Nyhetsarkiv 2011

2015-09-25: Lindbäcks Bygg växer med modulbyggda lägenheter

Cowboy-typerna är inte intressanta längre när Lindbäcks Bygg i Piteå anställer snickare. Vd:n Stefan Lindbäck vill ha helyllemänniskor som kan samarbeta och ser helheten. Företaget växer snabbt i regionen och snart börjar bygget av ännu en fabrik – superfabriken. Läs intervjun på Svenskt Näringslivs webbplats.


2011-12-27: Påbyggnadskurs i ABM 07

Vilket avtal ska man använda sig av när byggsektorn köper tjänster som både innefattar varor och montagearbete? Vad innebär dessa avtal och vad ska jag som företagare tänka på? Ta chansen till en fördjupningskurs för dig som redan är bekant med ABM 07.
 


2011-12-27: AA 05 blir AA 12

TMF, med referensgrupp, har tillsammans med Konsumentverket och Villaägarna under 2011 förhandlat fram nya ”Allmänna avtalsvillkor vid köp av monteringsfärdigt husmaterial – AA 12”. Villkoren gäller från och med 2012-01-01 med tillhörande formulär ”Köpeavtal AA 12” och kommer att publiceras på TMF:s, Konsumentverkets och Villaägarnas webbplatser.


2011-12-21: Edsbyverken toppar Möbelfakta-ligan

Edsbyverken i topp - med totalt nio möbler. Det är facit när Möbelfakta är på väg att avsluta sitt första märkningsår enligt den nya, utökade versionen.


2011-12-21: Ljungbergsfonden satsar på träutbildning

Ljungbergsfonden anslår 100 000 kronor för att marknadsföra trätekniska utbildningar på högskole- och universitetsnivå.


2011-12-21: Fler utländska utställare till Köln-mässan

Möbelmässan IMM i Köln, som arrangeras 16-22 januari 2012, lockar alltfler utländska utställare. Sett till enbart de utländska utställarna är ökningen 18 procent.


2011-12-15: Yrkes-SM har hunnit halvvägs

Västgötska Tibro blev sist ut av höstens kvaltävlingar i Yrkes-SM i möbelsnickeri. Med start i Falun den 16 november är nu första fasen avverkad en månad senare. Se vad lokal media har skrivit om Yrkes-SM så här långt.


2011-12-14: Nytt kollektivavtal klart

Nya kollektivavtal har nu träffats med GS-facket för trä- och stoppmöbelindustrierna. Avtalen ger löneökningar på 3 procent över 14 månader. Detta innebär en årskostnad för företagen på 2,6 procent.


2011-12-13: Återförsäljarmöte - "Inget slår originalet"

Arbetsgruppen inom immaterialrätt vill involvera återförsäljare inom hem- och offentlig miljö i arbetet mot kopior. I ett första steg anordnas möten med dem den 12 januari i Stockholm - för att visa vad möbelbranschen gör idag, och för att uppmuntra återförsäljarna till ett aktivt ställningstagande emot kopior.


2011-12-13: Extrainsatt Möbelfakta-kurs

Den 18 januari anordnas en extrainsatt Möbelfaktautbildning i Jönköping. Anmälan skickas till elin.quist@tmf.se. Mer information hittar du i bifogat säljblad. Läs även mer om Möbelfakta-kursen på Mobelfakta.se.


2011-12-12: Nytt avtal för industrin klart

Nya kollektivavtal har nu träffats för trä- och stoppmöbelindustrierna. Avtalen ger löneökningar på 3 procent över 14 månader. Från detta ska avräknas 0,25 procent för hela avtalsperioden - detta på grund av slutavräkning för en tidigare införd pensionsförändring. Löneökningskostnaderna över avtalsperioden stannar därför på 2,75 procent över 14 månader. Avtalen har dock sitt pris och TMF:s förhandlingschef, David Johnsson, är orolig för konsekvenserna för trä- och stoppmöbelindustrierna.


2011-12-12: Tenniscenter i trä på gång

Byggnationen av Södras tenniscenter i trä i Växjö är i full gång. Tennishallen kommer att drivas i ett bolag som ägs av tennisprofilerna Stefan Edberg, Carl-Axel Hageskog och Magnus Larsson.


2011-12-09: TMF-framgång i viktiga möten

Med anledning av den svåra marknadssituationen arrangerade TMF två viktiga möten den 8 december. Först träffade TMF:s vd Leif G Gustafsson samt vd:s från två trähusföretag Finansinspektionens chefsekonom Lars Frisell. Han är arkitekten bakom Bolånetakets konstruktion. Senare arrangerade riksdagsman Patrik Björck och TMF ett miniseminarium i Riksdagen om det svåra läget för svensk trähusindustri. Läs Leif Gustafssons intryck från en lyckad dag.


2011-12-09: Ny standard för säkerhet

Trävaruindustrin går samman för att enas om säkerhetskrav på maskiner. Arbetet drivs via Swedish Standards Institute, som i förlängningen hoppas på bättre globala standarder för säkerhet i en riskfylld bransch. Läs mer på prevent.se.


2011-12-09: Regering utreder förenklat byggande

Regeringen vill öka byggandet i Sverige. Därför har regeringen nu beslutat att ge generaldirektören för Statens bostadskreditnämnd, Lars Magnusson, i uppdrag att se över frågorna som rör plangenomförandeprocessen. Läs mer på boverket.se.


2011-12-08: Allt kraftigare inbromsning i ekonomin

Skuldkrisen i Europa fördjupas. Osäkerheten leder till att investeringar allt mer övergår i sparande. Detta gäller stater och banker i Europa, men även inom företag och privatpersoner i Sverige. Företagens framtidsutsikter fortsätter att bli mer negativa. Prognosen för tillväxten i Sverige 2012 ligger kvar på 0,2 procent. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för fjärde kvartalet som har titeln "Sparkrisen".


2011-12-08: TMF vänder sig till statminister Reinfeldt

Småhusbranschen står inför den värsta krisen sedan 1990-talet och nu har Trä- och Möbelföretagen vänt sig till statsministern för stöd. TMF:s trähusgrupp skickade i veckan brev till Fredrik Reinfeldt där budskapet var ”Ta ert ansvar och ta genast bort bolånetaket!”.


2011-12-07: Elmia satsar på möbel-, snickeri- och inredningsbranschen

Att automatisering och maskinlösningar känns angeläget för branschen fick TMF bevis för via succén med Maskindagen. Nu satsas det även från Elmias håll. Den 8-11 maj 2012 är det premiär för en ny mässa för de tillverkande företagen inom möbel-, snickeri- och inredningsbranschen – Elmia Material & Maskin.


2011-12-07: Lars Bülow går till Lammhults

Det har spekulerats i vad Lars Bülow, arkitekt, designer och grundare av designmöbelföretaget Materia/Materia Group, skulle göra när han nyligen lämnade företaget som vd. Nu är det klart och Bülow går till - Lammhults Design Group…


2011-12-02: Krisläge för svenska trävarubranschen

Läget för svensk trävarusektor med sågverk och småhustillverkare är akut. Trävarupriserna faller och byggandet sjunker till rekordlåga nivåer. Samtidigt ligger timmerpriserna kvar på orimligt höga nivåer. Hoppet står till produktionsneddragningar i jul! Läs mer på danskebank.se (pdf).


2011-12-02: Maximalt fel tidpunkt

Arbetsgivarna inom industrin sa ja till medlarnas bud på 2,4 procents löneökning det närmaste året, trots att de säger att siffran är för hög. De fem fackförbunden svarade nej och vidhöll sitt krav på 3,7 procent. En del suckar uttråkat och tänker att parterna bara spelar sina roller. Dessvärre är den fackliga argumentationen både verklighetsfrånvänd och riskabel. Läs mer på DN:s Ledarsida.


2011-12-02: TMF:s vd om småhusindustrins tuffa läge

"Småhusföretagen säljer mindre än hälften av vad de har kapacitet att tillverka. I stort sett alla tillverkare har varslat personal och sagt upp en hel del personal", säger TMF:s vd Leif Gustafsson till Byggindustrin. Läs hela intervjun på byggindustrin.com.


2011-12-02: Expertgrupp i träkonstruktion bildad

Den 1 december hölls det första mötet i Expertgrupp träkonstruktion. Gruppen består av samlad expertis från akademi och näringsliv med lång erfarenhet av träkonstruktioner i teori och praktik. Initiativet kommer från TMF, Skogsindustrierna/Svenskt Trä och SP.


2011-11-29: Möbelfakta redo för Europa

Drygt ett år gammal är nu den nya versionen av Möbelfakta redo för Europa. Onsdagen den 30 november har EFIC, branschorganisationen för europeiska möbelproducenter, årsmöte i Köpenhamn och där ges Möbelfakta plats.


2011-11-29: "Merparten mår inte alls bra"

Trä- och Möbelföretagens vd, Leif G Gustafsson, delar inte den positiva bild av träindustrin som GS-facket förmedlar under pågående avtalsförhandlingar. Bland annat menar han att "flertalet företag inte alls mår bra". Läs Leifs svar i en artikel i Dagens Arbete.


2011-11-29: Slutlig hemställan den 29 november

TMF har i dag tisdag, den 29 november, tagit emot en slutgiltig hemställan från OpO. Förslaget kommer att behandlas internt hos TMF och i TMF:s styrelse. Svar ska lämnas i morgon onsdag.


2011-11-28: Ny version av TMF Energi

I början av 2012 kommer en ny version av TMF Energi som anpassas till de nya energireglerna i BBR som börjar gälla från och med 1 januari 2012.


2011-11-25: 7,3 miljoner till träbyggnadsforskning

Träbyggnadsgruppen vid Linnéuniversitetet får 7,3 miljoner kronor i stöd till forskningsprojektet ”Nytt paradigm för hållfasthetssortering av konstruktionsvirke”. Det är Vinnova och industrin som finansierar.


2011-11-23: En Maskindag med mersmak

TMF:s Maskindag blev minst sagt en succé. Drygt 100 personer hade anmält sig till temadagen på Träcentrum i Nässjö, och några timmar senare gick de därifrån med såväl information som inspiration.


2011-11-23: Gratis studieresa till Spanien

Ta chansen att följa med till Valencia i Spanien den 22-28 januari 2012. Där får du besöka intressanta spanska företag i trä- och möbelbranschen, yrkesskolor samt branchorganisationen AIDIMA. På kvällarna har du möjlighet till upplevelser i Spaniens tredje största stad som är känd för sitt rika kulturutbud. Studieresan är ett samarbete mellan TMF, Amledo & Co och Aidima.


2011-11-21: Wijkman kritisk mot offentliga upphandlingar

2011-11-18: Arkitektpris till Äppelträdgården

Den 11 november korades vinnaren i Sveriges Arkitekters Bostadspris, ett pris som avser att belöna ett nyligen färdigställt bostadshus eller bostadskomplex av hög arkitektonisk klass. Och det var Äppelträdgården, vid Frölunda torg i västra Göteborg, som föll juryn mest i smak.


2011-11-17: TMF:s förhandlingschef inför avgörande veckor

TMF tog i går, den 16 november, emot en skriftlig hemställan från OpO. Svar på denna ska lämnas på fredag eftermiddag. Förhandlingarna går nu in i skarpt läge. Det är endast två veckor kvar tills fredsplikten upphör och ett avtal ska vara på plats. TMF:s förhandlingschef och vice vd David Johnsson svarar här på några frågor om förhandlingsläget. 


2011-11-17: Möbelmässan lyfter fram svensk formgivare

För åttonde året i rad gestaltas Designbaren på Stockholm Furniture & Light Fair av en svensk formgivare eller designgrupp. Denna gång har uppdraget gått till den internationellt kända formgivaren Lina Nordqvist.


2011-11-17: Dörrar - inte längre de stora värmebovarna

Dörrar är inte längre de stora bovarna när det gäller värmespill från hus. Läs TMF:s Lars-Göran Johansson, branschansvarig för fönster och dörrar, uttala sig i ett reportage på  Byggnyheter.se.


2011-11-16: Perbo deltog på TMF:s trähusmöte

I mitten av november besökte Ulf Perbo, statssekreterare, och Anders Josephsson, politiskt sakkunning, båda från Socialdepartementet, TMF:s styrgrupp för trähus. Syftet med mötet var att diskutera det akuta läget för Sveriges småhustillverkare och vad som görs för att stimulera ett ökat byggande. En viktigt punkt är att få kommunerna att lätta på sina särkrav.


2011-11-14: Anmäl ditt intresse till BAS-kurs!

Från och med den 1 januari 2011 måste en byggarbetsmiljösamordnare (BAS) ha genomgått särskild utbildning. Ta chansen att gå en BAS-kurs - ett samarbete mellan TMF och Byggindustrierna - där du får de grundläggande kunskaper som är nödvändiga för uppdraget. Läs mer i följande informationsblad och anmäl ditt intresse.


2011-11-11: Pressat läge för småhusbyggare

Småhusbyggandet går på sparlåga. Förklaringen är krångliga regler, ett lånetak som slår fel och brist på tomtmark. Läs artikel på Svenskt Näringsliv.se.


2011-11-11: Rekordstort intresse för Träpriset 2012

Intresset för Träpriset 2012 har varit rekordstort och sammanlagt har 225 bidrag skickats in. Av dessa har juryn nominerat tio bidrag som nu offentliggörs.


2011-11-10: En Möbeldag med något för alla

Den årliga Möbeldagen – som numera är ett samarrangemang mellan SP och TMF - bjöd på det mesta för möbelälskaren. Bredden av ämnen var stor och bland föredragshållarna finns IKEA:s hållbarhetschef, innovativa möbelmaterial, trendspaningar samt en underhållande FÄRGstark designer.


2011-11-10: Design och mode möts på Möbelmässan

På nästa års möbelmässa möts för första gången morgondagens möbel- och belysningsformgivare och morgondagens modedesigner i Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för fristående formgivare och designskolor.


2011-11-10: Pris till Möbelriket

Möbelrikets VD, Johan Sjöberg, har av Växjö kommun tilldelats hedersbelöning av särskilda skäl för 2011. Johan Sjöberg får priset för att han personifierar Småland, Möbelriket, Lammhult och Växjö.


2011-11-08: Tresiffrigt på Maskindag

Den maskindag som TMF anordnar i Nässjö den 22 november är redan på förhand en succé. När anmälningstiden gått ut når deltagarantalet drygt 100 personer!


2011-11-04: Abjörner - svensk mästare i fogsvans

Emil Abjörner. Så heter den svenska mästaren i fogsvans, som korades i samband med mässan Nordisk Träteknik i Falun.


2011-11-04: Fönsterfabrik läggs ner

Efter två månaders förhandlingar står det nu klart att den sista beställningen på fönster från Överum har lagts. Vid årsskiftet läggs fabriken ner och samtliga 73 anställda blir varslade om uppsägning.


2011-11-03: Förhandlingar om nytt omställningsavtal

Svenskt Näringsliv och PTK inleder förhandlingar för att få till ett utvecklat omställningsavtal. För Svenskt Näringsliv är det viktigt att förändra turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist.


2011-11-03: Svensk design i fokus i Wien

Svensk design står i fokus för utställningen "Svenskt.Ljus.&.Design.2011". Utställningen öppnas för allmänheten den 10:e november på Stilwerk i Wien. Bland utställarna finns till största delen nykomlingar på den österrikiska marknaden.


2011-11-03: Lyckad omstart för Byggelit

Omstarten för konkursade spånskivetillverkaren Byggelit har slagit väl ut. - Det var med trevande steg vi startade, men sedan har det växt och det har gått över förväntan, säger produktionschef Mikael Molin.


2011-10-28: Boverket skriver ner sin prognos

Boverket skriver ner sin prognos över bostadsbyggandet och räknar nu med att antalet påbörjade bostäder minskar med 5 procent i år och 8 procent nästa år. Försäljningen av nya småhus har minskat betydligt under loppet av 2011.


2011-10-28: "Attefall utan handlingskraft i krisen"

Hela träbranschen, inte minst hustillverkarna, har det tufft just nu. I princip alla hustillvarkare har varslat - senast var det norrländska Älvsbyhus. Ordförande i TMF:s trähusgrupp, Mikael Olsson, är fortsatt kritisk mot bostadministern Stefan Attefall och regeringens passitivitet i frågan.


2011-10-26: Är du Sveriges bästa unga snickare?

Är du, någon av dina medarbetare eller din elev Sveriges bästa unga snickare? Tveka inte! Ställ upp i Yrkes-SM i möbelsnickeri.


2011-10-25: Byggdagar hos Boverket

Ändringsregler, skärpta energikrav och stora förändringar i brandavsnittet. Det är några av nyheterna i Boverkets byggregler som börjar gälla 1 januari 2012. Det blir utbildningar i Stockholm, i Göteborg och i Malmö. Läs mer på boverket.se.


2011-10-21: Nordwest tar över Najadvarvet

Det står nu klart att motorbåtstillverkaren NordWest tar över Najadvarvet på Orust. Najadvarvet gick i konkurs 9 augusti i år och sedan dess har det pågått viss verksamhet på varvet men det har inte byggts några nya båtar.


2011-10-19: Produktdagar har blivit Trähusdagar

Produktdagarna har bytt namn till Trähusdagarna och genomförs den 17 – 18 november i Borås - för tolfte året i rad som ett samarrangemang mellan TMF Trähus och SP.


2011-10-18: Turordningsregler drabbade kvinnorna

Tidigare har TMF debatterat om hur LAS-reglerna drabbar ungdomar. Nu visar en rapport från Svenskt Näringsliv nya siffror över hur uppsägningarna inom industrin föll ut efter finanskrisen. Och det är kvinnorna som är förlorarna...


2011-10-18: Nominera till Industrins jämställdhetspris

Parterna inom industrin söker företag som är goda exempel inom jämställdhetsområdet. Vem vill du nominera?


2011-10-17: TMF talar på Träteknik-mässa

Den 26-27 oktober arrangeras Nordisk Träteknik i Falun med TMF som samarbetspartner. Den nystartade, regionala mässan är till för alla som arbetar professionellt på företag inom träets hela förädlingskedja.


2011-10-14: TMF:s vd om marknadsläget

Läs en intervju med TMF:s vd, Leif G Gustafsson, om marknadsläget just nu och hur det påverkar trä- och möbelindustrin.


2011-10-14: Skogsindustrierna lanserar Svenskt Trä

Skogsindustrierna samlar sin verksamhet som rör marknadsföring av trä, träprodukter och träbyggande under namnet Svenskt Trä.


2011-10-14: Industrirådet har ny webbplats

Industrirådets nya webbplats är lanserad. Industrirådet (tidigare Industrikommittén) består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn. Uppgiften är att följa och främja tillämpningen av Industriavtalet. Läs mer på www.industriradet.se


2011-10-14: Stockholm får åttavåningshus i trä

Martinsons har ingått ett samarbetsavtal med byggherren Folkhem om konstruktion och leverans av fyra åttavåningshus helt byggda i trä. Husen ska byggas i Sundbyberg, strax utanför Stockholm.


2011-10-14: Teknik ska öka intresset för möbeljobb

I höst kommer tio teknikintresserade årskurs 9-elever på Nyboskolan i Tibro att få utföra designinriktade uppdrag åt fem lokala industriföretag under sin PRAO-period. Satsningen kallas Tekniktråden och genomförs som ett pilotprojekt för att öka intresset för tekniska yrken inom industrin.


2011-10-12: Statliga ramavtalen för möbler är klara

De två varianter som heter 'direkt' samt 'design och funktion' är nu klara. De nya avtalen följer LOU, inom LOU kan man upphandla genom två principer: rangordning eller förnyad konkurrensutsättning.


2011-10-10: 17:e plats för Löwing i Yrkes-VM

Det blev fyra medaljer till Sverige i årets Yrkes-VM i London– dock ingen i möbelsnickeri. Sveriges representant, David Löwing, slutade på 17:e plats – en bit efter segrande tysken, Richard M. Schauer.


2011-10-09: Bostadsministern mötte pressad trähusbransch

Fredagen den 8 oktober gav sig bostadsminister Stefan Attefall "in i lejonens kula" - till Sävsjö, för ett möte med en pressad trähusbransch som är kritisk till den bostadspolitik som förs. Ministern lovade verka för långsktiga förändringar - något som dock inte lugnade branschen särskilt mycket...


2011-10-09: Danska formgivare ska vända trenden

Den danska möbelexporten har haft några tuffa år. I år pekar allt på en uppgång, men ­regeringen vill gärna att dansk formgivning ska ge ännu större ­inkomster. Därför har man tagit fram en vision för dansk design 2020.


2011-10-09: Två dalaskolor har blivit teknikcollege

Malung-Sälens Gymnasieskola och Vansbro utbildningscenter har tillsammans blivit certifierade som Teknikcollege Västerdalarna. Fredagen den 7 oktober hölls en cermoni i Vansbro där skolorna sfirade den nya statusen.


2011-10-06: Historisk motion mot piratkopiering

TMF:s kampanj mot piratkopiering nådde i veckan en stor framgång. Krister Örnfjäder (s), ledamot i Näringsutskottet och en av politikerna som deltog på TMF:s seminarium i Almedalen, lämnade in en riksdagsmotion i ämnet den 5 oktober.


2011-10-06: Karlstad antar egen träbyggstrategi

Karlstad är en av de kommuner som är med i Trästadsprojektet, Trästad 2012, som syftar till att öka träbyggnationen i landet. Karlstads kommun har därför nyligen antagit en strategi för ökat träbyggande.


2011-10-04: TMF:s påtryckningar ger resultat

Trä- och Möbelföretagens agerande i olika bostadsfrågor ger resultat. I september har TMF haft dubbla möten med Socialdepartementet – bland annat för att diskutera det minskade byggandet av småhus och inverkan av regelverk, bolånetak samt kommunernas särkrav.


2011-10-03: Sölvesborg vill bli Europa-längst

Till årsskiftet 2012/2013 är det tänkt att Europas längsta gång- och cykelbro i trä och stål ska stå färdig i Sölvesborg. Bron ska förbinda den nya stadsdelen Ljungaviken med centrala Sölvesborg, längst in i Sölvesborgsviken.


2011-10-03: Strategi ska utveckla småländsk träindustri

År 2020 ska Småland vara en ledande träregion i Europa. Det är målet med den utvecklingsstrategi för träindustrin i Småland som Regionförbunden och länsstyrelserna i de tre länen har gjort tillsammans. Läs mer på woodnet.se.


2011-10-03: Ikea anställer minst 1 000

Möbeljätten Ikea fortsätter att växa på den svenska marknaden, och slår omsättningsrekord trots tuffa tider och skakig konjuktur. 1 000 nyanställningar står på agendan.


2011-09-28: Två chanser till härdplastutbildning - nu till ännu lägre pris!

TMF bjuder in till härdplastutbildning tillsammans med Casco Adhesives, Akzo Nobel. Notera att kostnaden för utbildningen har justerats ner till endast 200 kr/deltagare. Även platsen för kursen i Hässleholm är ändrad.


2011-09-28: Fint besök av Milano-mässan

26-27 september fick Stockholm fint besök av två representanter från världens största möbelmässa – Il Salone de Mobile. TMF stod värd för besöket och bjöd på ett späckat schema med stopp på totalt elva showrooms samt aktiviteter med 15 svenska möbelföretag.


2011-09-28: Möbelriksdagen växer och flyttar

Möbelriksdagen i Lammhult har blivit en institution efter fem år. Nu flyttar evenemang till nya lokaler när den sjätte Möbelriksdagen arrangeras torsdagen den 4 januari 2012. Ny riksdagsplats blir Ljungsåsa Möbel AB i Lammhult.


2011-09-27: Fler varsel väntas för hustillverkare

Varslen bland hustillverkare har duggat tätt i år. Men botten är ännu inte nådd. "Risken är att det blir lika många till", säger Leif G Gustafsson. vd för Trä- och Möbelföretagen, i en intervju med Dagens Arbete.


2011-09-26: Nya byggregler från den 1 januari 2012

Den 1 januari 2012 träder Boverkets ändrade byggregler, BBR, i kraft, enligt Boverkets planering. Det är resultatet av ett omfattande revideringsarbete som har genomförts i dialog med bransch och myndigheter. Läs mer på www.boverket.se.


2011-09-23: TMF presenterar - tillsammans med GFF, SLA och och Skogsindustrierna - samordnade krav mot GS

Kollektivavtalen måste spegla verkligheten, och de måste stödja företagen i att verka på en global marknad. Lön måste bestämmas utifrån företagens förutsättningar och de enskilda medarbetarnas prestationer. För att snabbt kunna anpassa verksamheten behöver dessutom våra medlemsföretag kunna bestämma när arbetet ska utföras. TMF kommer därför mot GS att driva följande samordnade frågor: 


2011-09-22: Sempé hedersgäst på Möbelmässan

Franska industri- och produktdesignern Inga Sempé är hedersgäst på möbelmässan i Stockholm nästa år. Det meddelar Stockholmsmässan i ett pressmeddelande. För nionde året i rad bjuder man in en hedersgäst som bland annat får göra entrétorgets stora utställning.


2011-09-21: Svenska möbler prisades i Finland

Flera svenskar utmärkte sig på Finlands största möbelmässa Habitare.  Bland annat mottog Björn Dahlström pris för sin multifunktionella stol i tävlingen Eco Design. Läs text på www.woodnet.se.


2011-09-20: Dörr att vinna på Hem & Villa-mässan

Lagom till höstens intåg är det dags för första anhalten av Hem & Villa-mässan, Stockholm (Älvsjö ) den 13-16 oktober. TMF kommer att finnas på plats och anordnar bl a en pristävling tillsammans med fem dörrtillverkare där man kan vinna en svensk, designad kvalitetsdörr.


2011-09-19: "Avtalsförhandlingar i skuggan av ekonomisk osäkerhet"

Från och med september inleds Avtal 2012 på allvar. David Johnsson, vice vd, förhandlingschef och ansvarig för TMF:s avtalsrörelse, svarar på frågor om hur förhandlingarna går till och siar om hur scenariot kan se ut. David kommer att återkomma med regelbundna rapporter under hösten. 


2011-09-19: Ny helpdesk för upphandlingsfrågor

Måndagen den 19 september öppnar Upphandlingsstödets helpdesk dit upphandlare och leverantörer kan vända sig för kostnadsfri rådgivning i upphandlingsfrågor.


2011-09-16: Maskinkörkortet har inlett sin turné

TMF och GS, tillsammans med Prevent och AFA försäkringar, har startat en utbildningsturné på  sju platser under de närmaste veckorna. Första stoppet gjordes i Lycksele den 6 september där man samlat drygt 20 deltagare. Det var trälärare från gymnasieskolan tillsammans med folk från träindustrin.


2011-09-16: Stockholm Furniture & Light Fair

Stockholm Furniture Fair, Northern Light Fair, och Stockholm Design Week, som består av tre delar: möbelmässa, belysningsmässa och designvecka, förenklas nu till det sammanslagna namnet Stockholm Furniture & Light Fair.


2011-09-15: Vinnande träd får pryda Piteå-rondell

Segerbidraget från arkitekttävlingen "Nya Ögon på Trä" förra året - ett designat träd i trä som ramade in Träcafét på Nordbygg-mässan 2010 - kommer nu att stå som skulptur i en rondell i Piteå.


2011-09-14: Spricka får LO i gungning

På tröskeln till avtalsrörelsen är sprickan inom LO ett faktum. Flera industrifack ställer sig utanför samordningen. Läs inlägg i SvD den 14 september.


2011-09-14: Möbeldagar i Tibro

Första helgen i oktober öppnar möbelfabrikerna och möbelaffärerna i Tibro sina portar och bjuder på fabriksförsäljning och specialerbjudanden. Det går också att få en inblick i hur modern möbeltillverkning går till.


2011-09-13: Formens Hus till Lammhult och Möbelriket

Styrelsen i Stiftelsen Formens Hus har beslutat att flytta verksamheten från Hällefors till Lammhult och Möbelriket i Växjö kommun. Det handlar bland annat om flera utställningar samt en utbildning med fokus på industridesign.


2011-09-12: Johanson Design Goes London

Den 14-16 september visar Johanson Design upp sig i en högklassig miljö.  Det svenska möbelföretaget har nämligen tagit plats den svensk ambassadörens privata residens i centrala London och visar upp stolen P77, formgiven av den välkände möbeldesignern och arkitekten Jonas Lindvall.


2011-09-11: Internationellt designmöte i Tibro

Den 5-9 september genomfördes en workshop med unga svenska designers och sydafrikanska produktutvecklare på Tibro Training Centre (TTC) i Tibro. Workshopen ingår i ett Sida-finansierat designprojekt som drivs av TTC och den sydafrikanska stiftelsen Furntech. Det startade i september 2010 och pågår till augusti 2013.


2011-09-07: Heldag med maskinfokus

Ta chansen till en fullmatad, lärorik dag med maskinfokus! 22 november är datumet som gäller och TMF bjuder in till heldagsseminarium i Nässjö med inriktning på maskin, robot och automation - extremt viktiga komponenter för den träbearbetande industrins framtida konkurrenskraft.


2011-09-07: Det enkla fick råda i Oslo

3-4 september var det designfest i Oslo – med ett femtontal svenska inredningsföretag på plats. Slående designenkelhet var ledorden 2011.


2011-09-02: Ny Kinnarps-vd - efter 37 år

Efter 37 år lämnar Henry Jarlsson, son till grundarna Jarl och Evy Andersson, över vd-skapet för Kinnarps.


2011-09-01: Designhelg i Oslo

Den 3-4 september arrangeras Designers Saturday i Oslo. Den 25-årsjubilerande utställningen visar designnyheter inom bl a möbler, textilier, golv, kök och annan inredning. 180 utställare finns på plats i totalt 37 showrooms - därav drygt tio medlemsföretag från TMF.


2011-09-01: Japans ambassadör besöker Smålandsvillan

Japans ambassadör i Sverige, Yoshiki Watanabe, besöker i dagarna (31/8-1/9) Västernorrlands län för att bland annat titta på trähusproduktion.


2011-09-01: Trä-pris till Hedlunda-entreprenör

I samband med konferensen "Brobyggande utveckling - lean i träindustrin" i Skellefteå den 25 augusti fick Dick Berg från Hedlunda Industri motta stiftelsen Träenighetens pris - som framgångsrik entreprenär inom träindustrin.


2011-08-31: Formex-mässan den 1-4 september

Det har blivit dags för Formex - inredningsmässan som anordnas två gånger per år, januari och september. Här möts drygt 980 utställare, 24 000 nationella och internationella besökare samt över 700 mediarepresentanter. Läs mer på formex.se.


2011-08-30: Hösttillfälle för baskurs i arbetsmiljö

25 oktober ges en ny chans till baskurs i arbetsmiljö. Den centrala utbildningen,som hålls i Stockholm, är en endagarskurs som går igenom relevanta delar av Arbetsmiljölagstiftningen (inklusive föreskrifter) - kopplat till arbetsgivarens ansvar.


2011-08-29: REPLIK: "Avtalsförhandlingarna ska fokusera på åren som kommer"

Även om det skett en återhämtning är det fortfarande en bit kvar till de produktionsnivåer som rådde före krisen 2008-2009. Inför höstens avtalsförhandlingar måste fokus vara på arbetskostnader och villkor för kommande år, inte för de år som varit. Det skriver Trä- och Möbelföretagen, tillsammans med ett antal arbetsgivarorganisationer, i en replik på industrifackens krav att "Våra medlemmar ska ha mer i årets avtalsrörelse" på DN Debatt den 25augusti.


2011-08-28: Nadjavarvet ger inte upp

Tre veckor efter att båtvarvet Najad på Orust försattes i konkurs kommer beskedet att företaget, tillsammans med konkursförvaltaren, arbetar på att hitta en fortsättning för varvet. Förhandlingar pågår, men vd:n Mikael Gustavsson kan inte säga något om med vilka. 


2011-08-26: Ny TV-kampanj om trä i Frankrike

Med samma slogan som 2010 genomförs åter en landsomfattande fransk TV-kampanj; "ja till trä och nej til CO2". Den första omgången genomfördes under två veckor i juni medan den andra kommer att rulla under en vecka i september.


2011-08-19: Dags för Trädagars 2011

Den 4-7 oktober går Trädagars 2011 av stapeln i norra Småland. Sex leverantörer av träbearbetsningsmaskiner - Ejderstedts, Stenbergs Träteknik, Sågspecialisten, Mared, Jon Stenberg samt Thomas Frick - öppnar under fyra dagar dörrarna för att visa upp sin verksamhet. 


2011-08-18: Alnäs Möbelfakrik läggs ned

Tillverkningen vid Alnäs Möbelfabrik i Mårdaklev läggs ned som ett led i rationaliseringar inom Sono-gruppen. De 23 anställda har varslats om uppsägning.


2011-08-18: Ökad trävaruproduktion i juni

Produktionen av trävaror, möbler borträknat, ökade med 3,4 procent under juni i år, jämfört med samma månad i fjol. Det visar nya siffror från SCB.


2011-08-15: Arvet efter Carl Malmsten hålls vid liv

I drygt femtio år har Capellagården på Öland förvaltat arvet efter grundaren Carl Malmsten. Läs reportage i Svd Bostad.


2011-08-12: Tranås-utställning om stolen

I Tranås stadhus pågår det en utställning om ortens långa tradition som möbelstad. "Stolen från Tranås", som utställningen heter, pågår till den 17 september.


2011-08-11: En stadsdel - helt i trä

En tennishall, kvarteret Limnologen samt olika projekt på Universitet. Växjö satsar rejält på trä och nu är målet att skapa en hel stadsdel i materialet.


2011-08-09: Ekonomisk kris kan gynna husbranschen

En ekonomisk kris kan ha positiv inverkan på småhusförsäljningen. Det tror småhustillverkarna själva som menar att botten är nådd för småhustillverkningen. Läs artikel och hör intervju på Nyheter P4 Jönköping.


2011-08-03: Kina-kedja kopierar Ikeas koncept

En möbelkedja i Kina, 11 Furniture, har kopierat hela Ikeas koncept - från blågula loggan till butiksinredning och sortiment.


2011-08-02: Så ser kommunerna på bostadsmarknaden

Hur bedömer kommunerna det aktuella läget på bostadsmarknaden? Med slutsatser från bostadsmarknadsenkäten 2011 ligger det nu en rapport på Boverkets hemsida.


2011-08-01: Kvalitetsmöbler åter i ropet

På knappt 60 år har Sverige gått ifrån fattigdom till överkonsumtion och inredningshysteri. Men nu börjar begrepp som kvalitet och hållbarhet knappa in. Ett tecken är att Möbelfakta är tillbaka. Läs artikel på gd.se med TMF:s Cecilia Ask Engström.


2011-07-21: TMF förklarar osålda Japan-hus

Branschen såg ett stort ­behov att exportera småhus till Japan efter jordbävningen. Till slut såldes endast runt 100 stycken. TMF:s Anders Rosenkilde förklarar varför i två tidningsartiklar.


2011-07-12: Uppdatering av produktsökning

Under sommaren kommer TMF:s att uppdatera medlemssökningen och göra viss omkategorisering av våra produkter. Det kommer till viss del att påverka sökningen och sök-funktionen.


2011-07-08: Satsa på Saudiarabien - via TMF

TMF och Exportrådet erbjuder företag att delta i en gemensam exportaktivitet på svenska ambassaden i Riyadh i slutet av november. 


2011-07-06: Almedalen: Så stoppar vi möbelpiraterna!

För första gången höll TMF under onsdagen ett seminarium i Almedalen om kampen mot piratkopiering. Två möbelföretag – Blå Station och Swedese - visade handfasta bevis på plagiat och dessutom hölls en paneldebatt med riksdagspolitiker samt svenska Antipiratbyråns Henrik Pontén. Problemet är allvarligt enligt en rapport från medlemsföretagen och TMF lanserade fem lösningar för att stävja ”möbelpiraterna”.


2011-07-05: Almedalen: Bra drag kring känt TMF-seminarium

För tredje året i rad arrangerade Trä- och Möbelföretagen ett bostadsseminarium i Almedalen på temat ”Miljonprogrammet 2015 – Hur löser vi den nya bostadskrisen?”.  Under ett engagerat och välbesökt seminarium passade TMF på att släppa en rapport.


2011-07-04: Almedalen: 1 av 10 flyttar jobb utomlands pga LAS

Första seminariet för TMF under Almedalen 2011 hade kollektivavtal i fokus. Hur ser den framtida rollen ut – när företagen ställer allt högre krav på flexibilitet? I samband med seminariet utkom TMF, tillsammans med samarrangören Skogsindustrierna, med en ny medlemsrapport.


2011-07-04: Almedalen: 1 av 10 flyttar jobb utomlands pga LAS

Första seminariet för TMF under Almedalen 2011 hade kollektivavtal i fokus. Hur ser den framtida rollen ut – när företagen ställer allt högre krav på flexibilitet? I samband med seminariet utkom TMF, tillsammans med samarrangören Skogsindustrierna, med en ny medlemsrapport.


2011-07-01: Husföretag och kommuner går samman

2011-07-01: Oslo lockar 28 svenska företag

Designers Saturday - Norges största designhändelse - inträffar den 3-4 september i Oslo. 28 svenska företag ställer ut.


2011-07-01: Boverket: Det byggs för lite

Bostadsbyggandet ligger på en för låg nivå för att möta behoven hos en växande befolkning. Det anser Boverket, som i en ny prognos spår att tillväxttakten i byggandet avtar i år.


2011-07-01: Bli en bättre ledare - kurser i höst!

Att utveckla ledarskapet och affärsmässigheteni ett företag leder ofta till ökad lönsamhet.Därför erbjuder nu TMF fem kurser inom området´i höst, anpassade efter just trä- ochmöbelbranschens verksamhet.


2011-06-29: Swedish Wood Expo i september
Swedihsh Wood Expo blir Dalarna troget men flyttar från Orsa till Rättvik. Datumen som gäller för 2011 är 9-11 september.


2011-06-23: Vad vet en 8:e-klassare om träindustrin?
20 8:e klass-elever från Nässjö kommun gick i veckan en sommarkurs för att känna på industrirelaterade aktiviteter. Och frågan var – vad visste en 8:e-klassare om träindustrin…?

2011-06-23: Ny professur i träproduktutveckling
Skellefteå kommun planerar att satsa 2,5 miljoner kronor för att stödja det nya forskningsämnet träproduktutveckling vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

2011-06-23: Småland vill bli ledande träregion
2020 ska Småland vara en ledande träregion i Europa. Det beslutades på Regionförbundets styrelsemöte den 22 juni.


2011-06-23: 240 meter träbro över E22:an
NCC bygger en 240 meter lång gång- och cykelbro i trä över E22:an i Kalmar. Det blir en av de längsta träbroar för gång- och cykeltrafik som byggts i Sverige.

2011-06-21: Turbinblad i limträ ger innovationspris
Innovationspriset Schweighofer Prize går 2011 till Svein Dag Henriksen, Hydra Tidal, och Åge Holmestad, Moelven Limtre. De får utmärkelsen för sitt arbete med att utveckla turbinblad i limträ till havskraftverk i Norge.


2011-06-20: TMF i Almedalen
Det är i Visby det händer – i alla fall några dagar per år med Almedalsveckan! 3-10 juli var datumen som gällde 2011. TMF satsar sedan flera år på veckan och i år arrangerades fem seminarier med/eller i samarbete med Trä- och Möbelföretagen.

2011-06-16: Småhusbyggande på tomgång
Det går trögt för småhusbyggandet trots den starka tillväxten i den svenska ekonomin, enligt en ny konjunkturbedömning från Sveriges Byggindustrier, BI. Bostadsbyggandet som helhet ökar, men småhusbyggande går på tomgång.

2011-06-16: Seminarier om Maskinkörkortet
Med start den 6 september håller TMF sju seminarier runt om i landet, där det webbaserade Maskinkörkortet visas upp, men även WIA - ett webbaserat skaderapporteringsverktyg. Ta chansen när vi är i din region!


2011-06-16: "One Tonne Life" avslutat
Nu har projektet ”One Tonne Life” i Hässelby utanför Stockholm avslutats. Under sex månader har testfamiljen Lindell levt klimatsmart med sikte på att minska sina utsläpp.

2011-06-15: Överens om turordningsregler
Svenskt Näringsliv och LO har presenterade den 15 juni en gemensam rapport om de faktiska konsekvenserna av turordningsreglerna i LAS och avtal.

2011-06-10: Bülow kliver av från Materia
20 år har gått sedan Lars Bülow grundade Materia. Snart kliver han av och väljer då att klippa bandet helt. Läs artikel om honom i Tranås Tidning.


2011-06-10: Säljutbildningar i Möbelfakta i höst
Fyra Möbelfakta-kurser har hittills genomförts - en nödvändighet för att få deklarera möbler med den uppdaterade märkningen. Nu är det dags för en ny målgrupp och i september anordnas dubbla säljutbildningar - anpassade för dem som är säljare eller marknadsförare hos möbelföretag som arbetar med Möbelfakta.

2011-06-10: Tält av papp gav stipendium
Per-Johan Sandlund, Högskolan i Gävles Design- och träteknikprogram, har tilldelats Edsbyverkens stipendium på 15 000 kronor för årets examensarbete. Han belönas för arbetet papperstält - ett tält för sju dagar.

2011-06-09: Stora dealer för inredningsföretag
Två av TMF:s inredningsföretag har gjort heta dealer på sistone. Medan Lindex har tecknat ett avtal med Nässjö Inredningar om leverans av butiksinredningar till samtliga butiker i världen ska SSC leverera specialinredning till McDonalds och Pizza hut.

2011-06-08: Världsdagen mot piratkopiering
Det är inte bara TMF som engagerar sig i frågan med ett kommande Almedags-seminarium. I dag, den 8 juni, arrangeras den Internationella dagen mot Piratkopiering för 13:e gången. Den svenska föreningen uppmärksammar det hela med en nystartad kampanj - "Vad du betalar för".

2011-06-01: Industriavtal antaget av TMF:s samtliga motparter
GS ställde sig idag bakom det nya Industriavtalet. I och med detta har TMF:s samtliga motparter antagit det nya Industriavtalsförslaget.

2011-05-30: Lärkträ och miljöprofil ger framgång
Slottsbro, med inriktning på lek- och parkutrustning, har haft en snabb och expansiv utvecklingskurva. En helhjärtad satsning på lärkträ är en orsak till framgången – men även flexibiliteten och miljöprofilen.

2011-05-27: Hedlund tar plats i SME-kommittén
Vid Framtidsmötet i Göteborg valde Svenskt Näringslivs stämma ny styrelse och SME-kommitté. Birgitta Hedlund, Bra Hus från Hedlunds AB, blev invald i SME-kommittén.

2011-05-26: Årets tredje stora mässa i Köln
Några månader efter Imm Cologne och nya Living Kitchen är det nu dags för årets tredje stora mässa i Köln. Möbel- , inrednings- och tillbehörsmässan Interzum går av stapeln den 25-28 maj och arrangörerna förväntar sig 1 400 utställare från 140 länder samt 50 000 besökare.

2011-05-26: SvD: "Möbler av rätta virket"
Det trärena vinner allt större mark, inte minst pga ett ökande miljöintresse. Läs längre reportage i SvD.

2011-05-25: Varannnan damernas på Edsbyporten
På bara två och ett halvt år har företaget Edsbyporten fördubblat sin personalstyrka. Och det är är främst kvinnor som anställts. Läs reortage på SR Gävleborg.

2011-05-24: "Rekrytering - vårt största problem"
Daniel Johansson driver ett välrenommerat snickeri, C & D Snickeri AB, i Falköping. Han ser dock ett oroande problem i branschen – svårigheten att locka ungdomar.


2011-05-23: Slutprov i Steneby Konsthall
Vad kan man skapa av textil, trä och metall under en konstnärlig utbildning? 21 slutsprov visas just nu i Steneby konsthall av kandidater och gesäller.

2011-05-22: Gyllene läge att bygga i trä
Priserna på virke kanske aldrig blir lägre och då finns ett gyllene läge att bygga sitt nya hus i trä. Läs artikel på Dagens Industri.se.


2011-05-20: Fönsterföretag fick kungligt besök
I fredags den 20 maj fick två av TMF:s medlemmar, Lingbo SP fönster och Svenska Fönster, finast möjliga besök. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade nämligen fönsterföretagen på schemat när de var i Ockelbo.

2011-05-20: Attefall söker nordiskt samarbete
Bostadsminister Stefan Attefall bjuder in sina nordiska kolleger till samtal om bostadsbyggande. Respektive regering ska möstas i höst för att diskutera och skapa bättre förutsättningar. Läs mer på byggindustrin.com

2011-05-19: Formgivare bygger ny möbelfabrik
A2 heter ett ganska nytt möbelföretag som på kort tid skapat sig ett namn. Nu är upphovskvinnan Sara Larsson och hennes familj på gång att bygga en ny möbelfabrik i Skillingaryd.


2011-05-18: Vårutställning på LiU-Carl Malmsten
På Carl Malmsten Furniture Studies vårutställning visas projektarbeten, gesällprov och inte minst årets examensarbeten. Utställningen har öppet i tio dagar med vernissage torsdagen den 19 maj kl. 18.00.

2011-05-17: Omarbetad Milano-utställning i väst
Röhsska i Göteborg visar under den kommande veckan design och konsthantverk från Västra Götaland. Utställningen är en omarbetad version av Swedish Love Stories som visades under möbelmässan i Milano tidigare i vår.

2011-05-16: Blå Station bidrar till Mustaschkampen
Trots att ingen på företaget kan ståta med "tangorabatt" gör Blå Station sitt i Mustaschkampen. Design- och möbelföretaget stöttar Design Against Cancer 2011, en del av Cancerfondens årliga kampanj mot prostatacancer, genom att skänka 50 kronor per produkt under maj månad.

2011-05-16: Hedlunda växer så det knakar
I februari hade företaget 125 anställda. Nu är man 160 och innan året är slut ska ytterligare 30 anställas. Hedlunda Industri AB i Lycksele växer så det knakar.

2011-05-13: Studieresa till Valencia
Ta chansen - följ med till Valencia under fyra dagar i september (20-24:e) då vi besöker Möbelmässan Feria Hàbitat Valencia, åker på företagsbesök hos spanska möbeltillverkare och gör vinprovningar hos lokala vinproducenter.

2011-05-11: Nytt hantverksprogram i höst
I höst startar ett hantverksprogram med inriktning på finsnickeri på Christopher Polhemsgymnasiet. Petter Höök och Christer Engström håller i utbildningen och hoppas få se fler tjejer.

2011-05-09: "Så löser vi miljonprogramskrisen"
Läs debattinlägg av Daniel Wennick, chef bygga TMF, och Anders Isaksson, COO Inwido och styrelseledamot TMF, angående kortsiktighet och brist på information på energieffektiviseringsområdet.

2011-05-09: Vill höja trälistens status
Mindre än två promille av den totala byggkostnaden men med en stor betydelse för helhetsintrycket. AB UNE-Produkters vd Pär Bergkvist vill höja trälistens status.

2011-05-09: Seminarium om hållbar design
Onsdagen den 11 maj arrangeras ett seminarium med temat "hållbar design". Lyssna till hur några av Sveriges designföretag arbetar med hållbarhet och miljöfrågor.

2011-05-06: TMF-bilaga i DI
Den 3:e maj medföljer en tidning från TMF - "Svensk Trä- & Möbelindustri - en bransch med framtidspotential" i Dagens Industri. Den består av både artiklar och annonser.

2011-05-04: Maxböter för otillåten upphandling
Konkurrensverket kräver maximalt bötesbelopp när det första ärendet om överträdelse av de nya reglerna för offentlig upphandling – inom byggentreprenad – i dagarna lämnats till domstol.

2011-05-01: Arkos satsar i öst
Med en minskad efterfrågan i Sverige knyter Åke Arnesson på husföretaget Arkos International AB i Mockfjärd i Dalarna sina förhoppningar till de japanska och ryska marknaderna. Den allra första leveransen till Ryssland går redan om ett par veckor.

2011-04-29: Nya byggregler från 2 maj
Boverket har beslutat om tretton nya grundförfattningar och två ändringsförfattningar inom byggområdet. Läs mer på boverket.se.


2011-04-26: Lyssnade inte på olyckskorparna
Cathrine Lindberg på Finsnickeri AB valde att inte lyssna på de skriande olyckskorparna. För tolv år sedan gick hon sin egen väg och köpte den tomma och fuktskadade fabrikslokalen på en igenvuxen tomt i Råneå i Norrbotten.

2011-04-26: Danska kök går bra i Sverige
Flera danska köksproducenter anser att det är lättare att växa i Sverige och Norge, än på den avvaktande konsumentmarknaden på hemmaplan.

2011-04-26: Nässjö kommun har medvind
Efter att ha tappat många placeringar i förra årets ranking av företagsklimatet är Nässjö nu på väg att komma igen. Läs TMF:s företagsrådgivare - Thomas Strand - uttala sig.

2011-04-19: TMF engagerar sig för Japan-hus
Trä- och Möbelföretagen är på väg att ge en hjälpande hand till Japan efter tsunami-katastrofen. Efter internationella kontakter – inklusive UD och ett konsultföretag från Japan – har man tagit fram en temporär husmodell som ska fylla behoven. Just nu tar TMF in produktionsanbud från trähusföretag.

2011-04-18: Möt unga ledare i branschen
Nu är det åter dags att samla de unga ledarna inom trä- och möbelindustrin samt textil och modeindustrierna. 16-17 maj är du välkommen till nätverkande med YMG på Hasseludden Yasuragi i Stockholm. Ta chansen!

2011-04-18: Extrainsatt arbetsmiljökurs
Den 19 maj erbjuder TMF och Skogsindustrierna en extrainsatt kurs i arbetsmiljö (arbetsgivarens ansvar), vanligen dag ett i vår blockutbildning. Kursen hålls i Näringslivets hus, Stockholm.

2011-04-18: TMF-stämma den 6 maj
TMF bjuder in till ordinarie stämma fredagen den 6 maj kl. 10.30 (med efterföljande lunch). Platsen är på TMF:s kansli i Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm. Din anmälan vill vi ha senast den 29 april.


2011-04-17: Milano-mässan i media
12-17 april vändes blickarna mot Milano för världens största möbelmässa. Läs vad svensk press skrivit om det hela samt se webb-bevakning som gjordes på plats.

2011-04-17: ITAB har lyft som en raket
En del har hänt på tio år. Omsättningen har ökat från 40 till 400 miljoner och från en industrilokal i Nässjö har ITAB nått en marknadsledande position i Norden. Inriktiningen är ”kompletta konceptinredningar”.

2011-04-15: Nordiskt byggsamarbete på gång?
Dags att riva de nordiska gränshindrena inom byggbranschen? Måndagen den 2 maj anordnar SIS, Swedish Standards Institute, ett heldagsseminarium för att diskutera nordiskt samarbete inom byggstandardisering.

2011-04-14: Möbelträngsel i Milano
Naturromantik och rock’n’roll är svenskarnas formel för att synas på möbel­mässan i Milano, som i år firar 50 år. Läs artikel i Dagens Nyheter.

2011-04-13: TMF:s ”önskelista” till Attefall
Trähusbranschen och TMF: s trähusgrupp är orolig – något som framfördes under en lunch med bostadsminister Stefan Attefall. Där överlämnades även ett brev med önskemål om insatser.


2011-04-13: Tufft för småhustillverkarna
De svenska småhustillverkarna har det tufft och nu vädjar branschen till bostadsminister Stefan Attefall om hjälp, skriver Dagens industri.

2011-04-13: Design ska locka besökare till Sverige
Svensk Form och Visit Sweden har arrangerat utställningen Swedish Love Stories på möbelmässan i Milano och budskapet sprids genom italienska tidningar, Twitter och Facebook.

2011-04-12: Orgelbyggare i fjärde generationen
Grönlunds Orgelbyggeri är nästa medlemsföretag i vår presentation – en verksamhet som beskrivs som något ”i glappet mellan industri och knivslöjd”.

2011-04-11: Trädag den 13 april
Den 13 april är det Trädag - ett samarrangemang mellan Skogsindustrierna, TMF, och Föreningen Svenska Sågverksmän, FSS. Som vanligt håller man till i City Conference Centre i Stockholm.

2011-04-08: TMF på SvD Opinion
När gymnasieskolan reformeras till hösten överger eleverna yrkesutbildningar - samtidigt som kravet på grundläggande högskolebehörighet slopas. Läs inlägget på SvD Opinion av Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på Trä- och Möbelföretagen, och hans lösning för att komma till rätta med ett oroväckande problem.

2011-04-07: Ingen Finansdag den 6 maj
Den planerade Finansdagen den 6 maj kommer tyvärr att ställas in. TMF laddar dock för comeback 2012.

2011-04-06: Svensk design i fokus
Den ansedda brittiska designtidsskriften Mix ger Sveriges möbelbransch stort utrymme i ett reportage.

2011-04-06: Masonite i konkurs
Tisdagen den 5 april försattes Masonite AB i konkurs. Det är ett hårt slag för det lilla samhället Rundvik utanför Nordmaling, där omkring 70 personer mister jobbet.

2011-04-05: TMF lunchar med Attefall
Under våren har TMF:s trähusgrupp uttryckt oro för regeringens bostadspolitik. Nu kommer parterna att mötas över en lunch - den 12 april träffar Mikael Olsson, ordförande i trähusgruppen, samt TMF:s vd, Leif G Gustafsson, bostadsminister Stefan Attefall.

2011-04-05: WIA-utbildning den 12 maj
WIA är ett givet verktyg för en allt bättre arbetsmiljö - ett kostnadsfritt rapporteringssystem för olycksfall och tillbud. Den 12 maj finns det möjlighet till utbildning i WIA. Ta chansen!


2011-04-04: Totebo lockade 700 besökare
I lördags, den 2 april, slog de första företagen upp sina dörrrar i TMF:s rekryteringssatsning Öppen Dörr. Glädjande nog var intresset stort och Totebo lockade hela 700 besökare.

2011-03-31: TMF Energi - nu i version 2.2
I dagarna kom en färsk, uppdaterad version av TMF Energi - 2.2. Den nya versionen har fler beräkningsflikar samt möjlighet att inkludera garage i beräkningarna.

2011-03-31: Attefall uttalar sig om bolånetaket
Bolånetakets effekter råder det just nu mycket åsikter om. TMF trähus menar att taket lett till en sviktande trähusförsäljning. Den senaste veckan har bostadsministern Stefan Attefall uttalat sig i frågan; i DN samt Höglandsnytt.


2011-03-31: Mässans bästa år någonsin
Stockholmsmässan, Nordens största mäss- och kongressanläggning, hade ett rekordår 2010 med ett plusresultat på 20 miljoner. Bland framgångarna finns internationella evenemang som Stockholm Furniture Fair.

2011-03-30: Vad innebär begreppet uppsägning?
Vad innebär begreppet uppsägning pga personliga skäl? Ta chansen att delta i ett regionalt möte i Jönköping den 5 april, där Skogsindustriernas och TMF:s chefsjurist Andreas Edenman reder ut begreppet.

2011-03-30: "Var inte alltför kräsen"
Det menar Viktoria Knutsson Nilsson, vd på Knut Karlssons Snickerifabrik AB i Botsmark i Västerbotten. Hon är en av de företagare som medverkar i Svenskt Näringslivs nyutkomna intervjubok "Jobb – Tips från dem som anställer".

2011-03-25: Så lyckas du med dina exportaffärer
Den 13 april, på SIS årliga seminarium på i Stockholm, får du veta varför standardisering gynnar svensk export. Två av dem som belyser ämnet är Tomas Ekström, Kinnarps, och Anders Freyschuss, Camfil Farr.

2011-03-25: Danskt "flyttar utomlands"
Allt fler danska möbelföretag utlokaliserar tillverkning utomlands. Över hälften av de danska möblerna tillverkas nu i Kina eller Östeuropa.

2011-03-24: IT-problemen på väg att åtgärdas
Svenskt Näringslivs IT-miljö - inklusive Trä- och Möbelföretagen - drabbades förra veckan av virus, och TMF har haft problem med sina datorer. Nu är problemen sakta men säkert på väg att lösas.

2011-03-24: Tyck till om upphandling!
Det är upphandlingstider i möbelbranschen. Konkurrensverket inbjuder till att lämna synpunkter på processen.

2011-03-22: Möbelriket fick ett "husrike"
Försäljningschefen Lennart Björkman och Sävsjö Trähus kunde inte bara gotta sig åt vinst i mässans designtävling. När trähus för första gången fick inledda Designers Saturday (18-20 mars) var intresset stort och ”husriket” blev ett utmärkt komplement i Möbelrikets satsning.

2011-03-20: "Gröna möbler" på Kulturhuset
Intresset för miljövänliga och innovativa lösningar ökar inom möbelformgivning. Fram t om den 15 maj pågår också en utställning på Kulturhuset i Stockholm på det temat - ”Slow living – en grön möbelmässa”.

2011-03-18: Trähus-Sverige vill hjälpa Japan
En förfrågan om Västerbottenföretagens möjligheter att leverera trähus till katastrofdrabbade Japan har nu fått oanade konsekvenser. Japanska ambassaden i Stockholm har blivit nedringd av trähusfabrikanter som vill sälja hus.

2011-03-18: Uppskjutet nyhetsbrev
Med anledning av IT-problemen inom Svenskt Näringsliv och Trä- och Möbelföretagen kommer fredagens TMF-nyhetsbrev att skjutas upp till i början av nästa vecka.

2011-03-16: Från karate till vinnande möbeldesign
För nittonde året i rad har priset för Årets Möbel delats ut. Och det gick till Staffan Holm - en f d bronsmedaljör i karate som nu inriktar sig på möbeldesign. Den vinnande möbeln är pallen Spin.

2011-03-16: Möbelfakta gästade Carl Malmsten
Det har varit stort fokus på möbelproducenter och återförsäljare, men nu ska Nya Möbelfakta bli känt för andra målgrupper. Fredagen den 11 mars föreläste Möbelfakta-teamet för studenterna på Carl Malmstensskolan på Lidingö.

2011-03-15: Japan vädjar om svenska trähus
Katastrofdrabbade Japan behöver runt 350 000 färdiga trähus och söker nu leverantörer - bland annat i Sverige.


2011-03-15: Sävar Snickeri prioriterar lönsamhet
Genom en minskad produktionstid, ett nytt system för att beräkna beläggningen och en ökad användning av 3-dimensionella ritningar ska Sävar Snickeri AB markant förbättra sin lönsamhet. En fortsatt energijakt för att ytterligare minska elförbrukningen står också högt på prioriteringslistan.

2011-03-14: Immaterialrätt uppe i riksdagen
TMF:s nystartade kampanj mot piratkopiering har nått ”maktens boningar”. Torsdagen den 10 mars debatterades immaterialrätt i Riksdagens kammare.

2011-03-13: Johanson Design får fullt tv-fokus
Johanson Design har på kort tid fått fullt fokus i tv-rutan. Markarydsföretaget designmöbler har synts i Let’s dance, Mästerkocken, Vinterstudion och - nu i helgen - Melodifestivalen!

2011-03-11: Rekordorder för Kinnarps & Materia
Möbelkoncernen Kinnarps - inklusive Materia - har tecknat sin hittills största exportorder. De ska leverera möbler till ett universitet i Riyadh, Saudiarabien och ordervärdet uppgår till närmare nio miljoner kronor.

2011-03-11: Byggdirektiv ersätts av EU-förordning
Byggproduktdirektivet 89/106/EEG kommer att ersättas av en EU-förordning: byggproduktförordningen, CPR. I Sverige blir den största förändringen att CE-märkning av byggprodukter blir obligatorisk när förutsättningar för detta finns.

2011-03-11: Designers Saturday i Småland
Den 18-20 mars är design på tapeten i Småland och konsumenter får möjlighet att upptäcka en viktig regional bas för den svenska designmöbelkulturen.

2011-03-08: Modernt träbyggande i fokus
Två månader innan han kommer till TMF Trähus årsmöte inledningstalar bostadsminister Stefan Attefall vid Trästadsriksdagen i Göteborg den 9 mars.
Huvudtemat 2011 är ”Modernt träbyggande - Nytt byggande för en ny tid”.


2011-03-07: Läktare byggs i limträ
En av världens största arenor för dragracing ska byggas i Tierp. Arenans läktare, som ska rymma drygt 20 000 åskådare, kommer att byggas i limträ.

2011-03-01: Bostadsministern gästar årsmöte
Da´n före Finansdagen, den 5 maj, har Trähusgruppen riktigt celebra gäster till sitt årsmöte. Förutom Boverkets generaldirektör Jann Valik, har bostadsministern Stefan Attefall tackat ja till att komma.

2011-02-28: TMF tar plats i bostadsdebatten
TMF tog rejäl plats på helgens debattsidor i Dagens Nyheter samt Svenska Dagbladet. Kritiken handlar om dåligt samarbete för att lösa bostadsbristen samt att regeringen saknar bostadsstrategi.

2011-02-28: Malin Langs - "en fena på möbeldesign"
Läs NWT:s reportage om Säffle-tjejen Maria Langs - "en fena på möbeldesign". Nyligen deltog Malin i Stockholm Furniture Fair.

2011-02-28: Kurs i TMF-Energi
Den 29 mars genomförs en kurs i TMF Energi på SP Energiteknik i Borås. Kursen är riktad till de som ännu inte gått utbildningen.

2011-02-28: Låglöneland - inget alternativ för TePe
Att flytta produktionen till något låglöneland är inte och har aldrig varit ett alternativ för TePe Munhygienprodukter AB. Det är Malmö som har gällt sedan starten 1965 och det lär också bli företagets hemvist framöver.

2011-02-24: Anna på Gebo satsar på expansion
För drygt tre år sedan tillträdde hon som VD och i december förra året tog Anna Olsson över som ensam ägare. Näringslivets informationskonsult gör under våren reportage om TMF-företag och först ut är Gebo.

2011-02-23: Michel Lind – snabbast i Norrland
Den 17 februari gick startskottet för det första Norrlandsmästerskapet i 2D-cad - ”Snabbaste Konstruktör/Designer vinner”. Vinnaren blev vux-eleven Michael Lind från Lycksele.

2011-02-23: Ny ABM 07-kurs - i mars
En månad efter förra tillfället är det dags för ny ABM 07-kurs - den här gången i Stockholm (Näringslivets hus). Datumet som gäller är 10 mars - OBSERVERA ändrad tid, kl 09-16.

2011-02-21: Succé för TMF-sponsrad utställning
Den internationella designutställning, som pågick på Biologiska museet under Stockholms möbelvecka och som sponsrades av TMF, har fått lovord i självaste New York Times.

2011-02-21: Timmermöte - för trä - och möbelföretag
TMF:s del i att implementera timmerförordningen fortsätter. Efter ett första möte i december träffas åter referensgruppen den 7 mars – specifikt inriktat mot Trä & Möbelföretagen samt Svensk Handel.

2011-02-19: Hyllad t-shirtstol snart i produktion
40 begagnade t-shirtar på en metallstomme gav henne första, andra och tredjepris i tävlingen Green Furniture Award 2011. Inom kort är möbeldesignern Maria Westerbergs skapelse i produktion.

2011-02-19: Nya trender på grön möbelmässa
Ekologisk mat och gröna kläder är vi svenskar duktiga på. Men hur miljösmart är soffan du sitter i varje dag? Den frågan ställs på Kulturhusets nya mässa Slow Living.


2011-02-18: Kvillfors Fönster uppköpta av NorDan
Den norska fönsterkoncernen NorDan AS har genom sitt helägda dotterbolag NorDan Sverige AB förvärvat Kvillsfors Fönster AB.

2011-02-18: Trots nybyggen stiger bostadsbristen
Under de kommande nio åren ska drygt 100 000 nya lägenheter och småhus byggas i och omkring Stockholm. Men det är ändå nästan 13.000 för få, skriver Dagens Nyheter.

2011-02-18: De ska få elever att välja rätt
Näringslivet hittar inte utbildad personal och elever väljer ofta ”fel” utbildningar. Nu startar Svensk Näringsliv en vägledande internetsajt och TMF:s Thomas Strand uttalar sig för träbranschen.

2011-02-16: Starka kvinnor inom träindustrin
De viktiga köpbesluten för förädlade träet i golv och möbler tas oftast av kvinnor. Det menar Lars-Göran Sandberg, rådgivare till flera av världens största trävaruföretag.

2011-02-16: Åtta maskintyper körklara till hösten
Efter viss försening med Maskinkörkortet är nu projektet i full gång. Man har bildat ett tekniskt forum med yrkeslärare och till höstterminen ska körkort för åtta maskintyper vara färdigt.


2011-02-14: Nära deadline för medlemsuppgiften!
Inloggningsuppgifter till webbsidan www.medlemsuppgift.se har skickats ut till medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv. Rapportera in dem SENAST den 15 februari för att undvika att bli uppräknad med 20 % på föregående års summor.


2011-02-14: Öppen Dörr 2011 - nu på Facebook
Nu finns en Facebook-sida för dig som är med och arrangerar Öppen Dörr 2011. Här kan du ventilera tankar och idéer med kollegor på andra deltagande företag samt ställa frågor om evenemanget.

2011-02-10: Möbelfakta - med andra ögon
Möbelfakta får stor fokus på årets möbelmässa. Cirka 30 stycken passade också på att gå på det första av veckans två seminarier och fick se Möbelfakta med andra ögon.

2011-02-10: Piratkampen får gehör i media
Möbelbranschens nystartade kampanj att ta itu med piratkopiering har fått stort gehör i media.

2011-02-10: Smått och gott från Möbelmässan
Nordens stora årliga möbelmässa genererar sin beskärda del i tv-inslagen samt tidningsspalterna. Se ett axplock så här långt.

2011-02-09: Piratkampen är inledd!
Möbelbranschen och Trä- och Möbelföretagen har inlett sin kamp mot ”piratkopiorna”. I samband med Möbelmässan i Stockholm anordnades ett seminarium som lockade såväl intresse som många deltagare.

2011-02-08: Stolab är ”Årets leverantör”
Stolab inledde årets Möbelmässa på bästa möjliga sätt. Möbelföretaget i Smålandsstenar utsågs till ”Årets leverantör” av Föreningen Sveriges Möbelhandlare samt tidningen Nyans och Interiör (tidigare Möbel och Miljö).

2011-02-07: Möbelföretagen satsar på Europa
Den svenska möbelexporten steg något under det första halvåret i fjol. Och - allt fler företag storsatsar på utlandet. Läs TT-artikel om möbelbranschen inför stundande möbelmässan i Stockholm.

2011-02-04: Möbelfakta och ”piratkamp”
TMF satsar stort på årets möbelmässa i Stockholm. Förutom ett givet fokus på Möbelfakta kommer mässan att vara startskott för TMF:s kampanj mot piratkopiering. Totalt anordnas tre seminarier.


2011-02-04: Möbelfakta i media
TMF:s satsning Möbelfakta har uppmärksammats i två tidskrifter - Nyans & Interiör respektive Brandsäkert.

2011-02-03: Torsby Lamell nedlagt
Torsby Lamell läggs ner för gott sedan ingen varit villig att driva vidare verksamheten vid det konkursade företaget. En bidragande orsak var osäkerhet kring fortsatta leveranser till en nyckelkund.


2011-02-03: Möbeldesign på teknikprogram
I höst kommer en ny inriktning på teknikprogrammet att finnas på Bildningscentrum Facettens gymnasieskola i Åtvidaberg. Det handlar om möbeldesign som inte finns i regionen sedan tidigare inom gymnasieskolan.

2011-02-03: Kungliga medaljer till branschen
Den 2 februari fick möbelbranschen dubbel utdelning i det kungliga finrummet. Möbelrikets vd Johan Sjöberg och Lars Martinson, vd för Martinson, tilldelades varsin medalj av Carl den XIV Gustaf vid en ceremoni på Slottet.

2011-02-03: Seminarium om tysk detaljhandel
Tysk-svenska Handelskammaren arrangerar tre halvdagsseminarier i Stockholm, Göteborg och Malmö den 8-10 mars. Seminariet - med särskilt fokus på mode, inredning och design - vänder sig till företag inom detaljhandeln.

2011-02-02: Industriprogram får pris
Industriprogrammet i Norsjö får Svenskt Näringslivs utmärkelse "Gymnasiekvalitetspriset". Hög sysselsättning, låg arbetslöshet och höga slutbetyg är viktiga kriterier bakom priset.

2011-02-02: Ta hjälp i din maskinupphandling!
TMF har sammanställt hjälpmedel för att underlätta upphandling av maskinlösningar för den träbearbetande industrin. Ta del av infon under branschdelen på vår medlemssida.

2011-02-01: Uppdaterad fönsterfolder att beställa
TMF:s folder ”Fönster och ytterdörrar - projektering, montage, skötsel och underhåll” finns i ny, reviderad form.

2011-01-31: Nytt upplägg på Nordbygg
Nordbygg, i samarbete med TMF, har beslutat att samla utställare inom träfönster och dörrar till en ny avdelning i C-hallen, där bland annat byggmaterial finns. Det berättar Nordbyggs projektledare Peter Söderberg. Nästa utställning är 2012.

2011-01-27: Dansk möbelindustri har det tufft
Medan svensk möbelindustri vänt trenden efter finanskrisen har våra danska grannar det tuffare. Den inhemska produktionen minskar - trots ökad import och möbelförsäljning - och sedan 2008 har antalet anställda i den danska möbelindustrin minskat med 4 000 personer.

2011-01-27: Frukost inleder "pirat"-kampanj
Möbelbranschen har fått nog och tar upp upp kampen mot piratkopiorna. Under Möbelmässan - med ett frukostseminarium samt paneldebatt - går startskottet för TMF:s kampanj. Ta del av inbjudan.

2011-01-27: Olle Persson köper tillbaka Byggelit
Byggelit återuppstår – nu i minskad kostym men med fokus på att växa redan inom några månader. Köparen är den förre ägaren, Olle Persson.

2011-01-27: "Miljölim högintressant för möbelindustrin"
Robin Ljungar, branschansvarig för kök & bad på TMF och med 16 år i limindustrin, slår ett slag för råvaran i möbelsammanhang. Läs en artikel om honom i senaste numret av NTT där han även bjuder på en limskola.

2011-01-26: TMF sponsrar designutställning
TMF kommer att sponsra en internationell utställning – för 20 designers – som startar på Biologiska muséet, Stockholm, om två veckor. Temat är ”Internationell design i den svenska naturen”.


2011-01-26: Oro när snickeriutbildning försvinner
Snickarbranschen i Jämtland är orolig. Anledning: länets enda finsnickarprogram på Palmcrantzskolan upphör i juni. Läs artikeln i Länstidningen Östersund - inkl. uttalande från TMF:s regionär.


2011-01-26: Sigrid Strömgren i Residence
Designern Sigrid Strömgren, som bl a fått uppmärksamhet för origamibordet Grand Central och för sina "tysta" möbler, porträtteras i Residence.

2011-01-26: Bra betyg för Kölnmässan
Både utställare och besökare är nöjda med årets kök- och möbelmässa i Köln - Imm Cologne/LivingKitchen 2011. Totalt 1 213 företag från 48 länder deltog.

2011-01-25: Media om TMF:s trähusprognos
Trähusbarometerns första prognos 2011 fick sedvanlig uppmärksamhet i media. Läs ett urval.

2011-01-24: Små ska bli större
Fyra Malmöbaserade möbelproducenter har bildat ÖFA, Öresund Furniture Association, för att värna det lokala hantverket och för att synas bättre. Nu ställer de ut på Form/Design Center.

2011-01-24: ABM-kurser i februari
Det anordnas dubbla ABM-kurser i Skellefteå i februari.

2011-01-24: Mitab öppnar showroom
Den 27 januari öppnar Mitab och nio andra inredningsproducenter ett showroom – ETAGE1 på Rosenlundsgatan i Stockholm.

2011-01-20: Västeuropa sackar efter
Västeuropa blir den region som får den lägsta ökningen ifråga om möbelkonsumtion för 2011. Det menar centrat för industriella studier som publicerat sin årliga prognos för internationella möbelindustrin.

2011-01-20: Konferens om framtidens byggande
Ta chansen att vara med på konferens med BUILD; mötes- och kompetensplattform för framtidens byggande inom träindustrin. Datumet som gäller är den 2-3 februari i Skellefteå.

2011-01-19: TMF Energi inleder kampanj
Nu sprids TMF Energi på bredden. I dagarna startar en kampanj som erbjuder programmet till Sveriges kommuner, certifierade energiexperter, byggkonsulter och skolor till kraftigt reducerade priser. Inte minst finns möjlighet att få hjälp att hantera de nya energikraven.

2011-01-18: Husbyggare kan slippa försäkring
Regeringen och nye bostadsministern Stefan Attefall föreslår att den obligatoriska byggfelsförsäkringen ska tas bort. Sedan början av 90-talet har lagen tvingat alla som bygger nytt att teckna en byggfelsförsäkring.


2011-01-18: Industrins parter samordnar avtalsförhandlingarna
Parterna inom industrin, såväl arbetsgivare- som fackföreningar, har kommit överens om att samordna avtalsförhandlingarna.

2011-01-18: Möbelfakta laddar för Möbelmässan
Det är nedräkning till Nordens största möbelmässa där Möbelfakta kommer att få stor fokus. Förutom två seminarier domineras montern av nylanseringen. Läs mer i bilaga i Dagens Industri.

2011-01-18: Succédesigner följer upp
Som Årets Nybyggare fick han ta emot pris av kungen. Nu följer designern Jangir Maddadi upp genombrottet med en ny möbelkollektion. Sedan väntar expansion till USA.

2011-01-17: Debuterande köksmässa i Köln
Köln är sedan tidigare känd för Europas största kontorsmöbelmässa – Orgatec. Några månader efter den satsar nu den tyska storstaden för första gången på kök. 18-23 januari anordnas Living Kitchen.


2011-01-14: Ändringar i Boverkets byggregler
Den 1 januari sker flera ändringar i Boverkets byggregler.

2011-01-11: Två WIA-utbildningar på gång
De två kommande veckorna finns det dubbla chanser till WIA-utbildning; 18 januari i Jönköping samt 25 januari i Skellfteå. WIA är ett kostnadsfritt rapporteringssystem för olyckor och tillbud.

2011-01-11: Människan bakom möbeln
I Sundsvall pågår just nu en sevärd utställning om två stora namn ur svensk möbeldesigns historia - Nisse Strinning (1917-2006) och Nils Lindholm (1917-2009).

2011-01-10: ”Det ser ljust ut för möbelindustrin”
Det går bra för svensk möbelindustri igen. Försäljningssiffrorna pekar uppåt och de flesta som miste jobben under finanskrisen har återanställts. Det berättar TMF:s Cecilia Ask Engström i en intervju med GP.

2011-01-05: Debatt och mingel på Möbelriksdagen
Möbel-Sverige rivstartade 2011 med en välmatad och välfylld Möbelriksdag. Närmare 300 deltagare fick ta del av 68 (!) talare – däribland TMF:s Leif G Gustafsson och Cecilia Ask Engström. Läs och hör mingel från femte upplagan.

2011-01-03: Stort intresse för Möbelriksdagen
Några dagar in på nya året är redan möbel-Sverige igång. Den 4 januari anordnas Möbelriksdagen av Möbelriket Småland; med TMF som delarrangör. Femte upplagan lockar också mycket folk - nästan 300 deltagare!

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se