Eva Glückman:
- Våra avtalsyrkanden, kommer bland annat att handla om en större möjlighet till företagsanpassade lösningar. För att vi ska kunna möta den internationella konkurrensen måste vi nå en ökad flexibilitet i våra kollektivavtal och det blir en av våra viktigaste frågor i kommande avtalsrörelse.


2015-12-09: AVTAL 2016/DEBATT: "Industriavtalen måste ligga klart under en procent per år"

Fackens krav orealistiska. Löneökningar runt 3 procent är inte möjliga. Industriföretagens lönekostnader har under flera år ökat snabbare i Sverige än i de flesta av våra viktigaste konkurrentländer. Det krävs nu en lång period av återhållsamma löneökningar för att konkurrenskraften ska kunna förbättras, skriver industrins arbetsgivare på DN Debatt; inklusive TMF:s vd David Johnsson.


2015-12-08: Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv vill öka antalet yrkesprogramsstuderande

Regeringen, tillsammans med bland annat LO och Svenskt Näringsliv satsar över 30 miljoner kronor för att under 2016 lyfta fram yrkesprogrammens betydelse för såväl unga på väg ut i arbetslivet som för den nationella kompetensförsörjningen. Syftet är att öka antalet elever på yrkesprogrammen.


2015-12-08: Lindbäcks Bygg på träbyggnadsresa i Kina

Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg, är nyss hemkommen från Peking, Kina, där han deltagit i ett träbyggnadsseminarium. På resan deltog även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och representanter från LRF Skogsägarna. 


2015-12-08: Andelen trä i flerbostadshus fortfarande på en hög nivå

Antalet lägenheter som byggts med en stomme av trä ligger kvar på samma nivå som 2013 då uppgången var stor. Det visar statistik för 2007-2014 som SCB har tagit fram på uppdrag av TMF.


2015-12-07: SFF 2016: Nature is back for good! - temat på Stockholm Furniture & Light Fairs Trendutställning 2016/17

Stockholm Furniture & Light Fair har bjudit in formgivare Emma Olbers, inredningsstylist Susanna Vento och inredningsstylist Christine Rudolph att i mässans Trendutställning 2016/17 gestalta var sin miljö: uterummet, mötesrummet och rummet Teatime & Playtime. Det gemensamma temat är Nature is back for good!


2015-12-07: Åtal i designhärva

Åklagaren har torsdagen den 3 december väckt åtal mot fyra personer iblandade i inredningsföretaget Designers Revolt. En av dem är bolagets grundare, Ink Club-miljonären Lennart Nyberg. 


2015-11-27: AVTAL 2016: Facken inom industrin säger ja till avtalsplattform

De fem förbunden i Facken inom industrin har i dag gemensamt beslutat att anta det förslag till avtalspolitisk plattform som presenterades den 2 november.


2015-11-26: DEBATT: "Kommuner låser in energikonsumenter"

Effekten av en ny dom är att kommuner får carte blanche att låsa in konsumenterna i sina egna fjärrvärmenät. Redan nu agerar ett stort antal kommuner likadant och fler lär komma efter, skriver företrädare för flera företag och branschorganisationer; däribland TMF:s vd David Johnsson.


2015-11-25: Kaplan fick bemöta TMF-rapport

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick bemöta TMF:s rapport om skenande plan- och bygglovsavgifter när Karolina Szyber (KD) ställde en fråga till Kaplan under riksdagens frågestund den 25 november. Szyber ville veta om Kaplan har för avsikt att ta några initiativ som motverkar en fortsatt kostnadsutveckling för byggavgifter.


2015-11-25: Nio nomineringar till Träpriset 2016

Nu är det klart vilka nio träkonstruktioner som blivit nominerad till Träpriset 2016. Bland nomineringar finns bl a Skagershuset i Årsta – utsett till Årets Stockholmsbyggnad 2014.


2015-11-24: SFF 2016: Hållbarhet självklart för morgondagens designstjärnor

Nu har juryn valt vilka som får ställa ut 2016 i Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. Haha Sthlm, Maiju Uski och Darling Design är några av utställarna. Alla har de gemensamt hållbarhet i designprocessen. Sammanlagt deltar 31 formgivare eller designgrupper och 32 designskolor från 13 länder.


2015-11-23: DEBATT: "Behovet ökar att tydliggöra industrins betydelse för vår välfärd och framtid"

Även den yngre generationen behöver förstå hur viktig industrin är för Sveriges välfärd. Därför behövs utbildande satsningar i skolan. Det skriver vd:arna för Höganäs AB, Nestlé – ägare till Zoégas kafferosteri och Linde Metallteknik AB.


2015-11-19: Kinnarps vd: "Allvarligt läge för svenska företagsamheten"

För höga löneökningar i avtalsrörelsen riskerar att få stora konsekvenser. Och medvetenheten kring problematiken är liten, menar Per-Arne Andersson, vd på Kinnarps.


2015-11-18: Deltagarrekord på Möbeldagen!

Årets Möbeldag - i ny lokal och ny stad – satte också nytt deltagarrekord med drygt 150 personer. Den 17 november – i kulturhuset Spira i Jönköping – bjöds det på en heldag med möbelbranschen. Förutom föredrag och invigningstal av Kinnarps koncernchef Per-Arne Andersson erbjöds tre temablock; möbelbranschens framtida utmaningar, cirkulär ekonomi med återvinning och återbruk, samt export och världsmarknad – de två första inklusive givande paneldebatter. Peter Lykke Fick från dansk möbelindustri fanns på plats och berättade om deras framgångskoncept med export, och vi fick även lyssna till designerduon Pierre Sindre och Tomas Sandell vars fåtölj Chester vann Sköna Hems pris Årets Möbel 2015.


2015-11-16: Slutreplik av TMF på DN Debatt: ”Stor skillnad mellan kommuner gör förklaringarna tveksamma”

TMF:s vd David Johnsson samt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, har lämnat en slutreplik på DN Debatt med anledning av det pressmeddelande (+ rapport) om skenande byggherrekostnader som SKL:s vd Håkan Sörman haft synpunkter på.


2015-11-13: TMF får regeringsanslag för att hjälpa nyanlända till jobb

TMF har tillsammans med GS-facket tilldelats 1 080 000 kr för att genomföra en förstudie för att korta vägen för nyanlända till jobb.


2015-11-12: Deromegruppen startar egen utbildning

I takt med Deromes expansion, så har man inte tid att vänta på att avgångsstudenterna ska göra sina val av arbetsgivare. Istället startar Derome sin egen skola och erbjuder anställning under utbildningen.


2015-11-09: SFF 2016: Stockholm Design Talks tema för 2016 är ”Scandinavia Now"

Möbel – och belysningsmässan Stockholm Furniture & Light Fair arrangerar för tredje året i rad Stockholm Design Talks, mässans eget forum för kunskap och diskussioner inom designområdet. Temat för 2016 är Scandinavia Now där bland annat ämnen och projekt i vårt närområde belyses.


2015-11-09: Derome etablerar produktion i tidigare Volvofabriken i Tanum

Derome Byggvaror & Träteknik har i dagarna förvärvat den tidigare Volvofabriken i Tanumshede för att etablera bygghandel och takstolsproduktion.


2015-11-06: TMF lanserar TMF RABATT!

TMF har nu samlat alla medlemsförmåner på ett och samma ställe och lanserar TMF RABATT på tmfrabatt.se.
Via webbplatsen blir erbjudanden mer överskådliga och enkla för dig att använda, och här finns upphandlade inköpsavtal för exempelvis drivmedel, hotell, transporter, trycksaker och försäkringar.
Välkommen till en kostnadsfri tjänst för alla medlemsföretag i TMF!


2015-11-03: Pressträff Avtal16: Osäkerhet och utmaningar för svensk industri och handel

Arbetsgivarna inom industrin, tillsammans med Svensk Handel, kommenterade facken inom industrins avtalsplattform och gav förutsättningarna inför avtalsrörelsen på en pressträff i Kungsträdgården under tisdagsförmiddagen.
Så här säger Eva Glückman, förhandlingschef på TMF:
- Jag kan bara hålla med om vad som sas vid presskonferensen. Vid förra avtalsrörelsen blev kostnadsökningarna för höga. De kommande avtalen måste vara bättre anpassade för verkligheten. Produktiviteten har inte ökat vilket vi måste ta hänsyn till i förhandlingarna annars är risken stor att vi inte kommer ha någon produktion i Sverige. Det är inte bra för någon.


2015-10-27: Bakslag för Bolund – nej till amorteringskrav igen

För andra gången har ett förslag om amorteringskrav på bolån stött på problem. Och precis som förra gången är det kammarrätten i Jönköping som ligger bakom. Kammarrätten i Jönköping säger återigen nej till den nya lagen om amorteringskrav.


2015-10-26: SFF 2016: Established – nytt område med småskalig produktion

Till kommande mässa, i februari, har Stockholm Furniture & Light Fair skapat ett helt nytt område för etablerade formgivare och designstudior - Established. Syftet är att främja mångfalden i branschen och gynna formgivares egna småskaliga produktioner.


2015-10-21: AVTAL 2016: Ingen LO-samordning inför Avtal 16

I dag kom besked om att LO inte samordnar LO-förbunden kring gemensamma avtalskrav utan att varje förbund kommer att driva förhandlingarna i enskild ordning. TMF:s vd David Johnsson kommenterar beskedet så här:


2015-10-15: TMF välkomnar helhetsgrepp i utredning kring livsmiljö

Den 14 oktober presenterades utredningen, Gestaltad livsmiljö, av Christer Larsson för kulturministern Alice Bah Kunke. Uppdraget är brett och innefattar flera politikområden, och bland annat innehåller utredningen nya förslag för arkitektur, form och design. Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF, välkommar utredningens helhetssyn samt att den lyfter viktiga frågor för TMF.


2015-10-15: Regeringen avsätter pengar till samverkan skola och arbetsliv

Den 15 oktober beslutade regeringen om ändring i förordningen (2014:375) om statsbidrag för utveckling av lärande på arbetsplatser. Förordningen innebär att statsbidrag kan sökas hos Skolverket för att yrkescollege eller liknande samverkansmodeller kan stimuleras och spridas till fler branscher.


2015-10-15: DEBATT: "Framsynta kommuner bygger i trä"

Susanne Rudenstam, Sveriges Träbyggnadskansli, samt David Johnsson,vd på TMF, bemöter Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, i ett debattinlägg. Malin Löfsjögård har under hösten i ett par debattartiklar angripit kommuner som uttalar att de vill bygga bostäder, lokaler och skolor med trästomme.


2015-10-15: Helt hus på Hem & Villa gav uppmärksamhet

Hem, villa & bostadsrätt, 8 -11 oktober, slog på stort och byggde upp ett tvåplanshus på 158 kvm från Hjältevadshus mitt i mässan. Tillsammans med parallella Bak & Chokladfestivalen lockade de fyra dagarna drygt 42 000 besökare och husdelen gav stor uppmärksamhet.


2015-10-14: Norska tullen stoppade danska piratkopior

Kampen mot piratkopierade möbler pågår även i våra nordiska grannländer. Norska tullen har förstört 100 exemplar av en kopierad stol där designrättgiheterna tillhör det lilla familjeföretaget PP Möbler i Hilleröd. De billigare varianterna var framtagna i Kina och skulle säljas vidare till en sushi-restaurang. Tyvärr är det långt ifrån första gången som PP Möbler upplever intrång när det gäller sina designade produkter.


2015-10-13: Regeringen vädjar till företagen

Regeringen vädjar till företagen att öppna upp sina arbetsplatser för flyktingar. "Vi skulle behöva att hela Sverige skramlar praktikplatser", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Hon talade på regeringens konferens "Sverige tillsammans", som behandlade frågan hur alla flyktingarna på sikt ska kunna integreras i det svenska samhället.


2015-10-12: Rikshem bygger i trä och möjliggör 1 miljard i nya gröna obligationer

Rikshem planerar att under de kommande två åren emittera 1 miljard kronor i gröna obligationer för att bygga fler än 1 000 lägenheter i trä. Rikshem utvidgar därför sitt ramverk för gröna obligationer. Förutsättningen för att projekten ska kunna inkluderas är förutom byggnation i trä att lägenheternas energianvändning är minst 25 % under Boverkets gällande regler.


2015-10-09: Helt hus inne på mässan

På Hem, villa & bostadsrättsmässan, 8-11 oktober, kan du för första gången någonsin kliva in i ett 158 kvm stort hus, fullt inrett och till salu. Hjältevadshus har, tillsammans med Stockholmsmässan, byggt upp sin nyaste husmodell i den så kallade ”S-serien”, Sober 158, mitt i mässhallen. 


2015-10-08: Geokalkyl ska underlätta plan- och byggprocessen

Den 8 oktober beslutade regeringen att ge Statens geotekniska institut (SGI) i uppdrag att komplettera och implementera systemet Geokalkyl som används för planering av bebyggelse i tidiga skeden. Detta ska resultera i ett system som är mer användarvänligt och därigenom ytterligare effektivisera tidiga planeringsskeden.


2015-10-07: Framtidsmingel och invigning på EFG

2015 är ett viktigt år för EFG. Samtidigt som företaget firar 130 år har man flyttat in i nya lokaler och lokaliserat fler verksamheter till Tranås. Den 6 oktober invigde EFG sina nya lokaler och höll samtidigt ett framtidsmingel där bland annat företagets koncernchef, Marcus Westdahl, samtalade med Tranås kommunalråd Anders Wilander.


2015-10-07: KI släpper sin årliga lönerapport

Idag, den 7 oktober, släppte Konjunkturinstitutets sin årliga lönebildningsrapport där man beskriver de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen och den kommande avtalsrörelsen. KI flaggar för riskerna med såväl för låga som för höga löneökningar i kommande avtalsrörelse.


2015-10-06: Enighet kring frihandelsavtal

Efter mer än sju års förhandlingar har USA, Kanada, Japan och en rad länder vid Stilla Havet gjort upp om ett frihandelsavtal som omfattar 40 procent av världsekonomin. TPP, Trans-Pacific Partnership, är det största handelsavtalet i världen på flera decennier.


2015-10-05: IER: Höga löneökningar för att rädda inflationsmålet är en riskfylld strategi för industrin

Svensk ekonomi befinner sig i en återhämtning, men trots relativt god tillväxt är inflationen och inflationsförväntningarna låga och Riksbanken har svårt att nå inflationsmålet på 2 procent. Det är några slutsatser som Industrins Ekonmiska Råd (IER) kommer fram till i sin rapport ”Inför 2016 års avtalsrörelse.”


2015-10-03: Välbesökt på "Höga Trähus"

Torsdagen den 1 oktober hölls kunskapsdagen Höga Trähus på Lidingö, ett arrangemang av NTT och samarbetspartnerna TMF, Svenskt Trä och SP. Mer än 100 personer fanns på plats för att lära sig om hur långt utvecklingen gått, inte minst då det gäller teknik. Men det talades också om problem och attityder.


2015-10-01: Nytt regeringsförslag ska påskynda byggstart

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att ta bort länsstyrelserna som instansnivå när det gäller överklagande av detaljplaner. Därmed kan byggstart för ett planerat bostadsprojekt påbörjas tre till fyra månader tidigare än vad som nu är fallet.


2015-09-30: Sök designskydd direkt på nätet

Nu är det enklare för dig som är designer eller formgivare att ansöka om skydd för dina skapelser. I den nya e-tjänsten Svensk Designansökan som PRV nu lanserat är det möjligt att ansöka om designskydd direkt på nätet. Efter att sökanden skickat in och signerat sin ansökan har PRV i dagsläget en handläggningstid på sju veckor.


2015-09-29: DEBATT: "Bilden av en försvagad industri stämmer inte"

Industrin sysselsätter närmare en miljon svenskar – långt mer än traditionella beräkningar visar. Och industrisysselsättningen ökar, hävdar fack och arbetsgivare i en gemensam rapport.


2015-09-28: Regeringen presenterade exportstrategi

På måndagen presenterade näringsminister Mikael Damberg (S) regeringens nya exportstrategi. 22 punkter ska visa hur statliga insatser kan stödja exportföretagen både med deras kapitalförsörjning och med den rådgivning de behöver. 


2015-09-25: Smålandsvillan hoppas på 100 anställda

Smålandsvillan planerar att utöka produktionen i Nacksta. Blir det verklighet kan fabriken ha 100 anställda om ett halvår.
– Inga beslut är fattade, men hittills ser det positivt ut, säger Joakim Henriksson, vd för ägarbolaget BWG Homes, till Sundsvalls Tidning.


2015-09-25: Lindbäcks Bygg växer med modulbyggda lägenheter

Cowboy-typerna är inte intressanta längre när Lindbäcks Bygg i Piteå anställer snickare. Vd:n Stefan Lindbäck vill ha helyllemänniskor som kan samarbeta och ser helheten. Företaget växer snabbt i regionen och snart börjar bygget av ännu en fabrik – superfabriken. Läs artikel på Svenskt Näringslivs webbplats.


2015-09-25: DEBATT: "Vi utgår ifrån en realistisk bild av konkurrenskraften"

Riksbankens 20 år gamla inflationsmål saknar trovärdighet. Vi utgår nu som tidigare från en realistisk bild av våra ekonomiska förutsättningar. Det skriver arbetsgivarna inom industrin i ett svar till IF Metall på Arbetet Debatt.


2015-09-24: Ny föreskrift om psykosocial arbetsmiljö

Under lång tid har Arbetsmiljöverket velat införa regler på det psykosociala området istället för de allmänna råd som publicerades 1980. Efter ett flertal försök har de nu tagit beslut om en förskrift som de har valt att benämna ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” (AFS 2015:4). Syftet med den nya föreskriften är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala faktorer. Reglerna ställer krav på förebyggande arbete med bland annat arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling.


2015-09-23: Åtgärdspaket från regeringen för att minska sjuktalen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade under onsdagen ett åtgärdsprogram för att möta de ökande sjuktalen. 


2015-09-23: Cykelhjälm av trä – framtidens material

Med stöd av Skogsindustrierna har utvecklingsbolaget Cellutech tagit fram en cykelhjälm helt baserad på skogsråvara. Hjälmen är en produkt som förverkligats från Skogsindustriernas inspirationsmiljö Ekoportal2035 och ett exempel på branschorganisationens nya vision om ett Sverige där skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi.


2015-09-21: Trä- och Möbelföretagens vd David Johnsson kommenterar regeringens budgetförslag: "Regeringens budget är en bromskloss för skapandet av nya jobb"

2015-09-21: Svenskt Näringsliv: "Regeringen sviker jobbskaparna"

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är inte imponerad av den höstbudget som Stefan Löfvens regeringen presenterade under måndagsmorgonen. Se Lemnes kommenterarer kring ett antal punkter.


2015-09-14: Edward Barber & Jay Osgerby är Guests of Honour 2016

Varje år bjuder Stockholm Furniture & Light Fair en välrenommerad internationell designer eller designstudio för att utforma en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. 2016 har uppdraget gått till den brittiska designstudion Barber & Osgerby, som hyllats internationellt för sina innovativa möbler, sin industridesign och arkitektur.


2015-09-11: Unikt möte för framtida miljövänliga möbelprodukter

Den 10 september skedde ett uppstartsmöte på TMF: s kontor i Stockholm under temat ”Ytbehandling & Desinfektion – Kvalité & Miljö”. Det är första gången som möbelföretag samt lack- respektive desinfektionsleverantörer träffas för att prata möjligheter mellan de tre branscherna, såsom framtagandet av nya miljövänliga produkter.


2015-09-10: Media Markt och Variant Kök Tibro startar köksförsäljning tillsammans

Nu startar Media Markt och Variant Kök Tibro köksförsäljning tillsammans. Samarbetet innebär att kunder kommer att kunna skapa en komplett kökslösning med noggrant utvalda vitvaror och köksapprater hos Media Markt. Köksförsäljningen kommer till en början att ske i utvalda Media Markt-varuhus över hela landet.


2015-09-09: A-kassorna lanserar e-tjänst för arbetsgivare och arbetslösa

Varje år utfärdas en knapp miljon arbetsgivarintyg. Cirka 70 procent måste kompletteras vilket innebär merarbete för arbetsgivarna och väntan på utbetalningen för de arbetslösa. Därför har a-kassorna tagit fram en ny tjänst: arbetsgivarintyg.nu. Den elektroniska tjänsten ska hjälpa arbetsgivarna att lämna rätt uppgifter så att a-kassorna kan betala ut ersättningen snabbare.


2015-09-07: Vedum Kök & Bad inviger nya lokaler

Den 10-11 september inviger Vedum Kök & Bad sin nya 11 000 kvadratmeter stora lagerlokal.
– Investeringen innebär att vi långsiktigt har möjlighet att dubbla volymen jämfört med idag, säger Vedums vd Magnus Efraimsson, i en presskommentar.


2015-09-05: Klart med amorteringskrav på bolån - men nyproducerade hus undantas

Regeringen är nu överens med oppositionen och Vänsterpartiet om att införa ett amorteringskrav för personer som tar nya bolån. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund i Ekots Lördagsintervju. Redan befintliga lån omfattas dock inte av kravet samt nya lån för att köpa nyproducerade hus och lägenheter.


2015-09-04: Svenskt Näringsliv och PTK avslutar omställningsförhandlingar

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och PTK om ett nytt omställningsavtal har avlutats. Svenskt Näringsliv konstaterar att det inte finns förutsättningar för meningsfulla förhandlingar.


2015-09-01: Ny vd och koncernchef för Lammhults Design Group AB

Fredrik Asplund har anställts som ny vd och koncernchef i Lammhults Design Group AB. Han startade sin anställning den 17 augusti. Fredrik Asplund ersätter Anders Rothstein, som beslutat att lämna vd-posten efter sex år.


2015-08-31: Så ska Damberg lösa industrins problem

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för industrin, enligt näringsminister Mikael Damberg (S). Fredagen den 28 augusti hade han sitt första stora Industrisamtal med arbetsgivare, fack och företrädare för näringslivet.


2015-08-27: Regeringsuppdrag ska underlätta planprocessen

Den 27 augusti gav regeringen Boverket i uppdrag att i samverkan med länsstyrelser och Sveriges kommuner och Landsting att utarbeta en vägledning och anordna komptensinsatser för att snabba på planprocesserna.
- Det måste gå snabbare, bli lättare och billigare att bygga fler bostäder. Regeringen fortsätter regelförenklingsarbetet steg för steg och vi hoppas nu att de kompetenshöjande insatser som Boverket får i uppdrag att genomföra är ett ytterligare steg för att snabba på byggprocessen, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.


2015-08-26: Bostadssatsning i höstbudgeten

I regeringens höstbudget ryms satsningar på bostadsbyggande och renovering av miljonprogrammet. 5,5 miljarder kronor vill regeringen lägga på bostadsinvesteringar 2016.


2015-08-26: Studievägledare besökte LG Collection

Varje år har TMF en dag i Jönköpingsregionen där man tillsammans med alla förbunden i regionen samlar studievägledare och tar dem med  ut på olika företag och visar vårt behov av rekrytering. I år gick besöket till LG Collection. 


2015-08-26: Regeringen satsar på upprustning av miljonprogrammen

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa en miljard om året på upprustning av miljonprogramsområdena. Det är en dubbelt så stor satsning jämfört med den som fanns med i budgeten som föll i vintras. 


2015-08-24: Sävsjö Trähus ägare satsar på volym och flerbostadshus

LindholmsGruppen, som bland annat äger Eksjöhus och Sävsjö Trähus, kommer att investera mångmiljonbelopp i produktionsanläggningen i Sävsjö under de kommande åren.
– Vi har för avsikt att öka det industriella byggandet i koncernen och kommer därför att ställa om produktionen från styckehus till så kallade volymhus som bland annat kan användas för att bygga parhus, rad- och kedjehus, säger Oskar Lindholm, vd för Sävsjö Trähus, i en presskommentar.


2015-08-22: Claesson/Koivisto/Rune tilldelas årets Bruno Mathsson-pris

De tre arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune tilldelas årets Bruno Mathsson-pris. Bruno Mathsson-priset är ett av de stora designprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor.


2015-08-19: SCB: Nybyggandet av flerbostadshus fortsätter öka

Det visar halvårssiffror i ett färskt pressmeddelande från SCB. Preliminärt påbörjades byggandet av cirka 23 600 lägenheter under första halvåret 2015. Det innebär en ökning med 33 procent jämfört med samma period förra året då 17 688 lägenheter började byggas. 


2015-08-18: Per Bolund ruckar inte på tidsplanen

Ett amorteringskrav bör införas snarast, anser Finansiella stabilitetsrådet. Men det kommer inte gå att införa före sommaren 2016, enligt finansmarknadsminister Per Bolund. Och han anser inte att politikerna har dragit benen efter sig i frågan. 


2015-08-18: Bolund: Amorteringskrav dröjer ett år

Hushållens skuldsättning fortsätter att skjuta i höjden och ett amorteringskrav måste införas snarast, det kräver cheferna för Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen på DN Debatt. Men enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kan det dröja ytterligare ett år innan det är på plats.


2015-08-17: S vill satsa på yrkeshögskolan

Socialdemokraterna vill särskilt satsa på yrkeshögskolan i höstens budget för att komma tillrätta med matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad.
- Det är ingen brist på jobb, det är brist på rätt utbildning. Kan vi komma tillrätta med detta problem att hitt rätt utbildad personal, så kan vi nå EU:s lägsta arbetslöshet, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff söndagen den 16 augusti.


2015-08-14: Allt färre väljer yrkesprogram

Allt färre elever väljer yrkesprogram. Mellan 2008 och 2014 har andelen elever som börjar en yrkesutbildning minskat från 37 till 27 procent, skriver Dagens Industri (tidningsversionen). Samtidigt skriker marknaden efter arbetskraft.


2015-08-13: JELD-WEN förvärvar Dooria

JELD-WEN, världens största tillverkare av fönster och dörrar, har förvärvat Dooria - en av de största tillverkarna av trädörrar i Norden. Villkoren för förvärvet har inte offentliggjorts.


2015-08-10: Uppgång för europeisk möbelproduktion

Siffror från Eurostat visar att möbelproduktionen inom EU håller på att återhämta sig efter en svag period 2012 och 2013. Index för produktionsvolymen är nu cirka 1.6 % högre jämfört med 2010 när det gäller första kvartalet 2015, och det är tre år sedan man varit uppe på de här nivåerna.


2015-08-06: Bolund öppnar för undantag av amorteringskrav ifråga om nya bostäder

Nya amorteringskrav för bolån kommer troligen inte att träda i kraft förrän sommaren 2016, enligt regeringen. Dessutom kan kraven bli mera flexibla för nya bolånekunder. Även nyproducerade bostäder kan undantas från ett nytt amorteringskrav. Allianspartierna har lyft frågan och finansmarknadsminister Per Bolund säger till Dagens Industri att han är öppen för att titta på en sådan lösning. 


2015-07-31: SvD Debatt: "Skolan bör lyfta fram industrins roll"

Dagens unga behöver komma när­mare industrierna och få ökad kunskap och insikt om indu­strins betydelse. Därför har vi tagit initiativ till Hej Indu­strin! för de yngre i storstaden, skriver vd:arna för 13 arbetsgivarorganisationer inom industrin - däribland TMF:s David Johnsson.


2015-07-29: Rekordfå unga har egen bostad

På två år har antalet ungdomar utan eget stabilt boende ökat med 18 procent.
– Att tvingas bo hemma innebär att hela vuxenlivet sätts på vänt, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.


2015-07-07: Swedese vann i Högsta Domstolen

Nu har Högsta domstolen sagt sitt och Swedeses motpart tvingas betala vite eftersom motparten inte har följt domstolens förbud mot att tillverka och sälja en Lamino-kopia.
- Domen är mycket viktig och innebär att det blir betydligt svårare att kringgå vitesförbud, säger Swedeses ombud från Advokatfirman Vinge i en kommentar.


2015-07-02: 74 ton.nu - Lägre utsläpp och bättre trafiksäkerhet med tunga lastbilar

På vilket sätt bidrar tunga lastbilar till bättre miljö och ökad trafiksäkerhet? Varför är fack och näringsliv överens om att tunga lastbilar är bra för Sverige? Läs mer på den nya webbplatsen www.74ton.nu som 20 organisationer står bakom.


2015-07-02: ALMEDALEN 2015: ”Vi kan göra betydligt mer”

EFG:s vd Marcus Westdahl var en av paneldeltagarna när TMF, IKEM och SLA, i samverkan med Ratio, näringslivets forskningsinstitut, presenterade en rapport om Industrins integrationsutmaning på ett seminarium under Almedalsveckan.
- Jag var faktiskt i kontakt med Arbetsförmedlingen så sent som idag. Jag erkänner att vi kan göra betydligt mer. Vi går miste om konkurrensfördelar för att vi ej blivit så diversifierade som man skulle önska.


2015-06-30: ALMEDALEN 2015: "Jag har haft TMF i åtanke i samband med lagförslaget"

För tredje året i rad lyfte TMF LOU-frågan i Almedalen – bland annat via besök av civilminister Ardalan Shekarabi (S) på Träffpunkt TMF.
Jämfört med förra årets raka besked från Shekarabi – då som oppositionspolitiker – om att jobba för att avskaffa rangordningsprincipen hade civilministern nu en mindre offensiv hållning. 
Men Shekarabi betonade att Trä- och Möbelföretagen funnits i åtanke i stundande lagförslag.
- Det är viktigt att det finns alternativ till rangordning i lagförslaget, så länge det sker på objektiva grunder. Och där har dialogen med TMF varit jätteviktig.


2015-06-30: Regeringen vill ha innovationskrav i upphandlingar

Statens offentliga upphandlingar ska användas för att stärka utvecklingen av ny miljöteknik. Det förslaget presenterade regeringen vid en pressträff i Almedalen den 30 juni. 


2015-06-24: Så kan industrin bidra till integrationsutmaningen

TMF, Trä- och Möbelföretagen, IKEM - Innovations- och kemiindustrierna och SLA, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, presenterar i samverkan med Ratio, näringslivets forskningsinstitut, en rapport om Industrins integrationsutmaning. Rapporten kommer läggas fram och diskuteras av en panel i Almedalen i Visby den 1 juli.


2015-06-24: AVTAL 2016: Industrins konkurrenskraft avgör

Avtalsförhandlingarna 2016 är viktigare än någonsin för att kunna stärka den hårt pressade industrins internationella konkurrenskraft. Därför har arbetsgivarorganisationerna inom industrin, IKEM, TMF, Industriarbetsgivarna TEKO, Livsmedelsföretagen, SLA Grafiska företagen och Teknikföretagen, tagit fram en gemensam skrift där vi beskriver läget och formulerar ett antal huvudsakliga målsättningar för att stärka företagens konkurrenskraft.


2015-06-24: Ny regionindelning för TMF från 1 augusti

Efter sommaren får TMF en ny regionindelning. Den nära kontakten med företagen hålls i första hand genom våra regionkontor i Malmö, Göteborg, Växjö, Jönköping, Stockholm, Falun och Umeå. Regionkontoren har god kännedom om lokala förhållanden i branschen, inte minst när det gäller företagets roll som arbetsgivare.


2015-06-21: SvD Debatt: "Offentlig upphandling låser marknaden"

Det är hög tid att regeringen skrotar rangordningsprincipen och ersätter den med en mer konkurrensfrämjande modell. Läs debattinlägg i Svenska Dagbladet den 21 juni, undertecknad av vd:n för Kinnarps, EFG, Edsbyverken repektive InPut Interiör samt TMF:s chef för branschutveckling, Cecilia Ask Engström.


2015-06-11: Attefall: Så kan fler bostäder byggas på kort sikt

I en rapport som presenteras hos Fastighetsägarna Stockholm reflekterar Stefan Attefall, bostadsminister mellan 2010 och 2014, över sina erfarenheter som minister, samt gör en sammanställning av det beslutsläge som bostadspolitiken står i just nu, och vilka konkreta åtgärder som kan vidtas.


2015-06-10: Lauritz.com sålde kopior av Hästens sängar

Skandinaviens största auktionshus, Lauritz.com, har systematiskt köpt och sålt kopior av Hästens sängar.


2015-06-06: Vind i seglen för båtbranschen

Båtbranschen vädrar morgonluft. För nytillverkarna är läget det bästa sedan finanskrisen och på Hallberg Rassy på Orust jobbar man numer nattskift.


2015-06-04: Piratkopior slår hårt mot svenska bolag

Piratkopior från Kina, Ryssland och Indien slår hårt mot Sveriges storföretag. Nu kräver organisationen Svenskt näringsliv och börsbolagen att politiker och rättsväsende måste inse problemets omfattning – och kalla till krismöte.


2015-06-02: AVTAL 2016: Flexibel arbetstid - viktig fråga för TMF

Flexibelt uttag av arbetstid och lokal anpassning av löner är två viktiga punkter för TMF inför nästa års löneförhandlingar. Det framhöll vd:n David Johnsson och förhandlingschef Eva Glückman i samband med den presskonferens för arbetsgivarorganisationerna som hölls den 1 juni – ett avstamp inför Avtal 2016.


2015-06-01: Cecilia Hallberg - ny vd för Lammhults Möbel AB

Cecilia Hallberg har anställts som ny VD för dotterbolaget Lammhults Möbel AB och börjar sin anställning senast den 1 november 2015. Cecilia kommer närmast från Åhléns, där hon ansvarar för och leder bolagets sortiments- och designutveckling.


2015-05-28: Regeringen lägger förslag om effektivare plan- och bygglag

Regeringen har nu beslutat om propositionen Nya steg för en effektivare plan- och bygglag och ökad rättssäkerhet för verksamhetsutövare. Förslagen innebär sammantaget ett enklare och mer förutsägbart regelverk för planering och byggande av bostäder.


2015-05-28: "Yrkesprogram behöver koppling till arbetslivet"

Att bara två tredjedelar av de elever som började på yrkesprogram fick en examen tre år senare är oroväckande, säger gymnasieminister Aida Hadzialic. För att få fler elever att stanna på gymnasiet behövs en tydligare koppling till arbetslivet, menar hon.


2015-05-26: DN Debatt: "Små steg bästa strategin för en bättre bostadsmarknad"

Bostadsmarknaden har stor betydelse för hur Sveriges ekonomi ­utvecklas. Finansiell stabilitet, högre rörlighet och ett större bostadsbyggande är centralt – men åtgärderna för att nå dit bör genomföras i små steg så att marknadens aktörer hinner ­anpassa sig, skriver tre rapportförfattare i Långtidsutredningen.


2015-05-22: Ny styrelse för Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv utsåg i samband med årsstämman den 21 maj en ny styrelse, som i sin tur utsåg tre nya ledamöter till arbetsutskott, däribland Jacob Wallenberg. Jens Spendrup omvaldes som ordförande.


2015-05-21: Regeringen och Alliansen överens om amorteringskrav

Regeringen och allianspartierna är överens om att ändra lagen för att kunna införa ett amorteringskrav. Men en förändring av ränteavdraget är inte aktuell.


2015-05-11: Åtal väcks mot nätbutik för designkopior

Designers Revolt har hävdat att deras försäljning av billiga kopior av möbler och lampor är laglig. Eftersom bolaget är registrerat i Storbritannien är det brittiska lagar som gäller, anser de. Men kammaråklagare Fredrik Ingblad säger till Dagens Industri att Designers Revolt måste följa svensk immaterialrätt. Detta eftersom företaget riktar sig mot den svenska marknaden. Han tror att åtal ska kunna väckas under eller efter sommaren.


2015-05-09: Här är svenskens drömhus

Bostadssajten Hemnet har samlat in statistik över de mest klickade bostadsannonserna för att planera svenskens drömhem. Det ska vara vitt, öppet och kosta under 3 miljoner. 


2015-05-08: Leverantörsdagen: JTH-föreläsare tränade deltagarna att lyssna

Hur förbättra samspelet?
En bra fråga – utan glasklara svar. Som dessutom kan framkalla en vital och aktiv föreläsning.
Frågeställningen stod på agendan under torsdagens temadag i Jönköping – och den engagerade verkligen deltagarna.


2015-05-08: Leverantörsdagen: Viktigt att ta ansvar för leverantörsledet

Miserabla arbetsvillkor i låglöneländer är tyvärr alldeles för vanligt. Betingelserna måste förbättras och det är ett arbete svenska företag kan påskynda.
Här vilar ett viktigt ansvarstagande.
– Det gäller att känna sin leverantörskedja, att veta utmaningarna och skaffa kunskap om situationen, säger Sara Gripstrand på konsultbolaget Good Point.


2015-05-08: Leverantörsdagen: "Bli bättre tillsammans" - Marcus Westdahls recept

Strategisk leverantörssamverkan. Det är ett viktigt ämne för branschen. Rent av avgörande. Men hur ska man gå till väga i praktiken? En bra start är att lyssna på Marcus Westdahl, vd på EFG i Tranås. Marcus bjöd på ett inspirerat inlägg under TMF:s temadag i Jönköping.
– Det handlar mycket om att vilja bli bättre tillsammans, säger han.


2015-05-08: Sonnie Byrling tar över som vd på Swedese

Vaggerydsbaserade Swedese har det senaste året genomfört organisatoriska förändringar med syfte att lägga grunden för en expansion såväl i norden som internationellt. Därför förstärker Swedese ledningen med Sonnie Byrling som ny verkställande direktör. Sonnie Byrling kommer närmast från Kasthall Group AB, där han varit vd sedan 2011. Dessförinnan hade han ledande befattningar inom Lammhults Design Group under åtta år.


2015-04-30: Källemos Chester - Årets möbel 2015 (Sköna hem)

Thomas Sandell och Pierre Sindre får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2015 för sin fåtölj Chester. Chester, som namnet antyder, har en engelsk koppling. Idén till möbeln föddes under en resa till pubarnas hemland där krögaren Björn Frantzén hade anlitat arkitektkontoret Sandell Sandberg att inreda sin nya gastropub The flying elk.


2015-04-24: TMF:s årsmöte 2015: Trä- och möbelbranschen spås ljus framtid

Den svenska trä- och möbelbranschen har goda förutsättningar att fortsätta växa. Det framkom under TMF:s årsmöte i Växjö den 23 april.
– Sverige är ett av de få västeuropeiska länderna som ökat sin produktion under de senaste åren. Det är unikt i tider med lågkonjunktur och finansiella kriser. Det visar att det finns ett starkt mervärde för er bransch i framtiden, sa Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.


2015-04-23: TMF välkomnar FI:s backande från amorteringskrav

Kammarrätten i Jönköping samt ett antal andra instanser har i sina remissyttranden gjort bedömningen att det är tveksamt om FI har stöd i lagstiftningen för att införa regler om amortering. Därför backar nu FI från sitt amorteringskrav och det planerade införandet den 1 augusti i år. De konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas. TMF:s vd välkomnar beslutet.


2015-04-21: Ny Ratio-rapport lyfter Teknikcollege

Teknikcollege en bättre modell för en ny yrkesutbildning än lärlingsutbildning. Det konstaterar Jonas Olofsson, professor vid Malmö högskola, som i den nya studien Yrkesutbildning i förändring: från lärlingsutbildning till yrkescollege (2015:18) sammanfattar de förändringar som arbetslivet genomgår och de krav som en modern yrkesutbildning måste leva upp till. Studien är genomförd på uppdrag av Ratio, inom forskningsprogrammet Kompetens för tillväxt.


2015-04-20: DI Debatt: "Vi förbättrar upphandling ihop"

Offentlig upphandling uppgår årligen till hundratals miljarder kronor. Här finns stort utrymme att skapa ökad kvalitet och effektivitet genom fri och öppen konkurrens, skriver SKL:s ordförande Lena Micko, civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Teknikföretagens vd Åke Svensson på DI Debatt. 


2015-04-18: Amorteringskravet på nya bolån kan försenas ett år

Amorteringskravet, som kommer att försvåra framför allt för unga att köpa bostad, får kritik från juridiskt håll.


2015-04-17: Tibrokök och Kungsäter Kök gör gemensam satsning

Den 15 april träffades en uppgörelse mellan ägarna bakom Tibrokök och Kungsäter Kök i Varberg kring förvärv av verksamheten i Varberg samt Kungsäter Kök i Stockholm AB. Bakom det nybildade ägarbolaget står ägarna till Tibrokök, Mikael Lundqvist, Fredrik Hellman och Christian Josefsson, samt från Kungsäter Kök, Jonas Wendel.


2015-04-16: TMF:s vd om regeringens vårbudgetproposition: "Missar möjligheten att ta det helhetsgrepp som krävs för bostadspolitiken”

TMF:s vd David Johnsson är kritisk till huvudragen i den vårbudget som regeringen presenterade den 15 april. Trots regeringens ansatser till stimulanser för ett ökat bostadsbyggande menar han att det finns avgörande orostecken – inte minst när det gäller förutsättningarna för landets företagare – och han anser också att regeringen missar möjligheten att lyfta bostadspolitiken till en nationellt prioriterad fråga.


2015-04-14: Statsministerbesök på ZilenZio

Några månader efter Fredrik Reinfeldts Johanson Design-besök var det ZilenZios tur att få presentera sin verksamhet för en statsminister.  Måndagen den 13 april gästades Örebroföretaget av Stefan Löfven, som även hade med sig näringsministern Mikael Damberg.
- Vi hann sitta 45 minuter i vårt konferensrum och jag fick bra gehör för mina frågor, berättar Marie Lindqvist-Pahlstad, grundare och vd.


2015-04-14: Bülow cyklar mot nya uppdrag

Söndagen den 12 april gränslade Lars Bülow cykeln för sitt livs äventyr. Målet är ”världens ände”, fiskebyn Sagres i Portugal. 
Vad en av möbel-Sveriges mest kända personer, tidgare Lammhults-vd:n, ska göra sedan är inte bestämt.
– Det enda jag vet är att jag vill göra något nytt. Kanske blir det i en annan bransch. Jag har faktiskt inte bestämt mig ännu, säger Lars.


2015-04-10: FI-chefen Martin Andersson avgår

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson avgår. Istället ska han bli partner på konsulbolaget Oliver Wyman.


2015-04-03: Materia belönas med Red Dot Award

Materia, med kontor och tillverkning i Tranås, belönas i världens största tävling när det gäller produktdesign. Priset går till fåtöljerna Clip (design Fredrik Mattson) samt Frame (design Ola Giertz).


2015-03-28: Sjukförsäkringsgräns bort den 1 januari

Nu ger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besked om den bortre sjukförsäkringsgränsen. Den 1 januari ska den bort, enligt planen. 


2015-03-25: ”Flera tusen vita jobb kommer att försvinna”

Regeringen presenterade i dag sitt nya förslag som går ut på att flytta pengar från rotavdrag till subventioner för byggande av små hyresrätter för unga samt äldrebostäder. Förslaget får frän kritik från både oppositionen och Sveriges Byggindustrier.


2015-03-25: Regeringen föreslår byggsubventioner - finansierat av sänkt ROT-avdrag

Regerigen vill årligen satsa 3,2 miljarder kronor för att bygga 15 000 nya hyresrätter per år. Förslaget, som ska finansieras genom en förändring i rot-avdraget, ingår i budgetpropositionen för 2016.


2015-03-20: TMF:s vd David Johnsson kommenterar stoppade affärsvisum till Saudiarabien

Saudiarabien har meddelat utrikesdepartementet om att de inte kommer att utfärda några nya affärsvisum till svenskar. TMF:s David Johnsson är en av de vd:ar inom Svenskt Näringsliv som kommenterar situtationen och hur det kan påverka de svenska företagen. Hör honom i Ekonomiekot den 19 mars.


2015-03-17: DN Debatt: "Staten måste ta ekonomiskt ansvar för bostadsbyggandet"

Efter flera decennier står det klart att marknaden inte klarar att lösa krisen. Nu måste staten ta ekonomiskt ansvar för att fler bostäder byggs, skriver bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) på DN Debatt.


2015-03-12: Trähusdagarna: Branschutmaningar framöver - såväl tekniskt som politiskt

Drygt 130 deltagare, 19 föreläsningsämnen med ett spektra såväl brett som djupt. För 15:e året i rad anordnades Trähusdagarna - temadagar för tekniker, leverantörer och inköpare i trähusindustrin och ett samarrangemang mellan TMF, SP samt Smart Housing Småland. 11-12 mars var mötesplatsen Billingehus i Skövde.
Och branschen står inför utmaningar framöver - såväl tekniskt som politiskt.


2015-03-11: TMF kritiska till FI:s remissförslag om amorteringskrav

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån från och med den 1 augusti 2015 och omvärdering av bostaden får endast göras vart femte år. Det förslag och de skärpta amorteringskrav lades fram av Finansinspektionen (FI) idag och TMF är kritiska:
- Kraven är oroväckande och riskerar att stoppa nyproduktionen av bostäder och därmed förvärra situationen. Grundproblemet är just bostadsbristen och att det finns för få tillgängliga bostäder. Vi efterlyser istället övergångsregler som inte stoppar nyproduktion, säger TMF:s vd David Johnsson.


2015-03-09: Alla elever får sommarjobb

Kinnarps har stort behov av arbetskraft inför sommaren. Så stort att alla elever på Kinnarps träteknik kommer att erbjudas feriejobb.


2015-03-02: DI Debatt: Så ska den offentliga upphandlingen förbättras

Den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till 600 miljarder kronor per år. För att utveckla arbetet krävs en nationell politik som driver på det strategiska arbetet med upphandling, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och regionrådet i Skåne Amela Hodzic (S) på DI Debatt.


2015-02-23: Kaplan: "Ett mycket givande möte och besök"

Måndagen den 23 februari hade TMF ett längre möte med bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Förutom en lunch hann Kaplan besöka Skagershuset i Årsta – Årets Stockholmsbyggnad 2014 – och få en personlig guidning. Från TMF:s sida deltog styrelseordföranden Claes Hansson (även koncernchef i Götenehus AB), vd:n David Johnsson samt Gustaf Edgren, branschutveckling trähus.
-  Det var ett mycket givande möte och besök. Mötet gav mig möjlighet att fördjupa mina kunskaper i trähusbyggande och branschens utmaningar. Besöket i Skagershuset i Årsta gav mig också en konkret bild av hur bra trähus fungerar i stadsmiljön, säger Mehmet Kaplan.  


2015-02-23: TMF på DI Debatt: "Ge nybyggda villor amorteringsundantag"

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav riskerar att slå lika hårt mot nybyggnationen av småhus och lägenheter som bolånetaket gjorde när det infördes. Om detta blir verklighet bör ett nybyggnationsundantag införas, skriver Claes Hansson, styrelseordförande TMF samt koncernchef Götenehus AB, och David Johnsson, vd på TMF.


2015-02-20: Brittiska regeringen skyddar designmöbler

Det blir lagligt att köpa kopior av designmöbler från Storbritannien i ytterligare tre år, efter ett beslut av brittiska regeringen. Därefter kommer prisvärda designermöbler inte längre vara tillgängliga för alla.


2015-02-19: De vill sätta Möbelsverige på världskartan

Nystartade Interiorcluster Sweden prioriterar nu två viktiga frågor. Det handlar om internationalisering och rekrytering, enligt uppstartskoordinator Anders Wisth.


2015-02-19: S vill återinföra högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Högskolebehörighet som standard på yrkesprogrammen – med möjlighet att välja bort den. Det är regeringens förslag på mellanväg för att lyckas få igenom en förändring av yrkesprogrammen i riksdagen.


2015-02-18: Verklig familj flyttar in i villa

A-hus har i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut skapat en energieffektiv villa. I det första exemplaret bodde en robotfamilj. Men när nu ytterligare ett hus byggs, är det en mänsklig familj som flyttar in.


2015-02-17: DO granskar 200 små arbetsgivare

Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige arbetar för arbetsgivare med färre än 50 anställda. Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder nu granskning av hur 200 av dessa små arbetsgivare arbetar med jämställdhetsplaner.


2015-02-14: Debattreplik - Kaplan: "Bostadspolitiken måste se till helheten"

Villaägarna riktar i en debattartikel kritik mot regeringens bostadspolitik (Brännpunkt 6/2). Bostadsminister Kaplans svar är att Sverige behöver en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla.


2015-02-12: SVT Opinion/Debatt: ”Hela AF-systemet måste göras om i grunden”

”Myndighetens uppdrag måste göras tydligare. Arbetsgivarna använder AF vid rekrytering i allt mindre omfattning. Regeringens ambitioner om att utveckla AF till en 'matchningsspecialist' är att likna vid inget annat än resursslöseri”, skriver Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen, på SVT Opinion.


2015-02-10: Succé för Stockholm Furniture Fair

Stockholm Furniture & Light Fair som avslutades i helgen kan blicka tillbaka på en riktigt stark upplaga. Sammanlagt lockades närmare 40 000 besökare till Stockholmsmässan och intresset för Stockholm Furniture & Light Fair har ökat inom alla områden.


2015-02-10: Perbo: "Låt nyproduktion slippa amorteringskrav"

Rikta åtgärderna mot skenande priser och skuldsättning, men bromsa inte byggandet av nya bostäder, skriver Ulf Perbo, på DN Debatt. Perbo var statssekreterare 2010-2014 med ansvar för bostadspolitik. 


2015-02-10: Debatt/DN: "Tvångsamortering bromsar byggandet"

Bostadsbyggande handlar om finansiering och vill man öka byggandet så kommer skuldsättningen att öka, det är oundvikligt. Förslagen om bolånetak, amorteringstvång och minskad avdragsrätt för skuldräntor riskerar att leda till en kraftig nedgång för byggandet, skriver företrädare för byggbranschen.


2015-02-05: Vinnare av Form +1 Award 2015: Inga Sempé med lampan w153

Årets vinnare av Form +1 Award är den franska formgivaren Inga Sempé med lampan w153 för producenten Wästberg. Priset delades ut på Stockholm Furniture & Light Fair av förra årets vinnare Färg & Blanche tillsammans med Forms chefredaktör Bo Madestrand.


2015-02-05: Debatt: Fem åtgärder som ger industrin ny fart

Åtgärda bristerna i infrastrukturen, ge oss konkurrenskraftiga energipriser och satsa på forskning och kompetensutveckling. Då kan industrin bli framgångsrik och skapa nya jobb. Det skriver Industrirådet i ett debattinlägg - ett råd som företräder både industrifacken och arbetsgivarna och där TMF representeras via vd:n David Johnsson.


2015-02-05: Faludesigner bakom Årets Stol

"En lika enkel som genial form". Årets stol är ritad av Axel Bjurström, delvis uppvuxen i Falun. Priset fick han när Elle Decoration Swedish Design Award delades ut tidigare i veckan.
 


2015-02-05: SVT/ABC: "Slit och släng håller inte längre"

Just nu pågår Möbelmässan i Älvsjö och samtidigt intar Stockholms designvecka stan. Hållbarhet och den digitala revolutionens påverkan på våra dagliga liv är två återkommande teman. 


2015-02-04: Arkitektur: "Här skärskådas möblerna"

Arkitekturs utsända Ingrid Sommar skriver om möbelmässan och en av de utställningar hon gillar mest är "Inside Scandinavian Design".


2015-02-04: TV4-reportage: "Möbelmässan - brända färger är en trend i hemmet"

Tisdagen den 3 februrari drog Möbelmässan igång och TV4:s Maria Forsblom hade tagit sig till Stockholmsmässan i Älvsjö för att hitta trenderna och nyheterna.


2015-02-03: Svedbergs Front utsett till Årets badrum

Badrummet Front från Svedbergs har fått utmärkelsen ELLE Decoration Design Awards och utsetts till Årets badrum.


2015-02-03: DN-intervju med möbelmässans hedersgäst, Ilse Crawford

Hemlängtan är en framträdande känsla på årets möbelmässa. Hedersgäst är brittiska Ilse Crawford, vars sobra och jordnära formgivning med mycket naturmaterial har skapat hemtrevnad även i offentliga miljöer.


2015-02-03: SvD-intervju med Kaplan: "Byggandet är det enda verktyg vi har"

Han har lovat en kvarts miljon nya bostäder de närmsta fem åren. Kollektivtrafiken ska föra löftet i mål. Men priserna på bostäderna vill bostadsminister Mehmet Kaplan inte tala närmare om.


2015-02-02: Debatt: Industrins företrädare kräver tyngre transporter

Totalt 19 vd:ar och fackordföranden - däribland TMF:s vd David Johnsson - ställer sig bakom ett debattinlägg där de kräver tyngre transporter för svensk industri. "Vi är överens om att det är viktigt att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det handlar om vår framtid; välfärden, jobben och tillväxten. En väg till framgång är att effektivisera näringslivets transporter. Genom att tillåta fordon av normallängd men med större lastkapacitet kan vi få minskade utsläpp och högre effektivitet."


2015-02-02: Ekot: Kommuners satsning på träbyggnader kritiseras

Intresset bland kommuner att profilera sig som träbyggnadsstäder ökar. En del kommuner har antagit särskilda strategier som slår fast att trä ska användas så långt det är möjligt framför andra material. Samtidigt möter den här utvecklingen kritik från betong- och byggbranschen.


2015-01-31: Kaplan framhöll fördelarna med trä på Trästad

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) talade om träbyggandets klimatfördelar, när han nyligen gästade ett seminarium om nytt byggande som arrangerades av Trästad.
– Trä som material och som byggmetod har stora miljöfördelar och bidrar till sänkta koldioxidutsläpp inom samhällsbyggandet, sade Mehmet Kaplan.


2015-01-23: Damberg: Innovationsråd blir verklighet i vår

Under våren blir regeringens planer på ett innovationsråd verklighet. Det lovar näringsminister Mikael Damberg i en intervju med VA.se. Planen är också att ta efter andra länders framgångsrika satsningar på inkubatorer.


2015-01-20: Fler i Lysekil får jobb tack vare visstid

"Utan möjlighet att visstidsanställa hade vi inte vågat ta in så många som vi gör nu. Båda parter – företaget och medarbetaren – får en chans att känna varandra på pulsen och ta reda på om vi trivs tillsammans", säger Mats Andersson, vd på H-Fönstret i Lysekil AB.


2015-01-16: Tillsatt utredare för ny myndighet för upphandlingsstöd

Civilminister Ardalan Shekarabi har utsett Hans-Eric Holmqvist att som särskild utredare förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för upphandlingsstöd, Upphandlingsmyndigheten. Intentionen är att nå bättre upphandlingar och färre kostsamma överklaganden.


2015-01-16: Bostadsminister Kaplan i DN-intervju: "Så ska regeringen få fart på byggandet"

Bostadskrisen kan bara lösas om fler bolag bygger bostäder. Därför vill bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) underlätta för mindre byggbolag att få lån på rimliga villkor. Nu bjuder han in oppositionen till en bred överenskommelse för att lösa bostadskrisen.


2015-01-15: Gymnasieministern: "Arbetsmarknaden kräver högskoletillhörighet"

Yrkesprogrammens utsikter har inte ljusnat. Nu vill regeringen återinföra den allmänna högskolebehörigheten.


2015-01-14: Bättre än på många år för Hallberg-Rassy

Båttillverkaren Hallberg-Rassy ökar nu sin produktion och kommer under några veckor att bygga segelbåtar 24 timmar om dagen och sju dagar i veckan.


2015-01-12: Frågestund med Ilse Crawford - årets Guest of Honour

Design är som mest kraftfull när den ger svar på våra frågor om allt det nya som sker i världen. Och för att få svar måste vi ställa frågor. Med sin utställning på Stockholm Furniture & Light Fair, 3-7 februari, vill årets Guest of Honour Ilse Crawford, engagera besökarna med en frågestund.


2015-01-08: Regeringen miljardsatsar på stadsmiljö

Regeringen har beslutat att satsa två miljarder för att samordna satsningar på kollektivtrafik och bostadsprojekt för att öka bostadsbyggande.


2015-01-08: Tillfälliga saluhallen på Östermalm byggs i trä

Stockholms stad ska renovera och rusta upp Östermalms saluhall 2016-2018, ett uppdrag som gått till arkitektbyrån Tengbom och som startade i dagarna. Under den nästan tre år långa renoveringen kommer verksamheten att bedrivas i en tillfällig saluhall på Östermalmstorg – en paviljong som byggs i trä.


2015-01-06: Alliansen säger nej till skolsamarbete

Regeringen vill ha ett blocköverskridande samarbete i skolpolitiken och tre utbildningsministrar gick ut med ett gemensamt debattinlägg i DN den 5 januari. Men allianspartierna avfärdar inbjudan.


2015-01-05: DN Debatt: "Vi måste bli överens om grunderna för skolpolitiken"

Samförstånd behövs. Det är tid för ansvar. Vi hoppas att regeringen och Alliansen nu tillsammans kan arbeta för en skolpolitik som ligger fast över val och förankras i forskning och bland skolpersonal, skriver de tre ministrarna vid utbildnings­departementet Gustav Fridolin, Helene Hellmark Knutsson, Aida Hadzialic på DN Debatt.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se