Nyhetsarkiv 2016

2016-06-29: Yrkesgymnasium som ger jobb

Gymnasieskolorna är C&D Snickeris rekryteringsunderlag och man upplever nu ett ”fritt fall”. Yrkesutbildningarna läggs ner en efter en i olika kommuner. Totalt finns endast ett 20-tal skolor kvar i hela Sverige som bedriver den sortens yrkesutbildning och av dessa är det ca 40 procent som har nollintag. ”Det är ett stort hot mot tillväxten”, säger Pia Hansson, HR-ansvarig på C&D Snickeri i Falköping.


2016-06-29: Trähus är mångas förstaval

De flesta bostadskonsumenter vill bo i ett hus byggt i trä. Det visar en undersökning av Novus som Sveriges Träbyggnadskansli låtit utföra. 53 procent av de intervjuade svarar trä om de hade kunnat välja fritt.


2016-06-22: TMF om regeringens förslag för upphandlingar: ”Lovande men svårtolkat”

Regeringen har vid dagens regeringssammanträde fattat beslut om propositionen Nytt regelverk om upphandling. Genom propositionen föreslås genomförande av 2014 års EU-direktiv på upphandlingsområdet och propositionen innehåller bland annat förslag om tydligare regler om miljö-, arbetsrättslig- och social hänsyn. TMF:s branschchef Cecilia Ask Engström tycker beslutet är lovande men svårtolkat.


2016-06-21: "Vi behöver en politik, över partigränserna, som förmår ta ansvar för den alltmer akuta situation som Sverige befinner sig i".

Alliansen drar sig ur de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken och kommer i stället lägga gemensamma förslag i höst, skriver Alliansföreträdare i en artikel på DN Debatt. TMF ser med oro på utvecklingen och Gustaf Edgren kommenterar; "Vi behöver en politik, över partigränserna, som förmår ta ansvar för den alltmer akuta situation som Sverige befinner sig i".


2016-06-20: Handlingsplan för Smart Industri

Regeringen har tagit ett helhetsgrepp för att främja industrins utveckling i Sverige - en nyindustrialiseringsstrategi kallad ”Smart industri” och som presenterades den 21 januari i år. Strategin ska bidra till att stärka företagens omställningsförmåga och konkurrenskraft. Nu presenterar regeringen en första handlingsplan för Smart industri.


2016-06-18: Hög och rätt kompetens viktigt

Branschrådet för trä-, möbel- och inredningsbranschen har haft möte på Inredia i Tibro och diskuterat kompetensförsörjning.


2016-06-17: Stark kritik mot förslaget om utökat sjuklöneansvar

Regeringens förslag om ökat sjuklöneansvar för arbetsgivare får tung kritik från remissinstanserna. Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tänker fullfölja planerna.


2016-06-17: Bolund vill vänta med nya boåtgärder

Effekterna av amorteringskravet bör noga utvärderas innan nya åtgärder sätts in. Det anser finansmarknadsminister Per Bolund. "Jag ser en fördel i att vidta en åtgärd i taget", säger han till Di.


2016-06-09: Ökningen av antalet arbetsplatsolyckor har avstannat

AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport är Sveriges största analys inom området allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Statistiken visar att den långvariga sjukfrånvaron fortsätter att öka, men att den tidigare ökningen av arbetsskador har stannat av.


2016-06-07: Företag negativa till ny sjukskatt

Regeringens förslag om en ny sjukskatt, eller ”hälsoväxling” som regeringen valt att kalla det, har mötts av kraftiga protester från företagen. Budskapet är tydligt: Sjukskatten skulle slå mot jobben och öka utanförskapet.


2016-06-06: Att tänka på när ni anställer minderåriga

Det finns regler för hur och när minderåriga får arbeta. Här följer lite information från TMF som kan vara bra att känna till för dig som arbetsgivare.


2016-06-03: Båtindustrin har vind i seglen igen

"Det känns som om det är på väg att ljusna i den här branschen och intresset för att köpa fritidsbåt har ökat på senare tid", säger Jörgen Ottosson, vd på Najad, skriver Bohuslänningen. Företagen Najad och Hallberg-Rassy håller båda på att rekrytera personal. Ett annat företag på ön, Malö Yachts, planerar på nytt börja tillverka segelbåtar.


2016-05-26: Lammhults köper Ragnars Inredningar

Lammhults Design Group förvärvar samtliga aktier i designmöbelföretaget Ragnars Inredningar med huvudkontor och produktion i Forserum, strax öster om Jönköping. Målet är stärka sin postion inom offentlig miljö.


2016-05-25: Tre nya ministrar i regeringen - Peter Eriksson (MP) blir ny bostadsminister

Det blir tre nya namn i regeringen framöver; tidigare språkröret Peter Eriksson (MP), kommunalrådet Karolina Skog (MP) och statssekreterare Ann Linde (S). Dessutom fördelar statsministern om flera uppdrag inom regeringen  där framtidsminister Kristina Persson (S) lämnar regeringen. Det tidigare språkröret för Miljöpartiet och nuvarande EU-parlamentarikern Peter Eriksson blir ny bostadsminister.


2016-05-20: Offentlig upphandling kan förändras

En ny lag om offentlig upphandling kan införas vid årsskiftet. Regeringen har lämnat ett förslag till lagrådet, med ökade möjligheter till innovationsupphandling och till att ställa krav på arbetsmiljö, närproducerat och miljöhänsyn. På DN Debatt den 19 maj betonar statsminister Stefan Löven och civilminister Ardalan Shekarabi framför allt två skäl till en ny lagstiftning kring offentlig upphandling. Dels att man vill göra det möjligt för myndigheter att ställa krav på villkoren för de som utför arbetet och på till exempel miljöhänsyn, dels vill man höja den innovationsdrivande aspekten i offentliga upphandlingar.


2016-05-19: Leif Östling ny ordförande i Svenskt Näringsliv

Vid Svenskt Näringslivs stämma den 19 maj valdes Leif Östling, Scanias tidigare vd och numera styrelseledamot i SKF och Volkswagen, till ny styrelseordförande efter Jens Spendrup.
– Jag är hedrad av att ha fått detta stora förtroende. Sverige står inför en rad stora utmaningar. Svenskt Näringsliv spelar en viktig roll i arbetet med att klara dem, sade Leif Östling i en kommentar.


2016-05-13: TMF:s temadag: Leverantörsamverkan kräver genomtänkt strategi

Den 12 maj och för andra året i rad höll TMF, tillsammans med Jönköping University och Träcentrum, en temadag på ämnet leverantörssamverkan. Syftet var att lyfta och förstärka samarbetet för att skapa konkurrenskraftig samverkan mellan leverantör och producent för att möta morgondagens kundbehov.  Årets temadag tog ytterligare ett steg från förra årets och berörde ämnen såsom strategiska val, samt hur trä och möbelindustrin kan lära sig av forskning inom ansvar för hållbarhet och sociala frågor.


2016-05-13: Svenska Fönster ny huvudsponsor för Design S – instiftar Svenska Fönster-priset

Svenska Fönster går in som huvudsponsor till Sveriges nationella designutmärkelse Design S. Dessutom instiftar man tillsammans med Svensk Form och Design S ”Svenska Fönster-priset” som syftar till att lyfta intresset för fönsterlösningar och uppmuntra till att bygga med ljus.


2016-05-10: Design S 10-årsjubilerar - TMF värd för kategorin Möbler & Inredning & Textil

2016 är det 10 år sedan designutmärkelsen Design S delades ut för första gången. I år introduceras även hela 10 stycken kategorier samt två specialpriser: Folkets val, där samtliga nominerade bidrag tävlar, och Juryns hederspris. Svensk Form har bjudit in organisationer från hela designbranschen att vara värdar för årets kategorier och utse juryn tillsammans med Svensk Form, och TMF är värd för Möbler & Inredning & Textil.


2016-05-10: Derome förvärvar Setra Plusshus

Derome har i dagarna träffat en överenskommelse med Setra Group om förvärv av Setra Plusshus. Därmed utökar Derome sin verksamhet av industriell produktion av bostadshus i trä.


2016-05-09: Nytt rekord: 240 kommuner har bostadsbrist

Antalet kommuner med bostadsbrist har ökat med 30 procent från förra året. Numera handlar det om 240 av landets 290 kommuner, och särskilt svårt att få bostad har unga och nyanlända. Det visar en ny sammanställning från Boverket. 


2016-05-03: Sveriges största entreprenörstävling avgörs i Almedalen

Visby förvandlas till Sveriges Silicon Valley under Almedalsveckan. Under två dagar flyttar 50 av Sveriges mest innovativa framtidsbolag in i Industriområdet. Årets startupbolag och Årets tillväxtbolag 2016 ska utses i Serendipity Challenge.


2016-04-28: Bordet Landala - Årets Möbel 2016

Formgivaren Emma Olbers får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2016 för bordet Landala. Allmogens vardagsmöbel har uppdaterats för vår tid – med närhet för bättre middagssamtal.


2016-04-26: Tävling efterfrågar energiteknik för framtidens småhus

WSP projektleder en ny teknikupphandling av kombinerade värme- och ventilationssystem för energieffektiva småhus. Uppdragsgivare är en beställargrupp bestående av småhustillverkare och branschorganisationen Trä- och möbelföretagen TMF, samt Energimyndigheten.


2016-04-22: TMF:s årsmöte nådde nya höjder

Att se på tillvaron ur nya perspektiv är både nyttigt och välbehövligt. Och säkerligen var det många nya tankar som snurrade efter TMF:s årsmöte den 21 april. En journalist, en astronaut och en arbetsgivarexpert delgav sina kunskaper när det gäller framtidsfrågor; ett ämne som alltid står högt på agendan.


2016-04-20: FI presenterar detaljer kring amorteringskravet

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med två procent per år  Från den 1 juni gäller nya amorteringskraven på nya bolån. Finansinspektionen har i dag presenterat detaljerna.


2016-04-18: Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår

Bostadsminister Mehmet Kaplan lämnar regeringen. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens vid lunchtid på måndagen.


2016-04-18: AVTAL 2016: Byggstrejken är över

Byggnads och Sveriges Byggindustrier enades på söndagskvällen den 17 april om ett nytt, 13-månader långt, avtal. Strejken är därmed över. vtalsvärdet är 2,2 procent på 12 månader och räknas upp om 2,38 procent på 13 månader.


2016-04-14: Innovativ tandsticka belönas med Red Dot

TePe Munhygienprodukter AB har belönats med det internationella designpriset Red Dot för den innovativa tandstickan TePe EasyPick. Vinnaren belönades även för sin tandsticka vid Plastforums Plastovationer Awards 2015 i kategorin Design/Produktutveckling.


2016-04-13: TMF:s vd om vårbudgeten: "Återigen missar man att lyfta bostadspolitiken"

Trä- och Möbelföretagen, TMF, kommenterar regeringens vårbudget som presenterades idag:
- Återigen missar regeringen tillfället att lyfta bostadspolitiken till en nationellt prioriterad fråga med konkreta åtgärder som leder till en förändring av det svåra läget på bostadsmarknaden. I vårbudgeten saknas även nödvändiga långsiktiga satsningar på svensk industri, säger David Johnsson, vd på TMF.


2016-04-13: AVTAL 2016: Sveriges Byggindustrier varslar om skyddsåtgärder mot Byggnads storstrejk

Tisdagen den 12 april påbörjade Byggnads en strejk som direkt och indirekt berör 525 arbetsplatser och 9700 byggnadsarbetare i ett första skede. Sveriges Byggindustrier har varslat om skyddslockout på Byggavtalets område avseende Byggnads medlemmar som är anställda i medlemsföretag som direkt eller indirekt är påverkas av Byggnads strejk.


2016-04-12: Nordbygg 2016 - en bransch med högtryck

Nordbygg – norra Europas största fackmässa – avslutades i fredags. 900 utställare inom bygg, fastighet och VVS mötte ungefär 48 000 besökare under fyra intensiva dagar på Stockholmsmässan.


2016-04-07: Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar mot Almega

Bakgrunden till varslen är främst Unionen och Sveriges Ingenjörers krav på att införa ”flexpension”. Stridsåtgärderna omfattar mer än 10 000 medarbetare, och om parterna inte kommer överens innan dess så träder konfliktåtgärderna i kraft den 18 april 2016, kl 12.00.


2016-04-06: Varsel från Byggnads

Byggnads har varslat om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Varslet är uppdelat i tre delar: stridsåtgärder som träder i kraft den 12 april, den 19 april samt den 26 april. Enligt Byggnads omfattar varslet 60 företag och 2.600 medlemmar.


2016-04-06: TMF:s Anders Rosenkilde uttalar sig om otäta hus

Att inte bygga täta hus ger stora och kostsamma konsekvenser, som är svåra att rätta till i efterhand. Det konstaterar försäkringsbolaget Gar-Bo i en ny rapport om varför och hur vi ska bygga lufttätt. TMF:s chef för teknisk utveckling, Anders Rosenkilde, är en av dem som uttalar sig.


2016-04-04: AVTAL 2016: Svenskt Näringsliv och LO sätter ner foten

LO och Svenskt Näringsliv gör gemensam sak och rekommenderar parterna som ännu inte har tecknat avtal i avtalsrörelsen att följa märket. De träffade avtalen inom industrin och handeln på 2,2 procent i löneökningar bör ses som normerande. ”Vi måste ta ansvar för att konkurrenskraften kan bibehållas och stärkas”, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.


2016-03-28: Designdrottningen vill hitta idéerna bortom trenderna

Monica Förster är Sveriges okrönta designdrottning. Som ny konstnärlig rådgivare för Swedese tar hon klivet in i en traditionellt manlig bastion, den svenska möbelindustrin.


2016-03-23: Säkra köket mot vattenskador

Säker vatten har - tillsammans med branschföreträdare från försäkringsbolag, byggentreprenörer, branschorganisationer och köksföretag inom TMF - tagit fram en enkel broschyr som beskriver goda exempel på fuktsäkra lösningar för kök. Observera att detta inte är några nya branschregler från Säker vatten utan en hjälp för den som vill minska risken för fuktskador i kök.
Broschyren kan laddas ner till höger. 


2016-03-17: TMF om klubbat amorteringskrav: ”Undantaget är i kortaste laget”

Riksdagens finansutskott har i dag enats om krav på amortering för bostadslån, med vissa undantag. Exempelvis ska lån till nybyggda bostäder undantas från kraven i fem år – till skillnad från obegränsad tid enligt tidigare förslag.
TMF välkomnar undantaget för nybyggnation även om man gärna hade sett tidsaspekten varit ännu längre.


2016-03-16: Ändrat nyproduktionsundantag till fem år

Regeringen och allianspartierna är överens om en ny utformning av amorteringskravet skriver Dagens Industri. Men enligt DI ska uundantaget för nyproduktion i den nya kompromissen endast gälla i fem år. Beslutet uppges klubbas i finansutskottet på torsdag.


2016-03-12: Regeringens krav på kommunerna: Bygg mer

Regeringen vill ha en snabb uppgörelse om bostadspolitiken men är samtidigt redo att gå fram på egen hand. Ett viktigt mål är att öka trycket på kommunerna. "Man kan diskutera både morötter och piska", säger finansminister Magdalena Andersson.


2016-03-10: Råå förskola vann Träpriset 2016

Träpriset-2016-Råå-Förskola-Foto-Åke-Eson-Lindman-450

Råå förskola i Helsingborg är vinnare av Träpriset 2016 - ett av Sveriges mest kända arkitekturpris som tilldelas en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i. Pristagaren ärades i samband med Träprisgalan den 9 mars och tog emot  den gyllene hästen och prissumman på 100 000 kronor. (Foto: Åke Eson Lindman)


2016-03-09: AVTAL 2016; TMF säger nej till OpO-skiss om ett tvåårigt avtal

Den 7 mars överlämnade de opartiska ordförandena, OpO:s, en skiss som innehöll förslag på ett tvåårigt avtal. Dagen efter meddelade TMF att skissen inte kunde accepteras i dess nuvarande form.
- Vår bedömning är att förutsättningarna för att kunna träffa längre avtal är att de fortsatta diskussionerna utgår från en väsentligt lägre kostnadsnivå än under innevarande avtalsperiod, säger Eva Glückman, förhandlingschef på TMF, i en kommentar.


2016-03-08: Riksdagsmän tog intryck av Älö Trä och BoKlok

Ola Johansson (C) är ansvarig för bostadsfrågor i partiet. På måndagen besökte han och Anders Åkesson (C) Vimmerby och tittade närmare på BoKlok och Älö Trä med anledning av bostadskrisen i Sverige och de lokala företagens modulhusbyggande. – Jag är stolt över att vi har hamnat här, säger Älö Träs vd Peter Anemyr till Dagens Vimmerby.


2016-03-07: Anders Ferbe ny styrelseordförande i Teknikcollege

I samband med Riksföreningen Teknikcollege Sveriges årsmöte den 3 mars i Stockholm valdes IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe till ny ordförande. Anders satt tidigare som vice ordförande i föreningen. Teknikcollege ägs gemensamt av industrins parter och ordförandeskapet växlar mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisation.


2016-03-04: AVTAL2016/DEBATT; Skärpt konkurrenskraft ger fler jobb

Årets avtalsrörelse är avgörande för vi ska klara av att stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb i Sverige och i Kronobergs län. Carina Hermansson, förhandlare och regionansvarig för sydost på IKEM och åtta andra arbetsgivarorganisationer tydliggör konkurrenskraftens betydelse i avtalsförhandlingarna. Debattinlägget är publicerad i Smålandspostens nättidning den 4 mars. 


2016-03-03: Träcentrum vill starta friskola med träteknikerutbildning hösten 2017

Träcentrum planerar att starta en friskola för att utbilda elever från hela landet till trätekniker.
— Jag är helt bergsäker på att vi kan locka elever till en sådan utbildning, säger P-O Simonsson, vd  för Träcentrum till Smålands Dagblad.


2016-03-01: DEBATT/Byggindustrin.se:”Bygga småhus är enda chansen att täcka behovet”

”I Västeuropa är nära hälften av allt bostadsbyggande småhus och Sverige är idag ett av de länder i västvärlden som har det svagaste småhusbyggandet”, skriver Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall 2010-2014. Ett ökat småhusbyggande är enda sättet att bygga 70 000 bostäder per år enligt Ulf Perbo.


2016-02-25: Lindbäcks ökar volymen med ny fabrik

Lindbäcks Bygg i Piteå har byggt hus med industriella metoder i 20 år. Nu höjer man ribban. Företagets nya fabrik ska bli lika effektiv som de bästa bilfabrikerna.


2016-02-22: Kommunerna: Bostadsbristen är rekordstor

Rekordmånga kommuner säger att de har bostadsbrist, på fem år har antalet bristkommuner fördubblats. Enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort är det nu bostadsbrist i närmare 250 av landets 290 kommuner. 


2016-02-19: LindholmsGruppen AB storsatsar med i ny fabrik i Eksjö

LindholmsGruppen AB, där bland annat Eksjöhus AB och Sävsjö Trähus AB ingår, har beslutat att investera drygt 100 miljoner kronor i en helt ny volymhusfabrik. Volymhusfabriken kommer att, vid full drift, sysselsätta cirka 70 personer och den uppförs på Nifsarpsområdet i Eksjö. Med denna investering får LindholmsGruppen AB tre anläggningar för husproduktion med en samlad kapacitet om cirka 1000 enheter.


2016-02-18: Var fjärde besökare från utlandet på Stockholm Furniture & Light Fair

Stockholm Furniture & Light Fair, som avslutades i helgen, stärker sin position ytterligare som världens största mötesplats för skandinavisk design. Sammanlagt gjordes närmare 40 000 besök på Stockholmsmässan, varav dryga 10 000 utgjordes av utländska besökare.


2016-02-16: DEBATT: "Yrkesutbildning behöver ett lyft”

2016 har utsetts till Yrkesutbildningens år. Det gläder särskilt oss som arbetar inom den svenska industrin. Efter år av vikande intresse för gymnasiets yrkesutbildningar är det fantastiskt om vi nu kan rikta välbehövlig uppmärksamhet mot den del av Utbildningssverige som är så avgörande för vår internationella konkurrenskraft, skriver Åke Svensson, Teknikföretagen, och Anders Ferbe, IF Metall.


2016-02-16: Lagrådet kritiskt till nya LOU

Efter åtta månader är Lagrådet färdigt med sin granskning av regeringens förslag till ny lag om offentlig upphandling (LOU, LUF och LUK) och Lagrådet är kritiskt mot de nya EU-direktiv som lagförslaget bygger på.


2016-02-12: Bostadsleverantör satsar med nytt namn

OBOS Sverige AB blir det nya namnet för det som varit BWG Homes AB, med varumärkena Myresjöhus och SmålandsVillan. Företaget förstärker samtidigt sin position inom utveckling av bostäder och kommersiella projekt på den svenska marknaden. 


2016-02-10: SFF 2016; Expressen - hetaste trenderna på möbelmässa

Pinniga ben, art déco och hantverkskänsla är några heta trender på möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair. Expressen (LEVA & BO)  har trendspanat på möbelmässan.


2016-02-10: SFF 2016; TV4 - hetaste trenderna på möbelmässan

TV4 har listat de hetaste trenderna på årets möbelmässa.


2016-02-09: AVTAL 2016: Avtalsrörelsen viktigaste frågor; TMF:s vd betonar konkurrenskraften

Avtalsrörelsen är i full gång. Men vilka frågor handlar det om? Arbetsmarknadsnytt går igenom de åtta viktigaste sakerna att hålla koll på och TMF:s vd uttalar sig om företagens internationella konkurrenskraft.


2016-02-09: Proposition om amorteringskrav inlämnad

Regeringens proposition om krav på amortering av nya bolån har i dag lämnats till riksdagen. Förslaget innebär i huvudsak att långivare ska tillämpa villkor som bidrar till en sund amorteringskultur när de lämnar nya bolån. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer förslås få meddela föreskrifter om amorteringskravet.


2016-02-09: SFF 2016; DN: "Spektakulär design är bara för skyltfönster"

Årets hedersgäster på Möbelmässan älskar Sverige och tycker att skandinavisk design har mycket gemensamt med brittisk. Med influenser från frikyrkorörelsen shakers vill duon skapa hederliga möbler som inte åldras.


2016-02-09: SFF 2016; Galor inledde designveckan

Närmare 1 000 personer ur design- och arkitektureliten samlades på Berns salonger i Stockholm på måndagskvällen när tidskriften Rum med systertidningar arrangerade Design- och arkitekturgalan Årets rum 2016. Priset Årets möbel gick till stolen Madonna, designad av David Ericsson för Gärsnäs. 


2016-02-09: DI DEBATT: "Facken måste ta ansvar för Sverige"

"Historiskt har den svenska fackföreningsrörelsen sett vikten av att ta ansvar för hela Sverige. Det har funnits en insikt om hur jobb skapas och att kostnaderna för arbetskraft påverkar vår konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning. Tyvärr har vi på senare år sett hur vissa fackförbund tar steg från att förvalta detta förtroende och agerar mer kortsiktigt för sina egna intressen. Denna utveckling har tilltagit i årets avtalsrörelse".
Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, samt Peter Jeppssson, vice vd Svenskt Näringsliv, skriver på DI Debatt.


2016-02-05: Ny Ratio-rapport om "yrkesutbildningens irrvägar"

Det svenska yrkesutbildningssystemet är fyllt av otydligheter enligt ny forskning. De elever som i vår står inför utbildningsval måste därför ta sig igenom ett system med flera irrvägar. Samtidigt har regeringen utsett 2016 till yrkesutbildningens år. Det skapar förväntan på åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen enligt Nils Karlson, docent och vd på forskningsinstitutet Ratio.


2016-02-05: DI DEBATT: "Upphandla fler hus i trä"

Genom att bygga i trä minskar koldioxidpåverkan avsevärt. Den offentliga sektorn har genom upphandling ett stort ansvar att gå före, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Finlands näringsminister Olli Rehn på DI Debatt.


2016-02-04: Amorteringskrav införs på bolån – från 1 juni

Från den 1 juni blir det obligatoriskt att amortera på nya bolån. Detta efter att regeringen i dag, den 4 februari, fattat beslut om en amorteringslag som väntas få stöd av riksdagen.


2016-02-03: Ny nationell arbetsmiljöstrategi

Måndagen den 1 februari presenterade regeringen en nationell arbetsmiljöstrategi för 2016-2020.
De fyra huvudområdena är:
- Nollvision för dödsolyckor
- Hållbart arbetsliv
- Psykosocial arbetsmiljö
- Vägledning om gränslöst arbetsliv


2016-02-01: Stockholm Design Week - årets designfest

Snart är det dags för vecka 6, som blivit synonym med Stockholm Design Week. Då kommer hela världseliten inom design och arkitektur till Stockholm för att mötas och se det senaste inom möbler och belysning på Stockholm Furniture & Light Fair. Flertalet av utställningarna är öppna för alla.


2016-01-29: Föreningen Trästad Sverige bildad

Den 28 januari 2016 bildades föreningen Trästad Sverige på ett konstituerande årsmöte på Grand Hôtel i Stockholm.


2016-01-29: Bostadsministerns plan: Vill bygga nytt miljonprogram

Det råder akut bostadsbrist i Sverige. Därför vill bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, bygga 700 000 nya bostäder – i något som kan liknas vid ett nytt miljonprogram.


2016-01-28: Ny digital byggvarudeklaration på gång

Nästa vecka, den 5 februari, lanseras den nya digitala Byggvarudeklarationen eBVD2015 med flera intressanta nyheter. Om ni är  medlemsföretag i Byggmaterialindustrierna får ni 25 % rabatt när ni registrerar era byggvarudeklarationer i verktyget.


2016-01-26: Arbetsmiljö hett för chefer

Arbetsmiljökunskaper är efterfrågade och just nu vill många företag att deras chefer ska bli bättre på psykosocial arbetsmiljö inför att de nya föreskrifterna som träder i kraft 31 mars.
– Flera större företag och organisationer har redan bokat anpassade utbildningar för alla sina chefer, säger utbildningsledare Kicki Dahlberg på Prevent.


2016-01-25: Årets Guest of Honour skapar utställningen Triptyk på Stockholm Furniture & Light Fair

Den brittiska designstudion Edward Barber & Jay Osgerby - årets Guest of Honour - visar ett tvärsnitt av vardagslivet i sin utställning Triptyk som innehåller deras senaste arbeten.


2016-01-21: Damberg: "Synen på industrin måste förnyas"

Synen på industrin behöver förnyas i takt med ökat tjänsteinnehåll, och det finns behov av en genomtänkt strategi för att klara omställningen. Det sade näringsminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff på torsdagen, då han presenterade regeringens nyindustrialiseringsstrategi.


2016-01-18: DEBATT: Damberg; "Ökad industriproduktion viktigt för fortsatt tillväxt”

Nyindustrialisering. Antalet anställda i kärnan av den svenska industriproduktionen minskar. På sikt riskerar vi att förlora fler delar av industrin. Tillverkning i Sverige är avgörande för jobben och den ekonomiska utvecklingen. Inom kort presenterar regeringen en nyindustrialiseringsstrategi, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) på DN Debatt


2016-01-15: Höjda kommunavgifter hämmar byggandet

Kostnaden för nyproducerade bostäder stiger och de delar som ökar allra snabbast är markpriser och kommunala avgifter. Ett exempel är plan- och bygglovstaxorna i Nynäshamn som ökat från 14 920 kronor år 1990 till dagens 139 830 kronor. ”En häpnadsväckande stor ökning”, anser Per Gutung på Skidstahus till Svenskt Näringsliv. Även Anders Ekholm, vd på Eksjöhus uttalar sig.


2016-01-14: Stolab förvärvar albin i Hyssna

Torsdagen den 14 januari offentliggörs Stolabs förvärv av albin i Hyssna. Köpet innebär att Stolab och albin i Hyssna blir ”syskon” i en familjekoncern ägd av Martin Johansson, vd på Stolab, och Göran Martinsson.
Företagen kommer att drivas vidare som separata bolag under respektive varumärke.


2016-01-14: Ardalan Shekarabi: Nya LOU försenas

Nya LOU, som skulle ha införts i år, kommer inte förrän nästa år, 2017. Det meddelar civilminister och regeringens ansvarige på området, Ardalan Shekarabi (S).


2016-01-13: Regeringen vill samarbeta för ökat bostadsbyggande

S och MP-regeringen tar nu initiativ till politiska samtal om byggpolitiken med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet. Det skriver statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i dag på DN Debatt.


2016-01-13: Möbelriksdagen: "Mitt råd är att jobba med det svenska"

Den 12 januari arrangerades Möbelriksdagen på Linnéuniversitet i Växjö - ett evenemang som samlar beslutsfattare och stora delar av möbelbranschen, i år cirka 300 deltagare. Under 2016 års upplaga var det framförallt två av branschens utmaningar som stod i fokus - internationalisering och kompetensförsörjning – och gästande Kristian Elvefors, vd Volvo Car Sverige, betonade vikten om att värna det svenska arvet för att kunna sälja mer utomlands.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se