Pressmeddelandearkiv 2011

2011-12-21: Nya tjänstemannaavtal

Trä- och Möbelföretagen, TMF, har idag träffat avtal med tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer om nya kollektivavtal för Trä - respektive Stoppmöbelindustrierna.


2011-12-15: Kinnarpselever visade klass i Yrkes-SM

Erik Lindberg och Fanny Allbäck från Falköping har gått vidare i Yrkes-SM i möbelsnickeri. De två eleverna från Kinnarps Träteknik på Ållebergsgymnasiet är nu klara för regionfinal i tävlingen.


2011-12-12: Snickartävling med liv i luckan

Det är upplagt för en högklassig tävling när Yrkes-SM i möbelsnickeri anländer till Tibro den 14 december. De två senaste SM-vinnarna kommer från Västra Götaland och nu står nya talanger redo att följa i deras fotspår.


2011-12-09: Frivoltande snickare vidare i Yrkes-SM

Att tillverka en spegellucka med fanerad fyllning under tidspress var inget problem för 20-årige parkour-tränaren Jonas Nilsson från Nybro. När Yrkes-SM i möbelsnickeri hölls på Åkrahällskolan den 8 december visade han var skåpet skulle stå och snickrade sig därmed vidare till regionfinal i januari.


2011-12-09: Kevin från Västervik antog utmaningen - vidare i Yrkes-SM

Den 8 december avgjordes den femte uttagningstävlingen i Yrkes-SM i möbelsnickeri. Tävlingen ägde rum på Åkrahällskolan i Nybro och vidare till regionfinal tog sig 19-årige Kevin Norlin från Västervik. 


2011-12-06: Småland skickar möbelsnickare till SM

Nu på torsdag den 8 december mäter unga snickare sina krafter när Yrkes-SM i möbelsnickeri kommer till Nybro. Tävlingen äger rum på Åkrahällskolan och de två bästa deltagarna går vidare till regionfinal efter nyår.


2011-12-06: Unga Umeåsnickare till regionfinal i Yrkes-SM

Igår avgjordes en uttagningstävling i Yrkes-SM i möbelsnickeri på Dragonskolan i Umeå. I ett startfält med tävlande från både Skellefteå, Kramfors och Umeå var det två Umeå-killar som imponerade mest på domarna. För Emil Granberg och Tobias Eliasson, 20 respektive 17 år gamla, väntar nu regionfinal.


2011-12-05: Uppsalakillar briljerar i Yrkes-SM

Uppsala kommer att ha minst två representanter i regionfinalen i Yrkes-SM. Från deltävlingen i Stockholm gick 20-årige Johan Råmbin vidare. Tidigare har även jämngamle John Lundin kvalificerat sig.


2011-12-05: Mikaela ger killarna en match

Brommatjejen Mikaela Ahlin, 18, bär på en dröm om att bli möbelsnickare. Hennes chanser att infria den ökade när hon i fredags tog sig vidare till regionfinalen i Yrkes-SM.


2011-12-01: Unga snickare tävlar om SM-platser i Umeå

Den 5 december kommer det att snickras, filas och funderas för fullt på Dragonskolan i Umeå. Det är dags för uttagningstävling i Yrkes-SM där åtta av regionens unga och lovande möbelsnickare deltar.


2011-11-30: TMF säger ja till slutbud

Trä- och Möbelföretagen (TMF) säger ja till de opartiska ordförandenas (OpO) slutbud. OpO:s förslag är 2,6 % i löneökningar över 13 månader.


2011-11-30: SM-tävling ihopsnickrad i Solna

Nu ska Sveriges bästa möbelsnickare utses. En av uttagningstävlingarna i Yrkes-SM avgörs i Solna fredagen den 2 december. Chansen är stor att en eller flera tjejer går vidare.


2011-11-22: Småhusbyggandet fortsätter att minska

TMF, Trä- och Möbelföretagen, publicerar idag, den 22 november, sin Trähusbarometer. I den senaste prognosen i augusti spådde man att det nästa år skulle byggas 6 000 småhus. Det var en nedskrivning med 1 000 hus från tidigare prognos. Den Trähusbarometer som presenteras nu pekar på fortsatt nedgång.


2011-11-18: TMF kommenterar hemställan från OpO: "Godkänd inriktning men fel nivå"

TMF har i dag svarat på den första hemställan de opartiska ordförandena (OpO) lämnade i onsdags, och TMF: s vice vd och förhandlingschef David Johnsson lämnar följande kommentar till budet.


2011-11-18: Två helsingborgare till regionfinal i Yrkes-SM

Helsingborgarna Johan Svensson och Nils Komét har kvalificerat sig för regionfinal i Yrkes-SM i möbelsnickeri. Det står klart efter en spännande uttagningstävling på Rönnowska skolan den 17 november.


2011-11-17: Norrländsk talang från Sigtuna vidare i Yrkes-SM

Den 16 november gick den första deltävlingen i Yrkes-SM i möbelsnickeri av stapeln på Haraldsbogymnasiet i Falun. 20-årige John Lundin från Sigtuna kom tvåa och kvalificerade sig därmed vidare till regionfinal i januari 2012.


2011-11-17: Snickartalang från Falun vidare i Yrkes-SM

Den 16 november gick den första deltävlingen i Yrkes-SM i möbelsnickeri av stapeln på Haraldsbogymnasiet i Falun. Vinnare blev 19-årige Gustav Olhans.


2011-11-15: Skånska snickartalanger möts i Yrkes-SM

Den 17 november står Rönnowska skolan i Helsingborg värd för en uttagningstävling i Yrkes-SM i möbelsnickeri. Sex unga och lovande snickare gör upp om två platser i nästa tävlingsomgång.


2011-11-14: Yrkes-SM och Öppet hus på Haraldsbogymnasiet

Onsdagen den 16 november är det dags för den första deltävlingen i Yrkes-SM i möbelsnickeri. Tävlingen äger rum på Haraldsbogymnasiet i Falun. Dessutom är det Öppet hus mellan klockan 18-20.


2011-11-10: Nu startar Yrkes-SM i möbelsnickeri!

Vem är landets bästa unga möbelsnickare? Svaret ges under Yrkes-SM i möbelsnickeri som inleds i mitten av november.


2011-10-12: Hushållens konsumtion enda ljuspunkten i TMF:s prognos

Det är en dyster prognos som Trä- och Möbelföretagen redovisar för branschen efter första halvåret 2011. Det finns dock en faktor som gör bilden något ljusare – att hushållen lägger en allt större andel av konsumtionen på boendet.


2011-10-11: Färgstark och innehållsrik Möbeldag!

Den årliga Möbeldagen – ett samarrangemang mellan SP och TMF - bjuder i vanlig ordning på det mesta för möbelälskaren. Bland föredragshållarna finns IKEA:s hållbarhetschef, och agendan spänner över ämnen som hållbar utveckling, innovativa möbelmaterial, trendspaningar, FÄRGstarka profiler samt Möbelfakta. Den 9 november, på Pulsen i Borås, är det dags.


2011-09-29: Tidaholmselev redo för Yrkes-VM (regionalt PM)

Förberedelserna är klara, verktygen är på plats och flygbiljetten är bokad. Den unga möbelsnickaren David Löwing från Acklinga är redo för Yrkes-VM i London 5-8 oktober.


2011-09-27: Maskinkörkort ska minska arbetsskador

Nu ska arbetsmiljöskadorna inom trä- och möbelindustrin minska markant. Det nya maskinkörkortet får stort genomslag på skolor och i företag. Utbildningen startar om en månad.


2011-09-22: Från snickarboden till yrkes-VM

Den 5-8 oktober tävlar David Löwing i möbelsnickeri vid Yrkes-VM i London. Han och lagkamraterna i det svenska yrkeslandslaget är redo att försvara de blågula färgerna. David har med sig en egen hejarklack och siktar på medalj.


2011-09-05: Oroväckande brist på verklighetskontakt
De krav facken presenterar rimmar illa med deras egen omvärldsbeskrivning och har mycket litet med företagens verklighet att göra. De kommer att försvåra möjligheterna att komma överens, menar arbetsgivarna inom industrin i en första kommentar till de krav som idag presenterats från Facken inom industrin.

2011-08-29: Småhusindustrin spår nedgång

TMF spår att 6 500 småhus påbörjas under 2011 enligt senaste Trähusbarometern. Prognosen för 2011 ligger därmed fast men för 2012 sänks den till 6 000 småhus. Anledningen till den låga förväntningen på bostadsbyggandet är bankernas tolkning av bolånetaket, långa handläggningstider på kommunerna och brist på byggbar mark.


2011-08-24: Möbelklassiker får Möbelfakta-status

En av Sveriges klassiska möbler - Lamino-fåtöljen - har nu också fått Möbelfakta-status. Swedese har startat höstsäsongen med märkning på fem möbler, däribland Yngve Ekströms skapelse från 1956.


2011-07-06: Almedalen: Fem sätt för att stävja möbelpiraterna

För första gången i Almedalen höll TMF under onsdagen ett seminarium om kampen mot piratkopiering. Två möbelföretag – Blå Station och Swedese - visade handfasta bevis på plagiat och dessutom hölls en paneldebatt med riksdagspolitiker samt svenska Antipiratbyråns Henrik Pontén. Problemet är allvarligt enligt en rapport från medlemsföretagen och TMF lanserade fem lösningar för att stävja ”möbelpiraterna”.


2011-07-06: Almedalen: Bostadsfrågan engagerade unga politiker

Det blev en hård och intensiv debatt under TMF:s bostadsseminarium i Almedalen när representanter från de politiska ungdomsförbunden diskuterade hur vi löser bostadskrisen. Renoveringen av miljonprogrammet och hyresregleringar varvades med diskussioner om hur vi kan bygga billigare.


2011-07-05: Almedalen: Fem förslag som löser bostadskrisen

För tredje året i rad arrangerade Trä- och Möbelföretagen ett bostadsseminarium i Almedalen på temat ”Miljonprogrammet 2015 – Hur löser vi den nya bostadskrisen?”.  Under ett engagerat och välbesökt seminarium passade TMF på att släppa en rapport.


2011-07-04: Inför Almedalen: 8 000 jobb finns i trä- och möbelindustrin - platsar du?

Trä- och möbelindustrin behöver fler duktiga medarbetare. Behovet är stort och det är ingen överdrift att säga att det behövs alla typer av kompetenser. Från produktion till ledning. Från inköp till sälj. Utmaningen låter enkel men det finns en annan sanning som man inte kan blunda för – industrin är inte ensam om behovet. Besök vårt seminarium i Almedalen där vi berättar mer.


2011-07-04: Almedalen: 1 av 10 flyttar jobb utomlands pga LAS

Företagare inom sågverksindustrin och den träförädlande industrin uttrycker i en ny undersökning att nya lösningar måste fram kring turordning och företrädesrätt för att behålla jobben inom industrin. Ökat kostnadstryck och kraftigare konjunktursvängningar är orsaken.


2011-06-30: Piratkamp i Almedalen!
Möbelbranschen och Trä- och Möbelföretagen har fått nog – nu tar de upp kampen mot ”piratkopiorna”. I samband med Möbelmässan i februari startade kampanjen ”Inget slår originalet” och under Almedalsveckan tas nästa steg. I ett seminarium redovisas hur möbelbranschen drabbas av kopieringen, och avslutningsvis hålls en paneldebatt. Bland gästerna finns riksdagspolitiker, branschföreträdare samt svenska Antipiratbyråns Henrik Pontén.


2011-06-29: Inför Almedalen: "Så löser vi den nya bostadskrisen"
Ett miljonprogram i akut behov av renovering. En rekordstor ungdomskull som vill in på bostadsmarknaden samt högt uppsatta klimatmål. Hur löser vi den nya bostadskrisen? För tredje året i rad får frågan fokus under Almedalsveckan och årets seminarium gästas bland annat av statssekreterare Ulf Perbo.

2011-06-29: Inför Almedalen: Vem tar ditt jobb?
Pressinbjudan - Lunchseminarium med Skogsindustrierna och TMF.

2011-06-23: TMF tar plats i Japan-delegation
Inget beslut angående Sveriges samlade anbud men däremot tar Trä- och Möbelföretagen en ”tung” plats i en expertdelegation som åker till Japan efter midsommar. TMF:s representant blir Anders Rosenkilde, projektledare för branschorganisationens nödbostadsinitiativ.


2011-06-22: Nya Industriavtalet undertecknat
Ett nytt Industriavtal är nu undertecknat av parterna: fem arbetstagarförbund och tolv arbetsgivarförbund. Avtalet träder i kraft den 1 juli 2011 då det ersätter det befintliga Industriavtalet från 1997 som varit en hörnsten för lönebildningen i Sverige.

2011-06-22: Cecilia Hermansson - ny ledamot
I samband med att arbetsgivar- och arbetstagarparterna undertecknade det nya Industriavtalet utsågs också ledamöter till Industrins ekonomiska råd.

2011-06-01: Inhemska problem försenar Japan-anbud
Trä- och Möbelföretagen är en av de organisationer som engagerat sig för temporära bostäder i det katastrofdrabbade Japan. Ett samlat anbud ligger för beslut hos de drabbade regionerna, men besluten har försenats pga stora inhemska problem.


2011-05-23: TMF antar förslag till nytt Industriavtal
Vid dagens ordinarie styrelsemöte beslutade styrelsen i Trä- och Möbelföretagen, TMF, att anta förslaget till nytt Industriavtal.


2011-05-09: Nya opartiska ordföranden utsedda
Industrins parter har utsett sex nya opartiska ordföranden (OpO). Deras uppgift är att biträda avtalsparterna i kollektivavtalsförhandlingar. De opartiska ordförandena har också som uttalad uppgift att bidra till en ökad samordning av förhandlingarna.

2011-05-09: Förslag till nytt Industriavtal klart
Ett förslag till nytt Industriavtal är nu färdigt. Det ska från halvårsskiftet 2011 ersätta det befintliga Industriavtalet från 1997 som varit en hörnsten för lönebildningen i Sverige.

2011-05-06: "Kommunerna måste komma på tårna"
TMF trähusgrupp har haft en tät dialog med bostadsminister Stefan Attefall på sistone – inte minst för att diskutera oron för bolånetak för en sviktande småhusindustri. Under torsdagen besökte Attefall TMF Trähus årsmöte och riktade bland annat kritik mot kommunernas roll i bostadspolitiken.

2011-05-04: Stort intresse för nödbostäder i Japan
Trä- och Möbelföretagen är en av de organisationer som engagerat sig för temporära bostäder i det katastrofdrabbade Japan. Efter stort intresse från medlemsföretagen ligger nu ett samlat anbud hos ministeriet i Tokyo.


2011-04-27: Småhusindustrin sänker prognos
Trä- och Möbelföretagen spår att 6 500 småhus påbörjas under 2011 enligt senaste Trähusbarometern. Prognosen för 2011 har därmed sänkts från 7 500 småhus i januari.


2011-04-14: Småhus tappar andelar
Småhus tappar andelar av nybyggnationen. Flerbostadshus ökade 85 % förra året medan småhus bara ökar 3. Det visar publikationen TMF i Siffror, som just lämnat tryckpressarna, och som redovisar helårsstatistik för 2010.


2011-04-07: TMF invalt i viktig styrelse
Daniel Wennick, chef för Bygga inom TMF, har valts in i IQS styrelse. IQS står för IQ Samhällsbyggnad och är en sammanslagning av BQR (Rådet för Byggkvalitet) och BIC (Byggsektorns Innovationscentrum).

2011-04-07: 13 svenska möbelföretag firar i Milano
Milanos Il Saloni Internazionale del Mobile är inte bara världens viktigaste möbelmässa. När portarna slås upp för årets upplaga den 12 april firar möbelvärldens givna happening ett halvt sekel. 2011 kommer 13 svenska möbelföretag att fira jubilaren.

2011-03-30: Öppen Dörr: Stor rekryteringssatsning
Den svenska trä- och möbelindustrin blomstrar. Rekryteringsbehovet är stort och för att ge så många som möjligt en inblick i denna expansiva bransch öppnar träindustrin sina dörrar för besökare. Under arrangemanget ”Öppen Dörr” välkomnas blivande medarbetare och andra intresserade att ta del av företagens verksamhet. Aktiviteten pågår mellan den 2 och 15 april.


2011-03-30: Småländska träföretag öppnar dörrarna
Trä- och möbelindustrin blomstrar och rekryteringsbehovet är stort. Under branschaktiviteten ”Öppen Dörr” får framtida medarbetare och andra intresserade en inblick i företagens verksamhet. Sex småländska träföretag medverkar, ett av dem är Totebo AB.

2011-03-23: Bolånetaket påverkar trähusförsäljningen
Flera regeringsföreträdare avfärdade att bolånetaket skulle ha gett effekt under hösten 2010. Två månader in på det nya året märks dock redan en tydlig effekt på försäljningen inom småhusindustrin.

2011-03-14: ”Så löser vi miljonprogramskrisen”
Enligt Industrifakta kostar det uppemot 270 miljarder kronor att upprusta miljonprogrammet och det har många kommunala bostadsbolag möjligheter att lösa redan idag. Trä- och Möbelföretagen menar att det i många fall handlar om att göra en ordentlig inventering av vilka energisparåtgärder som en renovering kan leda till.

2011-03-10: "Byggindustrin förtjänar långsiktiga spelregler"
Bostadspolitiken saknar en långsiktig och tydlig färdriktning. Det menar trähusgruppen inom Trä- och Möbelföretagen. Nu ser man ett behov av en person inom regeringen som granskar alla förslag på bostadsområdet ur ett kostnadsperspektiv för att klara av ett nödvändigt, ökat bostadsbyggande.

2011-02-07: Stort intresse för Möbelfakta-märkning!
Intresset för att märka sina möbelprodukter med Nya Möbelfakta är stort. albin i Hyssna var först ut i slutet av januari och lagom till stundande Möbelmässan är det nu fem möbelföretag som deklarerat och fått Möbelfakta-status.

2011-02-07: Design går bra i Möbelsverige!
Den svenska möbelbranschen har stått sig bra 2010, enligt färsk statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF. Möbelexporten har ökat något jämfört med 2009 och allra bäst går det för designmöbler i offentlig miljö.

2011-02-04: ”Grundproblemet är kommunernas monopolställning”
Trä- och Möbelföretagens trähusgrupp har länge varit kritisk till, och orolig för en kortsiktig bostadspolitik. Nu går de ut i ett gemensamt debattinlägg – bland annat med synpunkter på kommunernas monopolställning.

2011-02-01: "Inget slår originalet!"
Möbelbranschen och Trä- och Möbelföretagen har fått nog – nu tar de upp kampen mot ”piratkopiorna”. I samband med stundande Möbelmässan i Stockholm anordnas ett seminarium samt paneldebatt - ”Inget slår originalet”. Det innebär startskottet för en kampanj mot piratkopiering.

2011-01-28: TMF satsar stort på Möbelmässan
TMF satsar stort på årets möbelmässa i Stockholm. Förutom ett givet fokus på Möbelfakta kommer mässan att vara startskott för TMF:s kampanj mot piratkopiering. Totalt anordnas tre seminarier.

2011-01-27: Första Möbelfakta-märkta möbeln
Några månader efter nylanseringen finns den första Möbelfakta-märkta möbeln på marknaden. Och det är albin i Hyssna som tagit chansen! Deras karmstol ”Keps” har numera Möbelfakta-status.


2011-01-24: Fortsatt återhämtning för småhusindustrin
TMF spår att 7 500 småhus påbörjas under 2011 enligt senaste Trähusbarometern. Därmed visar småhusindustrin fortsatta tecken på återhämtning.

Sök


TMF - Trä- och Möbelföretagen

Besöksadress: Storgatan 19
Postadress: Box 55525, 102 04 Stockholm
Telefon: 08-762 72 50
Fax: 08-762 72 24
E-post:
info@tmf.se